גמישות תעסוקתית זה שם המשחק
גמישות תעסוקתית זה שם המשחק
בהשפעת המלחמה והמשבר בהייטק, חברות רבות בארץ הגמישו את תנאי ההעסקה שלהן ומשלבות עובדים בחלקי משרה וגם עובדי אאוטסורסינג, האם זו מגמה שתשאר איתנו?
עולם העבודה עובר שינויים משמעותיים בשנים האחרונות, בהשפעת תקופות של אי-ודאות ומשברים. הקורונה, מלחמת רוסיה-אוקראניה, המלחמה בישראל ומשבר ההייטק העולמי גרמו לחברות רבות להקטין את מצבת העובדים ולחשב מסלול בכל מה שקשור בניהול והעסקת המשאב האנושי, ולצד, קידום התפקוד העסקי שנותר קריטי.
בישראל, בעקבות המצב הביטחוני ובהשפעת משבר ההיי-טק, ניכרת עלייה משמעותית בהעסקת עובדי אאוטסורסינג ופרילנסרים. בנתונים שפורסמו בשנת 2023, כ-35% מחברות ההייטק הישראליות דיווחו על גידול בעובדים החיצוניים שהן מעסיקות בהשוואה לבעבר, ומסקר שנערך על ידי התאחדות התעשיינים בישראל בחודש מאי 2023 עולה כי כ-40% מהחברות בתעשייה דיווחו על הגדלת העסקת פרילנסרים במטרה לשמור על גמישות תפעולית ולהפחית עלויות.
גם ברמה הגלובלית המגמה דומה. סקר שנערך על ידי חברת Upwork ב-2023 מצא כי כ-75% מהחברות הגדולות בארה"ב דיווחו על כוונה להגדיל את מספר הפרילנסרים שהן מעסיקות בשנים הקרובות, ולפי דיווח של חברת Deloitte, בשנת 2023 כ-60% מהחברות הגדולות בעולם הצהירו כי הן משתמשות בשירותי אאוטסורסינג, להתמודד עם חוסר ודאות ושינויים בשוק העבודה.
העסקה של עובדי אאוטסורסינג מהווה פתרון להתמודדות עם אתגרים ומאפשרת לחברות ליהנות ממספר יתרונות משמעותיים:
גמישות תפעולית והתאמה לצרכים דינמיים: העסקה גמישה מאפשרת לחברות להסתגל במהירות לשינויים בשוק ולהתאים את היקף הפעילות שלהן לפי הצורך. בתקופות של חוסר ודאות, היכולת לשנות את גודל הצוות והיקף הפעילות ביעילות ובמהירות היא קריטית, והעסקת אאוטסורס למספר חודשים מוגבל, מבלי להתחייב להעסקה ארוכת טווח ומבלי להתחייב ליחסי עובד-מעביד מהווה פתרון.
חיסכון בעלויות: העסקה באאוטסורסינג יכולה להוביל לחיסכון משמעותי בעלויות התפעוליות. במקום להחזיק צוות קבוע, שדורש הוצאות שוטפות גבוהות כמו שכר, תנאים סוציאליים והטבות, ניתן להעסיק חברת אאוטסורסינג חיצונית שדואגת להכל End to End. בנוסף, חברות אלה מספקות מעטפת רחבה ומקצועית שמסייעת בניהול הפרויקטים, המבטיחה איכות גבוהה במחיר סביר. כמו כן, מונעת עלויות גיוס ופיטורים תכופות.
גישה לכישורים מגוונים: עובדי אאוטסורסינג מביאים עמם לרוב ניסיון וידע ייחודיים בתחומים מגוונים, שלא תמיד זמינה וקיימת בצוותי העבודה הקבועים. חברות שירותי אאוטסורס מציעות מומחים בתחומים שונים, דבר שמבטיח איכות ומקצועיות גבוהה בביצוע המשימות, וחוסכות הכשרת עובדים בהכשרות יקרות שלוקחות חודשים.
מעטפת רחבה של ידע צוותי Best Practices לניהול ובקרת איכות: אצל עובדי אאוטסורסינג, קיימים מקורות ידע של אלפי לקוחות שעברו בתוך החברה. חברות אאוטסורסינג מתמחות בלהציג Case studies ולאגור ידע עמוק אצל העובדים, על מנת למנף עובדים קיימים בפרויקטים ולהכשיר עובדים חדשים. בנוסף לכל קיימת מעטפת הדרכות, ניהול ובקרת איכות שמאפשרת למנהלי פרויקטים לבצע את עבודתם היטב, להיעזר ברשת ניהולית שמפקחת מצד אחד על איכות העבודה, ומצמיחה מצד שני את הידע של העובדים.
דוקומנטציה ושקיפות ארגונית אמיתית: קרו לא פעם מקרים שבהם עובדים עזבו והשאירו מאחוריהם ידע ארגוני חשוב ואפילו קריטי. בעבודה עם חברת אאוטסורסינג יש ביטחון לכך שהמידע לא נאבד. הן במהלך העבודה והן בעת סיום חוזה, מתקיים תהליך מסודר שכולל דוקומנטציה ו-Playbooks שמבטיחים את שמירת הידע בארגון.
התמקדות בליבת העסק ובמה שחשוב באמת: העסקה גמישה מאפשרת למנהלים ולעובדים להתמקד בליבה העסקית של החברה; הם יכולים להקדיש את מרצם לקידום האסטרטגיה, ביצוע משימות וליצירת ערך, תוך שחרור זמן לטיפול במשימות פחות קריטיות.
התפיסה השלילית כלפי עובדי אאוטסורסינג, שבעבר כונו "גולגלות", השתנתה לחלוטין. כיום, הם נחשבים למשאב יקר ערך שמספק לחברות גמישות ויעילות. השוק המודני מעריך את הגיוון התעסוקתי ומעניק להם יחס הוגן ומכבד, תוך התאמה מהירה לשינויים בשוק.
במציאות של חוסר ודאות ומשברים, העסקת אאוטסורסינג מציעה לחברות יתרונות משמעותיים ואין זה פלא שמגמה זאת הולכת ומתחזקת. גמישות תפעולית, הפחתת העלויות, המקצועיות הגבוהה והיכולת להתמודד עם תנאי שוק משתנים הם יתרונות מובהקים שמאפשרים לחברות להמשיך לפעול ביעילות וביציבות. המודל החדש של העסקת עובדים חיצוניים מתאפיין באיכות ובשיתוף פעולה, ומשקף את השינויים התרבותיים והעסקיים בשוק העבודה העולמי.
רוזי פנחסי היא מייסדת ומנכ"לית Scaleops, חברת RevOps ומערכות מידע