מחקר של האיחוד האירופי מצא: מהפכת ה-AI לא הפחיתה משרות עד כה
מחקר של האיחוד האירופי מצא: מהפכת ה-AI לא הפחיתה משרות עד כה
המחקר בחן את שוק העבודה באירופה בין השנים 2011 ל-2019, במהלכן למידת מכונה החלה לבצע משימות שונות. המסקנה: גם בתעשיות שהשתמשו רבות ב-AI לא נצפתה פגיעה בכמות המשרות במהלך התקופה. מצד שני, החוקרים מדגישים שזה לא מבטיח שום דבר לגבי העתיד
אם הפופולריות של מנועי שיחה כמו ChatGPT תגיע אפילו לעשירית מרמת ההייפ שסובב אותם כיום, נראה שאובדן של משרות רבות שמאוישות כיום בידי בני אדם הוא בלתי נמנע. אולם על פי מידע פיננסי שנאסף בחודשים האחרונים, הקפיצה הגדולה שנרשמה השנה בכל הנוגע ל-AI דווקא לא הביאה להפחתה בכמות המשרות בתעשיות הרלוונטיות.
במחקר החדש כלכלנים בחנו את שוק העבודה בכמה וכמה מדינות אירופיות בין השנים 2011 ל-2019, שבהן טכניקת למידת המכונה "הלמידה העמוקה" צצה כדרך לבצע משימות כמו תרגום סימולטני של נאומים, ניתוח דמויות בצילומים והצעת המלצות ברשתות חברתיות ובאתרי קמעונאות - מה שהיה אמור כביכול להשפיע באופן ניכר על התעסוקה.
כדי להבין מה באמת קרה באותה תקופה בארצות שנבדקו, חוקרים בבנק האירופי המרכזי, בבנק המרכזי של ספרד ובאוניברסיטאות אוקספורד ופיטסבורג השתמשו בשתי מתודות מדידה כדי לבדוק כיצד "מקצועות פגיעים" הושפעו מהאוטומציה שהביאה מהפכת ה-AI. שתי המתודות בחנו את המשימות שהעובדים ביצעו והשוו אותן ליכולות של האלגוריתמים השונים. את המידע הזה הם הצליבו עם מידע ממחקר אחר על העובדים באיחוד האירופי, שמראה את מידת התנודתיות שלהם בין מקומות עבודה בתחומים שונים.
המסקנה הראשית של החוקרים הייתה שגם בתעשיות שבהן AI יכול להיות מאוד שימושי לא נצפתה ירידה בכמות המשרות המוצעות. למעשה המחקר העלה כי בכל הנוגע למשרות המוצעות לעובדים המקצועיים, אלה עם המיומנויות הגבוהות, אף נרשמה עלייה של 5% בכמות העובדים. על פי החוקרים, ממצא זה תומך ברעיון שלפיו טכנולוגיה חדשה יכולה להעלות את הביקוש לעוד עובדים מיומנים במקביל להפחתת המשרות ה"שגרתיות", אבל כאמור נמצא שגם העובדים הפחות מיומנים לא ממש נפגעו מה-AI.
באופן כללי כלכלנים רבים מאמינים שאוטומציה יכולה דווקא להגביר את הביקוש למשרות מקצועיות - וכך עולה גם מהמחקר הנ"ל וממחקרים נוספים שנערכו לאחרונה. עם זאת, עדיין, עבור העובדים הלא מיומנים בואה של טכנולוגיה חדשה יכולה בהחלט להוות בעיה.
חשוב להדגיש: עדיין לא ניתן לנבא מה בדיוק תהיה ההשפעה של מנועי השיחה החכמים על שוק העבודה. עם זאת די ברור שבשלב זה מדובר בטכנולוגיה חדשה מדי מכדי לחולל שינוי מרחיק לכת, ובכלל ייתכן שההשפעה תהיה שונה לגמרי מזו שניתן לצפות לה. "אף שבמחקר שעשינו התגלה מתאם חיובי בין כמות המשרות להתפתחות הטכנולוגיה, התוצאות הללו אולי לא מהוות אינדיקציה לגבי העתיד".
כבר עכשיו, למען האמת, הבינה המלאכותית הגנרטיבית גורמת לשינויים בשוק העבודה, והרשתות החברתיות עמוסות בסיפורים על עובדים ועל עסקים שעוברים אותם. כמה קופירייטרים, לדוגמה, כתבו שהם נאלצים לחפש קריירה חדשה לאחר שמעסיקיהם החליפו אותם בכלי בינה מלאכותית גנרטיביים. גם כמה מוציאים לאור החלו להתנסות לאחרונה ביצירת תוכן על ידי AI. ב"בילד" הגרמני הכריזו לאחרונה על צמצומים בכוח אדם - בין השאר בשל שילוב של בינה מלאכותית בעיתון.