סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מטא פייסבוק אינסטגרם
מטא פייסבוק אינסטגרם (צילום: AP Photo/Michael Dwyer, File)

תביעות ענק בארה"ב נגד מטא: גרמה במכוון להתמכרות של ילדים לפייסבוק ואינסטגרם

בתביעה שהוגשה על ידי 33 מדינות לבית המשפט הפדראלי בצפון קליפורניה נטען כי החברה פיתחה והשתמשה במגוון יכולות במטרה לגרום לילדים להתמכר לפלטפורמות שלה - והטעתה משתמשים לחשוב שהן בטוחות. תביעה נפרדת הוגשה על ידי 8 מדינות נוספות ועל ידי מחוז קולומביה

קבוצה שכוללת את מרבית המדינות בארה"ב הגישה הערב תביעה פדרלית נגד מטא, בטענה שהחברה פיתחה והשתמשה במכוון ביכולות שונות בפייסבוק ובאינסטגרם במטרה למשוך ולמכר ילדים לפלטפורמות שלה. זאת, תוך שהיא טוענת שהשימוש בהן בטוח לצעירים.
התביעה הוגשה לבית המשפט הפדרלי המחוזי בצפון קליפורניה על ידי 33 מדינות. לטענת התובעות, מטא עברה על חוקי הגנת צרכן בכך שמשכה ילדים באופן לא הוגן והטעתה משתמשים לגבי הבטיחות של הפלטפורמות שלה. שמונה מדינות נוספות ומחוז קולומביה הגישו תביעה נפרדת עם טענות זהות ברובן.
בתביעות טוענות המדינות שהאלגוריתם של מטא פותח על מנת לדחוף ילדים ומתבגרים לתוך מחילת ארנב של תוכן מזיק ורעיל. תכונות כמו גלילה אינסופית והתרעות פוש עקביות שימשו גם הן להגברת היקף השימוש של צעירים. "מטא רתמה את כוחן של טכנולוגיות עצמתיות וחסרות תקדים כדי לפתות, לגרות ובסופו של דבר ללכוד צעירים ומתבגרים", נטען בכתב התביעה. "המניע שלה הוא רווח, ובמאמציה למקסם רווחים פיננסיים, מטא הטעתה את הציבור שוב ושוב לגבי הסכנה המשמעותית שנשקפת מהפלטפורמות שלה".
לפי התביעה, מטא לא מתייחסת ברצינות הראויה להשפעות המזיקות של הפלפטורמות שלה על משתמשים צעירים, למרות שערכה מחקרים פנימיים שחשפו נזק צעיר לילדים ומתבגרים כתוצאה משימוש ממושך. מטא דורשת ממשתמשים בני פחות מ-13 לספק הסכמה הורית לפני יצירת חשבון, אך לטענת המדינות אוספת מידע על משתמשים בגילאים אלו גם ללא קבלת הסכמה מתאימה. בנוסף, היא פיתחה קמפייני פרסום שמיועדים במיוחד למשתמשים אלו, בהם כאלו שעושים שימוש בשחקנים שנראים כמו ילדים.
כן מציינות המדינות חשבונות פייסבוק ואינסטגרם שעוסקים בעיקר בתכנים מוכווני ילדים, כמו כאלו שמוקדשים לצעצוצים או לסדרות לילדים כמו מפרץ ההרפתקאות. המדינות יבקשו מבית המשפט להטיל על מטא פיצויי עונשין, וכן לפרסם צווים שמורים לה לחדול משימוש בתכונות מסוימות שלתפיסתן פוגעות במשתמשים צעירים.
החקירה של המדינות השונות לגבי ההשפעות השליליות האפשריות של אינסטגרם על צעירים החלה על רקע דאגה ציבורית מבריונות רשת והבריאות הנפשית של מתבגרים. בתחילת 2021 מטא הודיעה שהיא מתעדת להשיק גרסה למשתמשים בני פחות מ-13 של אינסטגרם. ההכרזה עוררה תגובה נגד משמעותית.
זמן קצר לאחר מכן, תובעים כלליים מיותר מ-40 מדינות בארה"ב פנו למנכ"ל ומייסד מטא, מארק צוקרברג, והתריעו שמטא "כשלה להגין על הרווחה של ילדים בפלטפורמות שלה". החששות התגברו אחרי שעובדת מטא לשעבר, פרנסס האוגן, הדליפה בספטמבר 2021 שורת מסמכים פנימיים של החברה, שחשפו שבכיריה ידעו שהפלטפורמות, ובמיוחד אינסטגרם, מגבירות את הסיכון של משתמשים צעירים לסבול מבעיות נפשיות.
ממטא נמסר בתגובה לניו יורק טיימס שהחברה פועלת על מנת לספק סביבה בטוחה יותר למתבגרים, ושהיא השיקה יותר מ-30 כלים שנועדו לתמוך במתבגרים ובמשפחותיהם. "אנחנו מאוכזבים מכך שבמקום לעבוד באופן פורה עם חברות מכל התעשייה במטרה ליצור תקנים ברורים ותואמי-גיל לאפליקציות הרבות שמתבגרים משתמשים בהן, המדינות בחרו בדרך זו".