פרשנות ההכרזה של מנכ"לית פאפאיה - צעד דרמטי בעיתוי בעייתי
פרשנות
ההכרזה של מנכ"לית פאפאיה - צעד דרמטי בעיתוי בעייתי
דרוש אומץ רב כדי להיות המנכ"לית הראשונה שמודיעה על הוצאת כספי החברה שלה מישראל נוכח המהפכה המשפטית של ממשלת נתניהו. ואולם עינת גז מיהרה ללחוץ על ההדק - ויצאה למערכה לבדה מבלי לתאם זאת עם חברות אחרות שמנהליהן מובילים את מחאת ההייטקיסטים
ההתגייסות של ענף ההייטק שנתפס כמנותק ושקוע בעצמו היא לא פחות ממדהימה. עוצמת ההתנגדות לרפורמה במערכת המשפט שאליה התגייסו העובדים, היזמים והמשקיעים היא חסרת תקדים ומפתיעה דווקא משום שלהם הכי קל להעביר את הפעילות מחוץ לישראל תוך שמירה על רמת החיים הנוחה.
תעשיית ההייטק הישראלית ידועה בחשיבה שלה מחוץ לקופסה על פתרונות יצירתיים למצבים בלתי אפשריים. הפצצה שהטילה הבוקר עינת גז מהיוניקורן הישראלי פאפאיה אכן עונה על הגדרה של חשיבה מקורית, אבל לא בטוח שהעיתוי והמינון שלה נכונים.
בצעד האמיץ הזה העמידה גז את עצמה במוקד. כבר בתחילת השבוע היא סיפרה לכלכליסט שמאז הנאום בהפגנה היא מותקפת ללא הרף על ידי בוטים אלימים ובשעות האחרונות המתקפה עליה עולה שלב ומתמקדת גם בפאפאיה ולא רק בגז אישית. פאפאיה הפכה ברשתות החברתיות ל״חברה כושלת״ וגז הפכה ל״מנהלת גרועה שמחפשת כותרות״.
האמת היא שגז לא כושלת ולא מחפשת כותרות. היא באמת פוחדת - ובניגוד לרבים אחרים שפוחדים בבית או במשרד, לה יש את האומץ לעמוד מול התוכנית למחיקת ישראל כמדינה דמוקרטית ונאורה - וזה נכון גם אם פאפאיה לא באמת שווה 3.7 מיליארד דולר וגם אם ההכנסות שלה ירדו השנה.
גז לא נולדה בישראל, כפי שסיפרה בנאומה בשבת האחרונה. בדיוק כפי שכותבת שורות אלה, גם גז יודעת מהם חיים במדינה לא דמוקרטית שבה מערכת המשפט היא רק על הנייר ומה זה עושה לחיי באזרחים ולרווחה הכלכלית. אצל אנשים שנולדו במדינות לא דמוקרטיות וזוכרים, ולו במעט, את החיים שם, הפחד מוכפל: הם לא רוצים לחזור לזה מחד ולא רוצים שילדיהם יחוו את חוויית ההגירה שהם עצמם חוו על בשרם, מאידך.
ואולם, גז מיהרה מדי ללחוץ על ההדק. אף שהמהלך מכוון בדיוק לנקודת הכאב היחידה שכנראה עוד נותרה לנתניהו - הכלכלה הישראלית - הוא בעיקר דקלרטיבי. אם מספר חברות הייטק היו מוציאות את יתרות המזומנים שלהן בו זמנית, היה לכך פוטנציאל להשפיע על שער הדולר-שקל וגם להלחיץ את הבנקים המקןמיים, אבל בשלב זה נראה שגז יצאה למערכה לבד, מבלי לתאם זאת עם חברות אחרות שגם מנהליהן מובילים את מחאת ההייטקיסטים.
כמה מאות מיליוני דולרים לא מזיזים את המחט ונתפסים כמהלך אימפולסיבי. גז אמנם הזהירה בנאומה בהפגנה בשבת שעברה מתרחיש כזה, אבל היא עצמה כיוונה לסכום של מיליארדי דולרים שייצא מישראל ביום אחד ויסמן את תחילת ההליכה שלנו לכיוונה של הונגריה.
העניין הוא שאנחנו עוד לא שם. הוצאה של כסף מישראל בעת הזו היא למעשה השלמה עם ההפיכה המשפטית. דווקא כשנראה שהמסר התחיל לחלחל לנתניהו, שקיים אתמול מסיבת עיתונאים לחוצה, אפשר לנקוט בצעדים יצירתיים נוספים שלא אומרים נואש.