סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ראש הממשלה נפתלי בנט ב Cyberweek
ראש הממשלה נפתלי בנט ב Cyberweek (צילום: חן גלילי)

בנט: "צריך הרתעת סייבר - אם איראן תתקוף את ישראל, תהיה תגובת נגד"

ראש הממשלה היוצא אמר את הדברים בכנס שהתקיים במסגרת אירועי שבוע הסייבר באוניברסיטת תל אביב. כמו שיש הרתעה גרעינית, אני חושב שצריך לייצר גם הרתעת סייבר", הוסיף בנט ויעץ למנכ"לים שנכחו בכנס, בקריצה, שלא להיכנס לפוליטיקה


ראש הממשלה היוצא נפתלי בנט הגיע היום לאירועי שבוע הסייבר שמתקיים באוניברסיטת תל אביב בימים אלה וערך שיחה עם מיכל ברוורמן-בלומנשטיק, שותפתו לשעבר בחברת הסייבר סיוטה שנרכשה בזמנו על ידי מיקרוספט. בלומנשטיק-ברוורמן מכהנת כיום כמנכ"לית מרכז המחקר והפיתוח של מיקרוסופט בישראל וכסמנכ"לית הטכנולוגיה העולמית לאבטחת ענן ו־AI של החברה.
בשיחתה עם ראש הממשלה הדגישו השניים את החשיבות שיש לשיתופי פעולה בתחום הסייבר וכן התייחסו לאתגרי הסייבר הרבים כיום מול מדינות ולמחסור האקוטי של עובדים בתחום. בפתח דבריו התייחס ראש הממשלה למצב הפוליטי הנוכחי.
"העברנו את התקציב וביצענו רפורמות, אנחנו במצב של תעסוקה מלאה ושל 8% צמיחה – הגדולה ביותר בעולם המערבי. הביטחון חזר לדרום וילדי אשקלון ושדרות חיים בשקט. בשנה הזו עשינו 10 שנות עבודה והוכחנו לעצמנו ולמדינה שאנשים עם דעות פוליטיות שונות יכולים לעבוד ביחד. חילונים, דתיים, ימנים או שמאלנים - כולם יכולים לעבוד ביחד. זו היתה שנה די מדהימה".
ברוורמן-בלומנשטיק: סייבר הוא החזית של הלוחמה המודרנית - כיצד אתה רואה את המצב והאם ישראל מוכנה לאיומים האלה?
"כשמסתכלים על ההחזר על ההשקעה, כיום אפשר ללכת למבצעים שבעבר דרשו יחידות קומנדו רבות, תוך שימוש במישהו מאחורי מקלדת. הופתעתי שסייבר לא שומש בצורה הרבה יותר מסיבית במלחמה באוקראינה. מה שבטוח זה שבשנים הקרובות אנחנו נראה השקעות גדולות בכל העולם בסייבר התקפי - וכמובן שזה גם מתחבר לפשע. אם אתה יכול לפעול ביעילות בלי לחשוף את עצמך, מדובר בדרך מצוינת עבורם לפעול".
בנט גם התייחס למצב הנוכחי בישראל. מערך הסייבר הלאומי הוא הזרוע העיקרית של המדינה בכל הנוגע לנושאי סייבר אזרחיים ובנט התגאה בקידום של הארגון החוסה תחת משרד ראש הממשלה. "מיניתי ראש חדש למערך הסייבר – גבי פורטנוי – אבל החברות אחראיות בעצמן להגנת סייבר. כעת, הקבוצה של פורטנוי עובדת עם המשק ועם החברות כדי לקדם את הנושא. אמנם המצב לא מושלם אבל הוא משתפר".
בנוגע למלחמת הסייבר החשאית שמתקיימת בין איראן לישראל, אמר בנט: "כמו שיש הרתעה גרעינית, אני חושב שצריך לייצר גם הרתעת סייבר. הרעיון הוא שאם איראן תתקוף את ישראל – תהיה תגובת נגד. אתה לא תוכל לשלוח את סוכניך - חיזבאללה או חמאס - ולא לצפות לתגובה. לא נאפשר פגיעה ללא תגובה. מעבר לכך אנחנו מקדמים שיתופי פעולה כי היום מדובר בחיבור בין החברות והמדינות. אם מצביעים על העבריין, כולם יכולים להילחם נגדו. אנחנו עובדים עם שותפינו באירופה ובארה"ב כדי לקדם זאת".
ברוורמן-בלומנשטיק : זאת בהחלט מלחמה שניתן לנצח בה אם נעבוד ביחד. אנחנו משתפים מידע בינינו לבין עצמנו (ענקיות הטכנולוגיה אפל, גוגל, מיקרוסופט ואחרות, ר''ק), וגם עם ממשלות.
"צריך לשלב את השת''פ הזה בקואליציה ואולי תהיה לנו מדינה יותר יציבה", התלוצץ ראש הממשלה בתגובה.
ברוורמן-בלומנשטיק: אנחנו חייבים יותר אנשים בתעשייה – כיצד עושים זאת?
"בישראל יש לנו הרבה מאוד השקעות, אבל אנחנו צריכים אנשים טובים נוספים. יש לנו ארבעה מקורות נוספים לכוח אדם: חרדים – הם חכמים מאוד, אבל צריך ללמד אותם אנגלית ולקדם אותם במקצועות כגון מתמטיקה; נשים ערביות - מה שדורש גם פתיחות מצד התעשיה; הפריפריה – מצחיק לקרוא כך למקומות שנמצאים 40 דקות מהמרכז, בעיקר אם אתה משווה למדינות כמו הודו או ארה"ב, אבל מדובר במקומות שלא מונגשים וכעת אנחנו מנסים, דרך הצבא, לפתוח שלוחה של יחידה 8200 שתגייס תלמידים במקומות האלה ; ושילוב של פלסטינים בתעשייה דרך שיתופי פעולה עם הרשות הפלסטינית. אנחנו יכולים לקדם תנופת גיוס חדשה.
ברוורמן-בלומנשטיק: מיקרוסופט עובדת עם חרדים שעברו לימודי ליב''ה. ההייטק לא יוכל שרוד ללא שילוב של אנשים שאינם מהמרכז.
בנט: "יש גם את הישראלים שעובדים בחו''ל. אני קורא להם: בואו הביתה. זו מדינה נהדרת"
ברוורמן-בלומנשטיק: מה התובנות שתוכל לשתף עם כל המנכ''לים כאן במליאה?
"מנכ''לים וראשי ממשלה זה שונה, אבל השיעור הגדול זה לזוז מהר. בפוליטיקה אתה לא יודע מה האופק ואתה חייב לזוז מהר. עסקים ופוליטיקה פועלים בצורה כמעט הפוכה, אבל כשאתה אומר וקובע מדיניות, אתה חייב לבצע אותה. כמו כן, אתה חייב לעקוף את ההיררכיה, לדבר עם האנשים למטה ישירות. והעצה הכי חשובה שלי למנכ''לים: אל תיכנסו לפוליטיקה. מה שחשוב זה שכולנו נעבוד ביחד כדי להילחם באנשים הרעים ואני מאוד אופטימי לגבי זה".