סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מהפכה משפטית מחאת ההייטק הפגנה הייטק
מחאת ההייטק (צילום: Getty Images)

סקר: 68% מהסטארט-אפים בישראל מתכוונים לעזוב או להוציא כסף לחו"ל

לפי סטארט-אפ ניישן סנטרל, 22% מהחברות כבר הוציאו יתרות מזומנים מהארץ, 8% מהחברות כבר החלו ברילוקיישן, וכ-30% מהחברות מתכננות לעשות זאת בקרוב. גם נתוני המשקיעים מעלים תמונה עגומה

סקר שערך ארגון סטארט־אפ ניישן סנטרל מצא שכ־68% מהסטארט־אפים בישראל החלו לנקוט צעדים אקטיביים, פיננסיים ומשפטיים, בעקבות ההפיכה המשטרית. בין הצעדים: הוצאת יתרות מזומנים, שינוי מקום רישום החברה (הוצאתה מישראל) ורילוקיישן של עובדים. עבור העובדים מדובר במפלט מהכאוס המתחולל בארץ, אך עבור שוק ההייטק הישראלי מדובר במכת מוות.
הסקר ממחיש כי נזקי ההפיכה כבר מתבטאים היטב בהייטק הישראלי. על פי הסקר, 22% מהחברות מדווחות שהוציאו יתרות מזומנים מישראל, ו־37% מהמשקיעים מציינים שחברות הפורטפוליו שלהם הוציאו חלק מיתרות המזומנים לחו"ל. 8% מהחברות מדווחות שכבר החלו בשינוי מקום רישום החברה, ו־29% מתכוונות לעשות זאת בעתיד הקרוב. 20% מהמשקיעים מציינים שחברות בפורטפוליו שלהם החלו בשינוי מקום רישום החברה, ו־69% מהמשקיעים ציינו שחברות בפורטפוליו שלהם מתכוונות לעשות זאת. 67% מהמשקיעים כבר מעורבים בהשקעות או שוקלים להשקיע בחברות זרות — השקעות מחוץ לישראל מקבלות משקל גדל והולך באסטרטגיה של משקיעים.
אחד מהממצאים המדאיגים הוא הפער בין ישראל לארה"ב בכל הקשור להתאוששות מההאטה הניכרת בהשקעות בתחום. מרבית המשקיעים מדווחים שהם רואים סימני התאוששות בארה"ב, אבל קיימת אי בהירות דרמטית לגבי אופק ההתאוששות בישראל עקב המצב הפוליטי. 36% מהמשקיעים דיווחו שאינם יודעים להעריך מתי תחל ההתאוששות בישראל, לעומת 6% ביחס להתאוששות בארה"ב. 34% מהמשקיעים בישראל השיבו כי הם צופים התאוששות רק לאחר לפחות שנה, לעומת 5% מהמשקיעים בארה"ב.
לא יהיה מוגזם לטעון שהסקר העגום עוד עושה חסד עם המצב בפועל. אבל גם כך הוא ממחיש את ההשפעה ההרסנית של ההפיכה המשטרית. במשך עשורים ישראל בנתה אומת סטארט־אפ, חברות צומחות, מכניסות, עם הנהלה מקומית, פרנסה ותשלומי מסים גבוהים, וכעת החשש הוא שכל זה ייפסק. חברות רבות מצמצמות את כוח האדם המקומי, שוכרות משרדים בארה"ב, ומאפשרות לכל עובד לעשות רילוקיישן. עובדים רבים רק רוצים לצאת מהארץ, ועשרות בקשות לכך מתקבלות בלא מעט חברות. עבור עובדי ההייטק האפשרות הקלה היא הגירה לתקופת זמן קצובה – עד יעבור זעם, אבל עבור השוק המקומי מדובר במכת מוות. בפועל, כבר כיום חברות חדשות לא נרשמות בארץ, וגיוסי הון הופכים להיות נדירים וקשים יותר ויותר. אותם עובדים שעוזבים לוקחים איתם גם את הידע, כוח האדם ובעיקר את התשוקה להקים חברות ענק בישראל.
מנכ"ל סטארט־אפ ניישן סנטרל, אבי חסון: "תהליכים כמו העברת חברה לחו"ל או פתיחתה מלכתחילה מחוץ לישראל הם תהליכים שיהיה קשה לחזור אחורה מהם. כארגון שתפקידו לחזק את תעשיית ההייטק בישראל ולשמר את חוסנה, מחובתנו לשקף את הנתונים למקבלי ההחלטות בישראל ולספק תמונת מצב עדכנית של הנעשה בשטח".