פרשנותהמרוויחים והמפסידים מביטול עסקת גוגל-וויז
פרשנות
המרוויחים והמפסידים מביטול עסקת גוגל-וויז
הביטול של עסקת הענק הוא בשורה פחות טובה עבור המשקיעים והממשלה, שבנתה על הכנסות גדולות לקופת המדינה, אך הוא יכול לעשות רק טוב לתעשיית הסייבר הישראלי, שנמצאת כיום בשיא פריחתה
וויז לא רוצה להימכר, וויז רוצה להיות חברה גדולה. כך לפחות אומר אסף רפפורט, אחד ממייסדי החברה והמנכ"ל שלה. רפפורט אומר את זה מתחילת הדרך וממשיך גם כיום בהתבטאות ראשונה לאחר ההדלפה של העסקה לרכישת החברה על ידי אלפאבית, היא גוגל. בשורה התחתונה: נראה כי הביטול של העסקה יכול לעשות רק טוב לתעשיית הסייבר הישראלי שנמצאת כיום בשיא פריחתה.
יזמים מקומיים שרואים את הסירוב של החברה להימכר בסכום כזה יבינו שיש אופק אמיתי לסטארט־אפים ולא רק מכירה מהירה במאות מיליוני דולרים. יזמים אשר חוששים להתנגד למשקיעים דומיננטיים בחברה יכולים לקחת דוגמה מרפפורט וצוות ההנהלה שלו ולבחור לעצמם את העתיד שמתאים להם. ביחד כמובן עם המשקיעים אבל לא בניגוד לרצון היזם. באמירת הביטול של וויז היא למעשה סללה את הדרך ליזמים ישראלים אחרים לחוש עצמם בטוחים בדרך.
עבור המשקיעים בתעשיית הסייבר, או לפחות עבור חלקם, ביטול העסקה הוא כנראה בשורה פחות טובה. מדובר בעיקר על משקיעי וויז אשר היו יכולים לחגוג עם אקזיט נאה ביותר. אבל חלק מהמשקיעים בראשות גילי רענן, היו"ר, בחרו להמשיך עם רפפורט מתוך אמונה שהשווי של החברה עוד יטפס והחברה תהיה עצמאית וחזקה. עבור משקיעים אחרים בתעשייה שווי כזה עבור חברת סייבר מקומית מאפשר נקודת מחשבה נוספת: אם כדאי למכור כל חברה או לבחון היטב מה תקרת הזכוכית שלה.
וויז קסמה לגוגל כי הציעה לה את כל מה שאפשר לבקש ברכישה משמעותית. הטכנולוגיה של וויז מציעה כיום את הפתרון המקיף ביותר בהגנה על הענן, מה שחסר לגוגל קלאוד, חברת הענן של גוגל אשר מחזיקה כיום בנתח של 10% בלבד משוק הענן העולמי ומזנבת במיקרוסופט ו־AWS של אמזון. אחת הסיבות שגוגל משתרכת מאחור היא שאין לה פתרון איכותי להגנה על הענן בשונה משתי המובילות. וויז נחשבת כיום לחברה מועדפת אם רוצים מערכת אבטחה לענן. סיבה נוספת שגוגל היתה מוכנה לרכוש את וויז ולא את המתחרות היא שיש לה מוניטין חזק ואין צורך להציג אותה ללקוחותיה. להפך, לקוחות שידעו שגוגל כיום מספקת את ההגנה של וויז יחושו בטוחים יותר.
וויז פונה לעסקים וארגונים גדולים שמעדיפים כיום להשתמש בענן של מיקרוסופט או AWS ופחות בגוגל. החיבור המיועד לגוגל היה פותח לוויז דלת אצל ארגונים רבים שכיום העדיפו את המתחרות. אם היו בוחנים כל רכיב בנפרד, קרי טכנולוגיה, עלות רכישה ועוד, ייתכן שהיו נבחנות חברות אחרות, אבל וויז היא היחידה שמציעה פתרון שמתאים לחברות ענק וניתן לשלבו במהירות עם מעט מאוד מכשולים בדרך.
בעבור וויז ייתכן כי הסיפור אינו כה פשוט, זו כבר הפעם השלישית שיוצאת הודעת רכישה הקשורה בחברה שאינה מתממשת ונראית כמו הפרחת בלון. רכישת סנטינל וואן ולייס נטוורקס כאשר וויז היתה בצד הרוכש ורכישת וויז על ידי גוגל. אחת הסיבות לקטיעת המשא ומתן במהירות כה רבה היא כי שמועות כאלה מכבידות על אנשי המכירות בחברה. שכן בזמנים של משא ומתן המתחרים מתנפלים על הלקוחות של החברות הנמכרות ויוצרים בשוק הסחת דעת משמעותית.
בעבור וויז, שנמצאת כיום בקצב מכירות של מאות מיליוני דולרים בשנה ושואפת להגיע למיליארד דולר במהירות - האטה כזו אינה באה בחשבון. בעבור ממשלת ישראל, הרבה פנטזיות של הממשלה לזכות במיליארדי שקלים התרסקו וכל התקוות שאנשי וויז יצילו את קופת המדינה בתקופה הזו נגוזו.