לא טוב היות הסייבר לבדו
לא טוב היות הסייבר לבדו
אין חולק על כך שיתרונותיה של ישראל בתחום הסייבר עמדו לה לזכות והביא לה הישגים רבים. ליתרון זה יש גם משמעות כלכלית היות וכשלפי דו"ח מצב ההייטק של רשות החדשנות שפורסם בספטמבר האחרון, חברות סייבר היו אחראיות על כ-35% מסך ההון שגויס מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023 ועד אמצע אוגוסט 2024: כ-3.15 מיליארד דולר מתוך 9 מיליארד דולר.
מדובר בדומיננטיות מוחלטת בהשוואה לשאר הסקטורים. שליטה כזו לא מותירה ספק – חוד החנית של תעשיית ההייטק הישראלית של היום הוא הסייבר. דומיננטיות זו לא מפתיעה איש, במיוחד לאור תרומתה האדירה של יחידת 8200 לצבא והצלחתה בהכשרת אנשי סייבר מהשורה הראשונה.
אך דווקא בעיצומה של מלחמה ארוכה ומורכבת, בעוד החזית מרוויחה אנשי סייבר מבריקים, מוצא עצמו העורף הישראלי – המורכב ממגזרים אחרים בהייטק מקבל שאריות מההשקעות בתחום כשלעיתים יש בו תחומים לא פחות חשובים.
כשהשקעות עתק מופנות אל הסייבר, מיזמים טכנולוגיים מדהימים מעולמות החקלאות, הפינטק, רפואה, לייפסטייל, וכו' זוכים להשקעות נמוכות, במקרה הטוב, או לא מקבלים תקציבים כלל מה שמעמיד את יכולותיהם לפעול בספק. המלחמה רק האיצה את המגמה הזו. על פי הדו"ח, בתקופות מקבילות בשנים קודמות הסייבר היה אחראי ל-13%-20% מסך הגיוסים. מסורתית, רוב ההון שזרם להייטק הישראלי התחלק בין שלושה תחומים: תוכנה לתאגידים, פינטק וסייבר. מתחילת המלחמה חלקן של ההשקעות בחברות הסייבר היה יותר מכפול מחלקם של שני התחומים האחרים.
בנוסף, אותם מיזמים מתקשים עם הבעיות ה"רגילות" של כל סטארט אפ - לקבל חשיפה תקשורתית אוהדת, לגייס הון ולהאיץ את צמיחתם. עבור מדינת ישראל, אומת הסטארט אפים, ההשלכות של התמקדות כה מוגזמת בתחום אחד יכולות להיות הרסניות בטווח הארוך: הן הופכות את הכלכלה שלנו לשברירית, ומציבות תקרת זכוכית נמוכה שמגבילה את היכולת של ישראל לבסס את מעמדה כמעצמת הייטק מגוונת ויציבה.
פיתוח והעצמת תחום הסייבר חשוב, בטח בימי מלחמה אך צריך לזכור שגם ההייטק ה"עורפי" לא עוצר.
העורף הישראלי זקוק לחדשנות הישראלית כל הזמן ובמגוון תחומים - מחקלאות חכמה ועד לתיירות ולייף סטייל. אנחנו, כמדינה, צריכים מיזמים כאלה שמשיכו לצמוח, להעסיק עובדים ולגדול בקצב מרשים ולהביא פתרונות טכנולוגיים לשלל האתגרים שהמדינה מתמודדת איתם.
המלחמה לימדה אותנו שאנחנו חייבים להמשיך לקטוף פירות גם כשטילי האויב מכוונים עלינו - רובוט יוכל לחרוש בשדות בלי לסכן חיי אדם, בתי החולים יעבדו באופן יעיל יותר, בינה מלאכותית כחול לבן תדביק את הפער ביחס למצבה של האמריקאית.
ולכן, כשיגיע היום שבו המלחמה תסתיים והפוקוס הציבורי יחד עם משקיעים רבים יתרחבו אל מעבר לסייבר, יש סטארטאפים רבים שישמחו להציג את מרכולתם עם מיזמים מגובשים ובשלים. אבל כדי שהוא יצליח - צריך לסייע לו כבר היום.
עדי שחף הוא סמנכ"ל תפעול באפמיוס (AppMuse)