ארה"ב נגד גוגל: שילמה 10 מיליארד דולר בשנה כדי לחסל את התחרות בשוק מנועי החיפוש
ארה"ב נגד גוגל: שילמה 10 מיליארד דולר בשנה כדי לחסל את התחרות בשוק מנועי החיפוש
השבוע החל בוושינגטון משפט ההגבלים העסקיים נגד ענקית הטכנולוגיה. במשרד המשפטים האשימו את גוגל ששילמה מיליארדים לספקיות ויצרניות כדי שמנוע החיפוש שלה יהיה ברירת המחדל במכשירים, בעוד שבגוגל טוענים שההצלחה שלו נובעת מהיותו המוצר "הטוב והאיכותי ביותר"
גוגל מואשמת ששילמה מעל 10 מיליארד דולר בשנה עבור הסכמים שהבטיחו שמנוע החיפוש שלה יהיה ברירת המחדל בטלפונים ניידים ובמחשבים, כך עולה ממשפט ההגבלים העסקיים שנפתח השבוע בארה"ב נגד ענקית הטכנולוגיה. זהו המשפט הגדול ביותר מסוגו מזה 25 שנה, אז מיקרוסופט הואשמה בהשתלטות לא הוגנת על שוק הדפדפנים. הטענה העיקרית נגד גוגל היא שהחברה שולטת בשוק מנועי החיפוש באמצעות הסכמים הפוגעים בתחרות.
"המשפט הזה עוסק בעתיד האינטרנט ובשאלה האם מנוע החיפוש של גוגל יתמודד אי פעם עם תחרות משמעותית", אמר קנת' דינצר בהצהרות הפתיחה של משרד המשפטים. מנגד, ג'ון שמידלטיין מפירמת וויליאמס אנד קונלי, המייצג את גוגל, טען כי "הלחץ התחרותי" שעומד בפני גוגל בתחום "מעולם לא היה מגוון ומשמעותי יותר". לדבריו, האישומים משבשים את התחרותיות בשוק, "כל זאת מתוך הנחה שאם יחייבו אנשים להשתמש במוצרים נחותים בטווח הקרוב תהיה לכך הטבה לתחרות בטווח הארוך".
התביעה נגד גוגל, שהוגשה כבר ב-2020 תחת ממשל טראמפ, גורסת שגוגל העלימה מתחרים בכך ששילמה לספקיות אינטרנט, מפתחי דפדפנים ויצרני מכשירים מיליארדי דולרים באמצעות הסכמים שהבטיחו שמנוע החיפוש שלה יבלוט במכשירים. בגוגל טוענים מנגד שהציבור בוחר במוצר שלהם פשוט כי הוא איכותי יותר משל האחרים. עוד טענו כי ההסכמים שעומדים במרכז האישומים נקבעים לרוב בידי חברות כמו אפל וסמסונג וכי שחקנים אחרים בשוק יכולים להצטרף למכרזים. "בית המשפט לא יכול להתערב בשוק ולומר 'גוגל, יש לכם את המוצר הטוב ביותר, האיכות הטובה ביותר, אבל אתם לא יכולים להתחרות כדי להיות ברירת המחדל'. זה מנוגד לחוקי ההגבלים העסקיים בארה"ב".
גוגל מואשמת גם באימוץ גישות מונופוליסטיות בשוק הפרסום המקוון, ובהעלאת מחירים על ידי "הטיית" מכרזים למודעות שיופיעו לצד תוצאות החיפוש. במשרד המשפטים אף מאשימים כי החברה הסתירה ראיות והעלימה מסמכים במשך שנים. אולם, בגוגל טוענים כי העבירו מעל 5 מיליון מסמכים הקשורים לתביעה.
המשפט מתוכנן להימשך 10 שבועות, ומרבית העדים של משרד המשפטים יהיו עובדים בעבר ובהווה של גוגל וכן אנשים שנפגעו מההתנהלות של החברה. העדים לטובת גוגל יכללו לפי הדיווחים עובדים בכירים ומנהלים בחברות מולם היא עובדת, כמו סמסונג ומוטורולה.