חברות סיניות מנסות לגנוב עובדי הייטק מהמערב ומציעות לשלש את שכרם
חברות סיניות מנסות לגנוב עובדי הייטק מהמערב ומציעות לשלש את שכרם
לפי דיווח בוול סטריל ג'ורנל, החברות הסיניות מתמקדות במדינות בעלות מרכזים טכנולוגיים באירופה, עמק הסיליקון וגם בטייוואן. חלקן מנסות להסתיר את המקור הסיני שלהן כדי לחמוק מהרשויות, ומציעות משכורות מנופחות לעובדים בחברות מקומיות הקשורות ל-AI. "בחלק מהמקרים הן מעבירות אליהן צוותים שלמים"
החזית הטכנולוגית בין סין והמערב ממשיכה להתחמם. בעוד ממשלות פועלות להגביל את הגישה של סין לטכנולוגיה רגישה – מגמה שקרוב לוודאי שתמשיך ואף תתרחב תחת ממשל טראמפ – חברות סיניות רבות מנסות להעביר לידיהן מהנדסים בכירים בחברות המערביות, במיוחד בתחומים של שבבים ובינה מלאכותית, כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל.
דוגמה למגמה באה לידי ביטוי בחברת Zeiss SMT הגרמנית, המייצרת רכיבים לבניית שבבים. עובדים בחברה סיפרו כי קיבלו הודעות דרך לינקדאין, מיילים ושיחות טלפון מנציגים של חברת וואווי הסינית, שהציעו להם שכר הגבוה עד פי 3 ממה שהם מרוויחים כיום. הדיווחים על הפניות הללו הובילו לפתיחתה של חקירה מצד גופי המודיעין הגרמניים.
לפי הדיווח, החברות הסיניות מתמקדות במספר מדינות הנחשבות למרכזים טכנולוגיים, ביניהן טייוואן, חלקים באירופה וכמובן עמק הסיליקון. חלקן מנסות להסתיר את המקור הסיני שלהן על ידי הקמת מיזמים מקומיים שמגייסים את העובדים, וזאת כדי לא למשוך את תשומת הלב של הרשויות. בכל זאת, בטיוואן כבר האשימו שמונה חברות טכנולוגיה סיניות בגניבה לא חוקית של עובדים מחברות מקומיות, במהלך ששלטענתן פוגע בתחרותיות של המדינה. "בחלק מהמקרים החברות הסיניות מעבירות אליהן צוותים שלמים", אמר סאן צ'ן – אי, סגן מנהל הבולשת החוקרת במשרד המשפטים בטייוואן. לדבריו, בין 2020 ויולי 2024, המשרד חקר 90 מקרים של גניבת עובדים, רובם בחברות הקשורות למוליכים למחצה, אלקטרוניקה ומכונות.
באירופה הביעו הרשויות חשש בעיקר מגיוס עובדים ביצרנית השבבים ההולנדית ASML, שהיא היחידה כיום שיכולה לייצר את המכונות המתוחכמות הנחוצות ליצור השבבים המתקדמים ל-AI. לפי נתונים שהתקבלו מלינקדאין ואתרי השמה אחרים, מאז 2021 גייסה וואווי עשרות מהנדסים ועובדים אחרים בסין שעבדו בחברות כמו ASML.
מימון ממשלתי מאפשר לחברות הסיניות לפתות את העובדים עם משכורות שגבוהות במידה ניכרת ממה שמציעות החברות המערביות. אך עם זאת, נראה שמהנדסים רבים עדיין מסרבים להצעות זאת בין השאר בשל חשש לפגיעה במוניטין שלהם ומהקשיים הנלווים להשתלבות בתרבות ארגונית סינית. אם כי האסטרטגיה הסינית במסגרתה פונות החברות למועמדים רבים, וזכתה לכינוי "רסס והתפלל" בסופה של דבר משיגה אנשים שמסכימים.