סגור
גג עמוד techtalk דסק

TechTalk
אני, קובוט: רובוטי ניקיון לחללים ציבוריים עשויים לפתור את משבר כוח האדם בענף

שוק העבודה בענף הניקיון בארץ סובל היום ממחסור חמור של יותר מ-42 אלף עובדים, אבל אמיר מיטווך, מנהל פיתוח עסקי ב-Robotize, חוזה מהפכה בענף שבו רובוט מצוי יכול לנקות היום שטח של 4,000 מ"ר - עשרה מגרשי כדורסל - בשעה

דו"ח שפורסם לאחרונה מטעם ארגון חברות הניקיון מעלה כי בענף הניקיון קיים מחסור של יותר מ-42 אלף עובדים. מדובר בחלק ניכר מכוח העבודה כולו בענף. המחסור הזה משפיע על ענפים רבים שנזקקים לשירותי ניקיון: מלונאות, משרדים, בתי חולים, מפעלים, רשתות קמעונאיות וגם בנייני מגורים רבי-קומות ומרחבים ציבוריים. עד כה נעשו ניסיונות לפתור את הבעיה באמצעים כמו העלאת שכר, שיפור תנאים, הגדלת אשרות עבודה לפלסטינים ותמריצים נוספים.
צעדים אלה יכולים אולי להקל מעט על הבעיה, אבל חשוב לדעת שלא מדובר בבעיה זמנית אלא במצוקה שרק תלך ותחריף בשנים הקרובות. הדו"ח של ארגון חברות הניקיון צופה כי המחסור צפוי לגדול פי שלושה, לכדי כ-120 אלף עובדים בתוך שני עשורים. האמת היא פשוטה: האוכלוסיה מתבגרת והדור הצעיר נרתע מעבודות כפיים.
למעשה, הפתרון לבעיה כבר נמצא. הקובוטים המנקים - מכשירים שככל הנראה נשמע עליהם עוד רבות - הם רובוטים שיכולים לבצע ביעילות פעולות ניקיון ולהתנהל באופן אוטונומי ובטוח בסביבת בני אדם. בבתים שלנו אנחנו כבר מורגלים בשימוש בשואבי אבק רובוטיים שחוסכים זמן ומאמץ רב בניקוי ושאיבה של השטיחים והרצפות, אולם מרחב ציבורי הוא סביבה מאתגרת יותר. חישבו למשל על לובי של בניין משרדים בלב אזור הייטק, על בית מלון או על קניון - מקומות שמאופיינים בתנועה בלתי פוסקת של אנשים. האם ניתן להפעיל בבטחה רובוט בסביבה כזאת?.
3 צפייה בגלריה
קובוט
קובוט
קובוט בשדה תעופה. עושה לביתו
(צילום: רובוטייז)
ובכן, עולם הרובוטים ביצע בשנים האחרונות קפיצת מדרגה טכנולוגית מרשימה והקובוטים השיתופיים יכולים כיום לבצע את משימתם ביעילות ובבטחה גם במחיצת בני אדם. הם מצוידים במערך של חיישנים מיוחדים ואלגוריתמים של בינה מלאכותית, המאפשרים להם לזהות תנועה דינמית ומכשולים, לשנות את מסלולם או לעצור כדי להימנע מהתנגשות, וכל זאת מבלי לשכוח היכן הם הספיקו לנקות והיכן עוד נותר להם לנקות. בסוף העבודה הם שולחים דו"ח מפורט של כל העבודה שהם ביצעו.
גם ברמת היעילות וההספק מדובר ביצורים מופלאים למדי, המסוגלים ללמוד באופן אוטונומי לחלוטין את המרחב ולבצע פעולות של ניקיון, קרצוף, שאיבת אבק וטאטוא, וגם, כמובן, לחזור לעמדת העגינה כדי למלא מחדש את מיכל המים או להטעין את הסוללה - זאת, ללא עזרת מפעיל אנושי. קובוטים גדולים יכולים לנקות שטחי חוץ של כ-4,000 מ"ר - עשרה מגרשי כדורסל - בשעה.
3 צפייה בגלריה
רובוטי ניקיון של וולמארט
רובוטי ניקיון של וולמארט
רובוט ניקיון של וולמארט. לא מתלונן על התנאים
(צילום: courtesy of Walmart)
חברות הניקיון וחברות ניהול הבניינים כבר מבינות את הפוטנציאל ואת היתרונות העצומים שבשימוש בקובוטים, וזו מגמה שרק הולכת וצוברת תאוצה. כבר עכשיו ניתן לפגוש את הקובוטים במשרדי חברות הייטק גדולות כמו מיקרוסופט וברודקום, וגם במגדלים רבי קומות כמו אלון 1, בית קרדן ומגדלים שונים בבני ברק וברמת גן. זאת ועוד: ענקית הטכנולוגיה גוגל הודיעה לאחרונה כי החלה להשתמש ברובוט ניקיון שפיתחה בעצמה כדי לבצע פעולות ניקיון במשרדיה, כשהמטרה היא שבעתיד כל עבודות הניקיון במשרדי החברה יבוצעו על ידי רובוטים - סליחה, קובוטים.
3 צפייה בגלריה
אמיר מיטווך, מנכ"ל פיתוח עסקי ברובוטייז
אמיר מיטווך, מנכ"ל פיתוח עסקי ברובוטייז
אמיר מיטווך
(צילום: רמי זוניס)
אנחנו חיים בעולם מאוד טכנולוגי ואחד החששות הגדולים שלנו הוא שרובוטים "יגנבו" לנו את המשרות, אבל בכל הנוגע לענף הניקיון מדובר בתהליך טבעי שבו רובוטים מסייעים לבני אדם בעבודות כפיים שהם פחות מעוניינים לבצע ומפנים להם זמן לביצוע משימות אחרות. מדובר בשוק שגדל בקצב מסחרר. על פי מחקרים שנעשו, שוק המנקים הרובוטיים לשטחים מסחריים צפוי לגדול בשנים הקרובות מ-798 מיליון דולר לכ-2.9 מיליארד דולר ב-2027. גם בישראל אנחנו צפויים לראות יותר ויותר קובוטים סביבנו: במשרד, בסופר וגם בלובי של בניין המגורים אז כשתתקלו בהם היו מנומסים וברכו אותם לשלום.
אמיר מיטווך הוא מנהל פיתוח עסקי ב-Robotize