פרשנות סולוטו כמשל: מרכזי המו"פ הקטנים על כוונת הקיצוצים של ענקיות הטק
פרשנות
סולוטו כמשל: מרכזי המו"פ הקטנים על כוונת הקיצוצים של ענקיות הטק
למרות שעברה את כל התחנות ההכרחיות בהייטק הישראלי, סולוטו שנרכשה על ידי אשוריון האמריקאית לפני יותר מעשור לא הצליחה לשרוד את גל הקיצוצים המאפיין את הענף. היא לא תהיה הישראלית היחידה שזה קורה לה
חברת סולוטו, שהודיעה אתמול על סגירתה ופיטורי 120 עובדיה, היא תמצית ההייטק הישראלית. חברה שהחלה כהבטחה עצומה עם זכייה בפרס יוקרתי, שורה של משקיעים איכותיים ביניהם ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט, יזמים שעשו אקזיט נאה, וחברה בינלאומית שמחליטה להפוך אותה למרכז הפיתוח בישראל. ואז, משום מקום, הגיעה אתמול ההודעה על סגירת החברה בישראל.
עד כה דווח על פיטורים והקפאת גיוסים במספר רב של מרכזי פיתוח כולל גוגל שהודיעה בימים האחרונים על הקפאת גיוסי עובדים, מיקרוסופט ואינטל שמאטות משמעותית גיוסי עובדים וכן ענקיות טלקום דוגמת איירספאן הבריטית. אבל חיסול ממוקד וחד כמו שקרה לסולוטו עוד לא היה לנו בגל הנוכחי. סולוטו היא מרכז הפיתוח הרב לאומי הראשון שנסגר והוא בוודאות די גדולה, גם לא האחרון.
החברה, העוסקת בפיתוח מוצרים טכנולוגיים לתמיכה מרחוק בבעיות טכניות, הוקמה ב־2008 על ידי תומר דביר וישי גרין שכבר אז היה בעל רקורד מוכח בחברת הסייבר אוניגמה. לאחר הקמתה והתבססותה הראשונית מינו מייסדי החברה את בנט למנכ"ל, שהספיק לכהן רק זמן קצר בתפקיד עד שמונה ליו"ר מועצת יש"ע ופרש מההייטק. לאחר עזיבתו ביקשו ממנו מייסדי החברה למכור מניותיו כדי שלא יפריעו להתקדמות החברה בשל מעורבתו הפוליטית והוא העביר את המניות לנאמנות עיוורת עד למכירתה.
נקודת המפנה המהותית הראשונה של החברה הגיעה ב־2010. בשנה זו, סולוטו חוותה את אחד האירועים המשמעותיים ביותר שלה כאשר השתתפה בתחרות ההייטק היוקרתית Techcrunch disrupt וזכתה במקום הראשון מתוך 100 חברות שהשתתפו בכנס. הזכייה בתחרות הביאה לחברה פרסום רב והיא עלתה על הראדאר של משקיעים ורוכשים אפשריים מהשורה הראשונה. לאורך חייה גייסה החברה כ־20 מיליון דולר כאשר עם משקיעיה נמנו בסמר האמריקאית, אינדקס הבריטית, אינשיאל קפיטל של רועי קרתי ואלעד כהן, Innovation Endeavors וגיזה הישראלית. לצד הקרנות השקיעו בחברה גם מספר אנג'לים דוגמת זוהר גילון, וכן צבי מרגלית, חיים ונציה ואורי רענן - מייסדי בית ההשקעות פרוקסימה.
בשנת 2013 רכשה אשוריון האמריקאית את סולוטו בתמורה לכ־130 מיליון דולר. סולוטו הפכה להיות מרכז הפיתוח בישראל של אשוריון שמנוהל על ידי מייסדי החברה. אשוריון משרתת כיום כ־300 מיליון משתמשים ברחבי העולם ומעסיקה כ־23 אלף עובדים ועובדת בשיתוף פעולה עם מפעילות הסלולר והקמעונאיות הגדולות בעולם. המרכז של החברה בישראל היה אחראי על מגוון רחב של מוצרים כמו +Home ו־Anywhere Expert ופיתוחים מערכתיים מורכבים ומבוססי טכנולוגיות חדשניות, כמו בינה מלאכותית, אוטומציה מתקדמת וניהול בענן, שאיפשרו את התייעלות השירות ותרמו לצמיחתה של החברה האם.
ב־2021 התמנה תומר דביר לתפקיד בכיר באשוריון וזו החליטה למנות את מירב אורן, עובדת וותיקה בחברה ועד כה מנהלת המוצר שלה, לתפקיד מנכ"לית המרכז המקומי. אורן שהספיקה לנהל את המרכז קצת יותר משנה נאלצת להיות גם זו שסוגרת את המרכז. דביר עדיין עובד של אשוריון אבל נמצא בחל"ת זה למעלה משנה זמן קצר לאחר שהתמנה לתפקידו. המייסד השני של סולוטו ישי גרין פרש ממנה ב־2019.
הסגירה של מרכז הפיתוח אתמול הוכיחה עד כמה – למרות כל ההיסטוריה של החברה והעבודה הרבה שעשתה עבור החברה האם – אין הרבה סנטימנטים כאשר מגיעה תקופה של קושי. בימים האחרונים הגיע לארץ בכיר באשוריון ששוחח עם עובדי החברה ומנהליה, הודיע על סגירתה ולמעשה נתן את האות לתחילת הסוף שלה.
מאשוריון נמסר שהיא קיבלה את ההחלטה הקשה לסגור את המרכז בישראל כתוצאה מתהליכי צמצום שנעשים בכל החברה, לאחר שהחליטה להתמקד ביעדי הצמיחה העכשוויים שלה בשוק הסלולר, בתיקון מכשירים ביתיים ובאופרציית החנויות. 120 עובדי סולוטו עתידים לקבל מענקי פרישה מורחבים. כ־40 מהם ימשיכו לעבוד בחברה עד סוף השנה.
"ההחלטה לסגור את המשרדים בתל אביב ולהיפרד מהצוות שתרם רבות להצלחה ארוכת השנים של החברה שלנו אינה קלה", מסר ג'ון לאונרד, סגן נשיא חברת אשוריון, "הצוות בסולוטו היה חלק חשוב בצמיחה שלנו ובהצלחה שלנו מאז נרכשה החברה ב־2013".
מנכ"לית סולוטו, מירב אורן, מסרה: "בצער רב נאלצנו לבשר לכל אנשי הצוות העובדים בסולוטו על החלטתה של אשוריון לסגור את מרכז הפיתוח הישראלי".
תומר דביר, ממקימי סולוטו, אמר: "נעצבתי מאוד על ההחלטה. הקמנו צוות מקצועי עם תרבות ייחודית שבמשך 14 שנים יצר, השפיע על התעשייה המקומית, על אשוריון ועל מאות מיליוני לקוחות בכל העולם".
הסגירה של מרכז הפיתוח של אשוריון בישראל לא נפלה בהפתעה גמורה. כבר לפני כמה חודשים כתבנו כאן כי מרכזי פיתוח קטנים שאינם קרובים לליבה של חברות האם מעבר לים יהיו הראשונים להיסגר. אשוריון היא חברת ענק המעסיקה עשרות אלפי עובדים. מרכז הפיתוח בישראל שמעסיק 120 עובדים ומרוחק מאד מבסיס האם של החברה וממרכז עסקיה גרם לה לעשות מה שחברות אמריקאיות לא מהססות לעשות כשהמשבר בפתח: מיקוד בעסקי הליבה וחיתוך אגרסיבי של כל מה שלא עונה להגדרה הזו.
אם בישראל חברות רבות עדיין מנסות לפטר מספר קטן של אנשים ולהיזהר מביקורת ציבורית, בשוק הבינלאומי חברות מבצעות צעדי חיתוך קשים ומיידים שכוללים פיטורים של מאות ואלפי אנשים, ומהלכים מסוג זה מתקבלים בהבנה כחלק מהתרבות העסקית בארה"ב. אשוריון לדוגמה פיטרה במהלך הנוכחי 750 מעובדיה בארה"ב ולא תהסס לפטר עוד ככל שהתחזית העסקית תתערפל.
גם בענקיות הטכנולוגיה מורגשת מגמת האטה ואף עצירה. גוגל עצרה גיוסים לשבועיים, מיקרוסופט ומטא מאטות משמעותית גיוסי עובדים חדשים ומתקדמות בגיוסים הכרחיים בלבד. צעדים אלה צפויים להשפיע גם על השוק המקומי. סגירה של מרכזי פיתוח קטנים והקטנה משמעותית של אחרים לא תפתיע אף אחד אם תקרה בשבועות הקרובים.
בכל משברי העבר מרכזי הפיתוח הקטנים היו החוליה החלשה של התעשיה בישראל. אותם מרכזים שהוקמו על בסיס רכישות של חברות טכנולוגיה קטנות שרדו כל עוד היה צורך בטכנולוגיה שלהם ובעובדים. בעיתות משבר, רבים מהם קטנו משמעותית או נסגרו לחלוטין. לחברות, במיוחד כאלה שזו פעילותן היחידה בישראל, קל יותר לסגור מרכז בארץ מאשר לפטר עוד מאות עובדים בעמק הסיליקון.
לעומתם, המרכזים החסינים בישראל לסגירה או לפגיעה קשה הם אלו של חברות ענק שרואות בישראל לא רק מרכז פיתוח משני אלא גם מרכז עסקים ומרכז טכנולוגיה אסטרטגי כדוגמת אינטל, אפלייד מטיריאלס ומיקרוסופט. אבל גם אם למרכזי הענק יש חסינות מסגירה לא מן הנמנע שגם חברות הענק יחליטו לסגור פעילויות של חברות שנרכשו בישראל. בעבר זה קרה לאינטל, למיקרוסופט ואחרות, וזה יכול להתרחש גם במשבר ההייטק הנוכחי.