סגור
גג עמוד techtalk דסק

TechTalk
גלגלי עזר: כך הניעו ממשקי ה-API מהפכה בכלכלת התוכנה

כמו שיצרניות הרכב כבר לא בונות מכוניות מאפס, גם חברות התוכנה כבר לא מפתחות היום אפליקציות מן היסוד. ממשקי תכנות יישומים (API) עושים זאת בשבילן. אידו ג'ינו, מייסד RapidAPI, מסביר עד כמה הם משני-מציאות

ממשקי API תפסו בשנים האחרונות חלק נכבד בשוק הטכנולוגיה, ואין ספק שכלכלת ה-API אשר מוערך במיליוני דולרים, כאן כדי להישאר. כיום חברות כבר לא מפתחות אפליקציות מהיסוד, אלא משתמשות בממשקי API ואפילו חברות ענק כמו Uber בונות את הטכנולוגיה שלהן סביב ממשקי API. ממשקי API שינו את אופן בניית המוצרים, לטוב ולרע, ויש לכך השפעה רצינית על הדרך שבה חברות בונות מוצרים ועל תעשיית הטכנולוגיה כולה.
ממשקי תכנות יישומים (API) - ערכה של ספריות קוד, פקודות, פונקציות ופרוצדורות מן המוכן, בהן יכולים המתכנתים לעשות שימוש פשוט, בלי להידרש לכתוב אותן בעצמם - הפכו בשנים האחרונות לאבני היסוד המשמשות לבניית יישומים. 2021 הייתה שנת פריצה עבור ממשקים אלה וההתרחבות המאסיבית של כלכלת ה-API לא מראה סימנים של האטה. מסקר מפתחים שנשרך לאחרונה עולה כי רוב המפתחים (68.5%) מצפים להסתמך יותר על ממשקי API ב-2022 מאשר ב-2021. חברות כבר לא מפתחות אפליקציות מהיסוד. הן משתמשות בממשקי API וכתוצאה מכך משנות את האופן שבו הן בונות מוצרים ומתחדשות כדי להשיג יתרון תחרותי.
3 צפייה בגלריה
מתכנת תכנות מחשב AI מהנדס מחשבים הייטק
מתכנת תכנות מחשב AI מהנדס מחשבים הייטק
מתכנת. חייו הפכו לפשוטים יותר
(צילום: שאטרסטוק)
תחום פיתוח התוכנה עובר שינוי מהותי ככל שתעשיית התוכנה מתבגרת והטרנספורמציה הדיגיטלית הופכת לנפוצה יותר. השינוי הזה יצר כלכלת API שבה חברות מספקות ממשקי תכנות יישומים לבניית תוכנות חדשות. כדי להבין את השינוי הזה לעומק, אפשר להסתכל על תחומים אחרים שעברו תהליכים דומים, כמו תעשיית הרכב. בעבר, חברות הרכב היו צריכות ליצור כל חלק מהרכב מאפס ולנהל את כל תהליכי הייצור. ככל שהתעשייה התפתחה, הוקמו חברות לטיפול ברכיבים ספציפיים ברכב - חברות לייצור שמשות, צמיגים ועוד.
כיום, קיימת שרשרת אספקה שלמה לתעשיית הרכב ויצרני הרכב רק מחברים את כל החלקים יחד. כך, יצרני רכב יכולים להשקיע יותר משאבים בעיצוב ובחדשנות מכיוון שצד שלישי מספק את רוב החלקים והן מרוויחות מכיוון שהן לא צריכות להיות מומחיות בכל חלק. הן יכולות גם לבחור רכיבים ומערכות ברמה עולמית מתוך שפע של ספקים המתמחים בפריטים מורכבים יותר ויותר.
מגמה דומה מתקיימת בתוכנה. ממשקי API הם אבני הבניין שחברות תוכנה מודרניות משתמשות בהן כדי ליצור מוצר מוגמר. תעשיית התוכנה גדלה במהירות גבוהה עד כדי כך שעסקים שלמים נוצרו סביב יצירת ממשקי API לטיפול במשימות מיוחדות, כמו עיבוד תשלומים, העברת הודעות או אימות. חברות כמו Twilio ו-Plaid הן דוגמאות מצוינות לתופעה זו.
3 צפייה בגלריה
מפעל רכב ב סין
מפעל רכב ב סין
מפעל רכב בסין. לא מייצרים הכל לבד
(צילום: איי פי)
מכיוון שחברות תוכנה יכולות לבחור מבין אלפי ממשקי API זמינים, הן נמנעות מ"להמציא את הגלגל מחדש" בכל פעם שהן יוצרות אפליקציה. משאבים שפעם הושקעו ביצירת פונקציות בסיסיות יכולים כעת להיות מוקדשים ליוזמות אחרות המאפשרות לחברות לבדל את המוצר שלהן ולהביא אותו לשוק הרבה יותר מהר מבעבר. שינוי זה מאפשר לחברות תוכנה להיות זריזות להפליא: הן ממנפות רכיבים קיימים כדי לנוע ולקדם חדשנות במהירות.
בעוד שחברות צורכות ממשקי API כדי להאיץ את פיתוח התוכנה בצורה אדירה, עסקים רבים החלו גם לחשוף ממשקי API לשותפים וללקוחות שלהם. הרחבה זו היא קריטית כדי להעמיק את הקשרים הקיימים, להאריך את מחזורי החיים של מוצרים ושירותים ואפילו ליצור דרכי הכנסה חדשות באמצעות אקוסיסטם של שותפים.
יותר ויותר חברות ביטוח גדולות, לדוגמה, משלבות ממשקי API של שותפים במודל עסקי הליבה שלהן. שותפויות אלה מספקות את שירותי חברת הביטוח ללקוחות היכן שהם נמצאים - נוחות שלקוחות מודרניים למדו לצפות לה. כדי להמחיש כיצד עשויה להיראות שותפות, דמיינו כיצד חברת ניהול נכסים יכולה להשתמש בממשקי API של חברת ביטוח כדי לספק לשוכרים שלה ביטוח. כשלקוח שוכר דירה מחברת ניהול הנכסים, הוא יכול להוסיף ביטוח בלחיצות כפתור בודדות. מאחורי הקלעים, תהליך זה מופעל על ידי ממשקי API של שותפים עם חברת הביטוח.
3 צפייה בגלריה
אידו ג'ינו
אידו ג'ינו
אידו ג'ינו
(צילום: דמיאן מרהת'קה)
סוג זה של שיתוף פעולה יעיל של API מסייע בטיפוח אקוסיסטם מודרני של שותפים. הוא מספק לשותפים בחברה את הכלים ואת השירותים הדרושים להם כדי להעשיר את המוצרים הדיגיטליים שלהם או לבנות אפליקציות חדשות. סקרים העלו כי מספר המפתחים שדיווחו שהם עובדים על ממשקי API שפונים לשותפים גדל וניתן לראות כיצד המאמץ בפיתוח ממשקי API הפונים לשותפים משקף את השינוי הזה.
אידו ג'ינו הוא מייסד ומנכ"ל חברת RapidAPI