בעקבות האיום הסיני: אפל תעביר ייצור של מעבדים מטייוואן לאריזונה
בעקבות האיום הסיני: אפל תעביר ייצור של מעבדים מטייוואן לאריזונה
ענקית הטכנולוגיה חוששת מהתלקחות המצב במדינה שסין מסרבת להכיר בקיומה ומעדיפה, אסטרטגית, לייצר בדרום-מערב ארה"ב - בין השאר גם בעקבות חבילת הסיוע הנדיבה של הנשיא ביידן. הבריחה משי ג'ינפינג בעיצומה
אפל מתכננת להעביר חלק ממערך ייצור המעבדים שלה לאייפון ולמחשבי המק מטייוואן למדינת אריזונה בארה"ב. על פי דיווח של סוכנות בלומברג, הדברים נאמרו בחודש שעבר במסגרת ישיבת בכירים של החברה בראשות טים קוק שנערכה בגרמניה. החברה מייצרת את כל מעבדיה - סדרות A ו-M - בטייוואן כיום על ידי ענקית ייצור השבבים TSMC.
הרעיון של העברת הייצור לארה"ב מבוסס על מספר יעדים אסטרטגיים שכוללים בין השאר הרחקה של מוקדי ייצור מאיזורים רגישים גיאופוליטית כמו סין וטייוואן למקומות יציבים יותר כמו הודו, דרום מזרח אסיה וכמובן - אירופה וארה"ב. זאת ועוד: העברת חוק השבבים והמדע (Science and Chips act) לפני מספר חודשים על ידי ממשל ביידן הקציב חבילת סיוע של 52 מיליארד דולר ליצרניות השבבים שיחזירו את הייצור לארה"ב.
בהתאם לכך אינטל, TSMC וגם סמסונג הודיעו על הקמת מפעלי ייצור שבבים חדשים באריזונה ובטקסס. אפל לא ציינה אם היא תמשיך לייצר אצל TSMC. על פי מה שידוע היא מתזמנת את תחילת הייצור ל-2024 - שנת היעד לפתיחת המפעל החדש של היצרנית הטיוואנית - אבל גם אינטל בונה מפעל ייצור שבבים חדש במדינה הדרום-מערבית של ארה"ב ועל פי הערכות היא מעוניינת לחזור ולעשות עסקים עם אפל.
אינטל היתה ספקית השבבים העיקרית של אפל עבור מחשבי המק לפני שזו עשתה מעבר לעיצובי מעבדים מבוססי ARM מתוצרת עצמית. עם זאת, הכניסה של פט גלסינגר לתחום ייצור השבבים לצד שלישי עשויה לאפשר לה לחזור ולייצר עבור אפל את המעבדים שלה. יצרנית האייפון בוודאי תשמח לספק פוטנציאלי נוסף שיאפשר לה להוזיל עלויות ייצור לאחר שהעלתה את מחירי האייפון, למשל, ב-10% עד 15%.
TSMC, מצדה, מאוד מעוניינת לשמור על עסקי ענקיות הטק, אבל הפחד מהשתלטות סינית על טייוואן, כמו גם החשש מניסיונות סיניים לפגוע במוצרים אמריקאיים שמיוצרים שם, הביאו לא מעט חברות טכנולוגיה לדרוש מקבלני הייצור שלהם לעבור למקומות יותר רגועים. לאחרונה, למשל, פוקסקון, קבלנית ייצור הטכנולוגיה הגדולה בעולם, החליטה להרחיב את מפעליה בהודו כדי להגדיל את יכולת הייצור שלה במדינה.