סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
אלון מאסק ו מלחמה בצפון שריפה
אלון מאסק על רקע שריפה בצפון (צילום: רויטרס)

פרשנות
כשבעל הבית מונע מקפריזות - ההסתמכות על הלוויינים של מאסק בשעת חירום - מסוכנת

ישראל בוחנת אפשרות להשתמש ברשת התקשורת הלוויינית סטארלינק כגיבוי חירום במקרה של קריסת מערכי תקשורת מסורתיים. למרות שלכאורה מדובר בפתרון מושלם, במקרה של מלחמה בצפון, אין שום ודאות שמאסק לא יחסל את הגישה למערכת דווקא ברגע הקריטי ביותר. חשש זה מתגבר לאור העובדה שמאסק לא תמיד מקבל החלטות בצורה מחושבת, או ממניעים סבירים

הבוקר נחשף ב"כלכליסט" שישראל בוחנת את האפשרות להשתמש ברשת התקשורת הלוויינית סטארלינק (Starlink) של אלון מאסק כגיבוי חירום במקרה של קריסת מערכי תקשורת מסורתיים, למשל במקרה של מלחמה עם חיזבאללה. לכאורה, מדובר בפתרון מושלם: את הלוויינים אי-אפשר לשתק על ידי טיל, הם זמינים תמיד גם במקרה של הפסקת חשמל רחבה או הרס נרחב של תשתיות כמו אנטנות סלולר, וכל מה שצריך כדי להתחבר אליהם זו תחנת ממסר ואספקת אנרגיה שיכולה להגיע מגנרטור קטן מאוד. אבל בפועל, מדובר בשגיאה מסוכנת. לא בגלל המערכת עצמה, אלא בגלל מי ששולט בה – מאסק, שיכול בלחיצת כפתור ובלא שום פיקוח לשתק את הגישה למערכת באזורים גיאוגרפיים רחבים, וכבר עשה כך בעבר; ולא פעם מבצע מהלכים לא מתוך חישוב אסטרטגי אלא כתוצאה מדחף רגעי, לעתים במענה ללחצים ולקריאות במדיה חברתית.
כפי שחושף "כלכליסט", משרדי האוצר והתקשורת בוחנים בימים האחרונים היתכנות לשימוש בסטארלינק, בתרחיש של שיבושים או השבתת אינטרנט בעקבות מלחמה בצפון. "השאיפה היא שלכל חמ"ל במשרד ממשלתי יהיה גיבוי של סטארלינק כדי להבטיח את הרציפות התפקודית בשעת חירום", אמר גורם שמצוי בפרטים.
הלוויינים הראשונים של סטארלינק שוגרו לחלל ב-2019, ומשוגרים כמעט מדי שבוע. כיום, יש למאסק יותר מ-5,000 לווייני אינטרנט פעילים במסלול היקפי סביב כדור הארץ, יותר מ-50% מכלל הלוויינים, שמספקים חיבור לווייני לכ-60 מדינות. המערכת כבר הוכיחה עמידות ושימושיות בתרחישי קרב, דוגמת מלחמת רוסיה-אוקראינה. היא אמינה, זמינה בתרחישי קיצון, ויכולה להיות נשק שובר שיוויון. באוקראינה, למשל, היא שימשה להכוונת כטב"מים, לטיווח ארטילרי, ליצירת קשר בין מפקדות לכוחות בשטח ועוד. הבעיה היא לא איתה, אלא עם השליט האבסולוטי שלה: מאסק.
לפי דיווח של הניו יורק טיימס משנה שעברה, מאסק יכול להחליט על דעת עצמו האם לנתק את הגישה לסטארלינק ללקוח או למדינה. בביוגרפיה של מאסק מאת וולטר אייזיקסון, שפורסמה בספטמבר האחרון, נחשף שהמיליארד גם עשה זאת בפועל. לפי הביוגרפיה ב־2022 מאסק מנע מתקפה של אוקראינה על צי רוסיה מול חופי חצי האי קרים, כשחסם את סטארלינק באזור וכך מנע הפעלה של רחפנים צבאיים שהסתמכו על החיבור הלווייני לצורך פעילותם.
"סטארלינק לא נועדה להיות מעורבת במלחמות", מצוטט מאסק בביוגרפיה. "המערכת נועדה לאפשר לאנשים לצפות בנטפליקס ולהירגע, ולהתחבר לאינטרנט למטרות של בית ספר וכדי לעשות טוב, לא תקיפות של רחפנים". מאסק אישר את הפרטים וכתב ב-X (לשעבר טוויטר) שאם היה מאפשר את החיבור, סטארלינק "היתה מעורבת במהלך מלחמתי משמעותי".
במקרה של מלחמה בצפון, אין לישראל שום ודאות שמאסק לא יחליט שמדובר ב"מהלך מלחמתי משמעותי" ויחסל את הגישה למערכת דווקא ברגע הקריטי ביותר. חשש זה מתגבר לאור העובדה שמאסק עצמו לא תמיד מקבל החלטות בצורה מחושבת, או ממניעים סבירים.
מאז השלים את רכישת X לפני יותר משנה וחצי, נחשף שוב ושוב סגנון ניהולו הקפריזי של מאסק, שכולל פעמים רבות קבלת החלטות בשליפה מהמותן, ללא התייעצות מספקת, או על בסיס אמוציונלי. לעתים, מאסק מושפע מלחצים שמופעלים עליו במדיה חברתית. כך גילתה החודש חברת אימות הזהות הישראלית אותנטיקס (AU10TIX).
אחרי שמשתמשים אנטי-ישראלים ב-X גילו שהיא מספקת שירותים לפלטפורמה, הם יצאו בקמפיין מקוון שקרא למאסק לנתק את הקשרים איתה, בטענה (השקרית) שמידע שהיא מקבלת ממשתמשים יגיע לידי שירותי הביון של ישראל. מאסק, שמכיר את החברה ואישר את המשך עבודתה עם X לאחר רכישת החברה, יכול וצריך היה לדחות את הדרישות על הסף, או פשוט להתעלם מהן. תחת זאת הוא הבטיח: "נחקור".
במקרים אחרים, מאסק קיבל החלטות על סמך סקר שערך בטוויטר. כך, למשל, הוא החל לבטל חסימות על חשבונות של משתמשים שהושעו מ-X בשל הסתה, גזענות או הפצת שקרים, אחרי שסקר שערך בנובמבר 2022 תמך במדיניות זאת. בדצמבר אותה שנה הוא ערך סקר בשאלה האם עליו לפרוש מתפקיד מנכ"ל X. הגולשים הצביעו ברוב מובהק לפרישתו, וכך הוא עשה בסופו של דבר. תרחיש שבו מאסק עורך סקר X בשאלה האם לאפשר לישראל גישה לסטארלינק בשעת מלחמה הוא לא הדבר המופרך ביותר שאפשר לחשוב עליו.
מאסק אולי אינו אנטישמי, אבל הוא גם ככל הנראה לא אנטי-אנטישמים. מאז רכש את X הוא החזיר, מעודד ומחבק משתמשים קיצונים, בהם גם שונאי ישראל, מעניק להם פלטפורמה להפצת מסריהם, ולעתים גם מהדהד אותם בעצמו (בין השאר, הוא ציין שציוץ אנטי-יהודי הוא "אמת", אמר שהמיליארדר ג'ורג' סורוס "שונא את האנושות", ומוביל קמפיין מתוקשר ומשחיר נגד הליגה נגד השמצה).
זה האדם שבידיו אנחנו מבקשים להפקיד את תקשורת החירום של ישראל? האם מדינת ישראל באמת רוצה שיכולת התקשורת שלה בשעת חירום תהיה מונחת בידיו של אדם אחד בעל יכולת אבסולוטית לחסום את פעילות המערכת, שכבר עשה זאת בעבר בזמן מלחמה, שהראה חיבה או הבנה לעמדות וקונספירציות אנטישמיות או אנטי-ישראלית, ושלעתים מקבל החלטות על בסיס מניעים לא רציונליים ובמענה ללחץ מצד משתמשים באינטרנט? במילים אחרות, האם ישראל רוצה שסקר ב-X יקבע אם תנצח במלחמה נגד חיזבאללה? כי זה עלול להיות המצב, אם יוחלט לאמץ את סטארלינק.