סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
Silicon Valley עמק הסיליקון
עמק הסיליקון. קצב הסגירות של חברות סטארט־אפ עלה בחדות (צילום: שאטרסטוק)

FT
ירידה בהשקעות הון סיכון הקפיצה את קריסות הסטארט־אפים בארה"ב

מפינטק ועד סטרימינג, קצב הסגירות של חברות סטארט־אפ זינק ב־60% בשנה החולפת. המשבר מאיים על מיליוני משרות ועלול לגלוש לכלכלה הרחבה. מורגן סטנלי: "הזינוק התרחש כי מספר חריג של חברות גייס סכום חריג ב־2022-2021" 

קריסות של חברות סטארט־אפ בארצות הברית זינקו ב־60% בשנה החולפת, זאת לאחר שאזל הכסף המזומן שגויס במהלך הפריחה בהשקעות בתחום הטכנולוגי ב־2022-2021. המשבר מאיים על מיליוני משרות בחברות מגובות הון סיכון ועלול גם לגלוש לכלכלה הרחבה יותר.
לפי נתונים של חברת התוכנה קארטה, המספקת שירותים לחברות פרטיות, קצב הסגירות של חברות סטארט־אפ עלה בחדות, זאת למרות מיליארדי דולרים בהון סיכון שזורמים ליוזמות בתחום ה־AI.
לפי נתוני קארטה, 254 מלקוחותיה המגובים בהון סיכון קרסו ברבעון הראשון של השנה. קצב פשיטות הרגל גבוה פי שבעה לעומת 2019, אז החלה קארטה לנטר את הנתונים.
בשבוע שעבר, חברת הפינטק טאלי הפכה לקורבן האחרון. ספקית הכלים לניהול אשראי שהוקמה לפני תשע שנים הוערכה ב־855 מיליון דולר בסבב הגיוס ב־2022 וגייסה למעלה מ־170 מיליון דולר מחברות הון סיכון מובילות, בהן אנדריסן הורוביץ וקליינר פרקינס. מייסד טאלי ג'ייסון בראון אמר בפוסט בלינקדאין כי החברה, שבסיסה בסן פרנסיסקו, "לא הצליחה לשריין מספיק מימון על מנת להמשיך את הפעילות שלנו".
טאלי מצטרפת לרשימה של קריסות בולטות שאירעו בשנה החולפת. אלה כוללות את אתר הסטרימינג Caffeine שגייס למעלה מ־250 מיליון דולר ממשקיעים, בהם פוקס, אנדריסן וכן סנאביל אינווסטמנטס, זרוע של קרן העושר הסעודית. כמו כן, סטארט־אפ הבריאות אוליב, שהוערך ב־4 מיליארד דולר ב־2021, וחברת שירותי המשאיות קונבוי, שהוערכה לפני שנתיים ב־3.8 מיליארד דולר.
הקריסות הללו הן חלק מתיקון שעוברים הסטארט־אפים בעקבות העלייה בריביות ב־2022. השקעות הון סיכון בחברות הנמצאות בשלבים מוקדמים של הקמה צנחו, בעוד חובות הון סיכון רשמו ירידה בעקבות קריסת בנק סיליקון ואלי בשנה שעברה, מה שגרם למשבר נזילות בקרב הרבה חברות סטארט־אפ.
בשנות הפריחה, משקיעי הון סיכון היו מעודדים מייסדים לקבל עוד ועוד השקעות, מה שניפח את שווי החברות - כך לפי הילי ג'ונס, סגן נשיא בחברת הייעוץ קרוז, המעניקה שירותי חשבונאות למאות סטארט־אפים המגובים בהון סיכון. "זו היתה סביבה מטורפת של גיוס הון", שבה "הון סיכון ותמריצי מייסדים לא תמיד עלו בקנה אחד", הסביר.
כעת נאלצים מייסדים להתמודד עם ההאנגאובר. הזינוק בחדלויות פירעון התרחש "משום שמספר חריג של חברות גייס סכום חריג של כסף במהלך 2022-2021", ציינו באחרונה אנליסטים במורגן סטנלי במכתב ללקוחות. חברות המגובות בהון סיכון העסיקו 4 מיליון אנשים בארצות הברית, הדגישו במורגן סטנלי, "מה שיוצר סיכונים לזליגת המשבר לשאר הכלכלה", אם קצב עליית הקריסות לא יואט.
פיטר ווקר, בכיר בקארטה, ציין כי נרשמה "צניחה חדה" במספר החברות המצליחות לגייס כסף פעם נוספת בתוך שנתיים מסבב הגיוס האחרון. התופעה הזו בעייתית במיוחד לחברות סטארט־אפ שקיצצו בהוצאות על מנת לשרוד בשנתיים האחרונות, זאת על חשבון הצמיחה. "העצות שינו כיוון. חברות הון סיכון נהגו להמליץ על הגדלת כל העלויות, ואז להיות רווחיים מחר", ציין ווקר. "אם האטת את קצב הצמיחה באמצעות קיצוצים, אז אולי לא מדובר כאן בעסק בתחום ההון סיכון". לפי ג'ונס, הלקוחות של קרוז שמגייסים סבב שני בהצלחה השנה הם כאלה שמגדילים את ההכנסות בקצב שנתי ממוצע של 600%.
אפילו עבור החברות החזקות, הנפקות ראשונות לציבור כבר לא מתרחשות, וקצב המיזוגים והרכישות הואט. התופעה הזו מנעה מהון סיכון להחזיר את ההון למשקיעים מוסדיים שמגבים אותם - תנאי מקדים לגיוסים עתידיים. רק 9% מקרנות ההון סיכון שגויסו ב־2021 החזירו הון למשקיעים הראשוניים, כך לפי קארטה. לשם השוואה, 25% מהקרנות ב־2017 החזירו הון באותו שלב.
ווקר וג'ונס אומרים כי אחרי שנתיים שחונות, פעילות המימון מתחילה להתאושש. בה בעת, ההשקעות הולכות בעיקר לחברות בתחום הבינה המלאכותית. הלקוחות של קרוז גייסו 2 מיליארד דולר השנה, אומר ג'ונס, ושלושה רבעים מהסכום הלכו לסטארט־אפים בתחום ה־AI, זאת אף שהם מייצגים פחות מרבע מלקוחות החברה.
עבור מי שמגיעים מתחומים זוהרים פחות, התחזית מאתגרת יותר. "בכל רגע נתון קיים רק מספר מוגבל של חברות הקוסמות להון סיכון", ציין ווקר. "ההון אולי צמח מהר יותר מאשר מספר הסטארט־אפים שיכולים לספוג אותו".