בלעדי70 מיליון דולר בתוך שבועיים: קרן הון סיכון חדשה רוכבת על גל הדיפנס טק
בלעדי
70 מיליון דולר בתוך שבועיים: קרן הון סיכון חדשה רוכבת על גל הדיפנס טק
קרן PROTEGO להשקעות בטכנולוגיות לשימושים צבאיים כבר קיבלה התחייבויות של 70 מיליון דולר בתוך שבועיים והיא צפויה להיסגר על 200 מיליון דולר. המייסדות הן ליטל לשם, שעבדה בעבר עם מייסד בלאקווטר, ולי מוזר, שהקימה את קרן AnD
תחום הדיפנס טק בישראל מתפוצץ. בימים אלה מתחילה לפעול קרן הון סיכון חדשה, PROTEGO, שתוקדש אך ורק להשקעות בטכנולוגיות לשימושים צבאיים. הקרן כבר קיבלה התחייבויות להשקעה של 70 מיליון דולר בתוך שבועיים בלבד והיא צפויה להיסגר על 200 מיליון דולר, כך נודע לכלכליסט. התוכנית המקורית הייתה לגייס 150 מיליון דולר, אך בעקבות העניין הרב, בעיקר מגופים מוסדיים בארה"ב, הוחלט להגדיל את הסכום.
מאחורי הקרן עומדות שתי יזמיות צעירות - ליטל לשם (38) ולי מוזר (39). הקרן, שהיא הראשונה בישראל שמיועדת לתחום הדיפנס טק בלבד, כבר עשתה השקעה של 5 מיליון דולר בחברת הרחפנים XTEND ובוחנת בימים אלה עשרות סטארט אפים נוספים. היום יש היצע אדיר של חברות סטארט אפ בתחומים בטחוניים, חלקן קמו עוד לפני המלחמה וחלקן אחריה.
חרף גילן הצעיר, לשם ומוזר הן דמויות מוכרות בנוף ההייטק המקומי. מוזר היא שותפה מייסדת בקרן ההון סיכון AnD ונצ'רס ובעבר שימשה כמנהלת לשכתו של מייקל אורן בשגרירות ישראל בוושינגטון. מוזר תמשיך להחזיק בתפקידים בשתי הקרנות ולשם תנהל באופן פעיל את פרוטגו.
לשם הייתה ממייסדי חברת הסטארט אפ Carbyne (לשעבר ריפורטי) שהוקמה ב־2014 ועוסקת בשדרוג מערכי חירום. אהוד ברק היה המשקיע הראשון בחברה ומאז היא גייסה 140 מיליון דולר, כאשר את סבב ההשקעה האחרון בה הובילה ענקית התקשורת האמריקאית AT&T. על פי הערכות, בגיוס הבא החברה כבר תחצה את השווי של מיליארד דולר. לשם הובילה בעבר את השיווק והפיתוח העסקי של ריפורטי, אך כיום אין לה תפקיד פעיל, אלא רק מניות בחברה. בשנים האחרונות היא עבדה עם היזם אריק פרינס, שהקים בעבר את החברה הביטחונית האמריקאית Blackwater ושימשה כנציגתו באיחוד האמירויות עוד לפני חתימת הסכמי אברהם.
הרעיון לקרן נולד בעקבות מסע הסברה למען ישראל אליו יצאו באחרונה מוזר ולשם, לאחר שזו השתחררה משירות מילואים של כמה חודשים באוגדת עזה. במהלך מסע ההסברה, שהיה בשיתוף משלחת מקיבוץ נירים, הן פגשו בכירים בתעשייה האמריקאית שהביעו עניין בתעשייה הישראלית הצבאית, מה שהוביל לתחילת הקמת הקרן.
מוזר ולשם הן עוד אבן דרך בבהלת הדיפנס טק ששוטפת את ישראל. לפני שבוע נחשף בכלכליסט כי הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי הצטרף לקרן ההשקעות עוז (AWZ) כדי לסייע באיתור והובלת השקעות בתחום הביטחוני. לפני מספר חודשים נחשפה קרן השקעות חדשה בתחומי הביטחון, התעופה והחלל שמקים מפקד חיל האוויר לשעבר עמיקם נורקין. נורקין חבר לקרן ההשקעות KEY1, והראל ביטוח משמשת כמשקיע עוגן בפעילות החדשה. בחודשים הקרובים צפויה גם קרן זו לצאת לגיוס של משקיעים נוספים. הקרן מתכננת לבצע השקעות הן בחברות ישראליות והן בחברות זרות, אך המטרה העיקרית היא ליצור ולחזק את האקו סיסטם הישראלי בתחום התעופה והחלל.
לצד הקרנות המקומיות שמעלות הילוך בתחום, מסתערות עליו גם הקרנות הזרות הגדולות. קרן LUX האמריקאית ביצעה לראשונה השקעות בישראל כתוצאה מפריחת הסטארט אפים הבטחונים, כמו גם קרנות סקויה ואנדריסן הורוביץ שכבר פעלו בישראל. בקיץ ביקרה בישראל משלחת גדולה של קרנות הון סיכון אמריקאיות שבאו לבחון את הפיתוחים הביטחוניים החדשים. קרן 10D הישראלית צירפה לפני כחצי שנה את אלון קנטור כשותף שאמור להרחיב את ההשקעות שלה בדיפנס טק.
הקרנות החדשות, וגם הוותיקות, מזהות חלון הזדמנויות שנוצר בישראל לאחר המלחמה מצד ההיצע וביקושים מצד מדינות רבות בעולם שרואות את השינויים הדרמטיים במזרח התיכון לצד המלחמה המתמשכת שמתנהלת במרכז אירופה בין אוקראינה לרוסיה.
המלחמות של השנים האחרונות מובילות לשינוי עמוק בפרדיגמה, בעיקר לכיוון של לוחמה מבוססת כלי תעופה קטנים ובלתי מאוישים על חשבון כלים גדולים ומסורבלים יותר. לצד הגדלת תקציבי הביטחון, משרדים ממשלתיים מקצרים תהליכי עבודה ופתוחים יותר לעבודה עם סטארט אפים ולא רק עם חברות ענק ביטחוניות מסורתיות. גם נאט"ו וגם הפטנגון הקימו פעילויות חדשות שנועדו לאפשר עבודה גמישה יותר עם סטארט אפים, מה שמעודד את תעשיית הון הסיכון שבעבר נרתעה מהשקעה בחברות שעובדות מול לקוחות ממשלתיים, להיכנס לתחום.