סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
OpenAI ChatGPT בינה מלאכותית
OpenAI ChatGPT בינה מלאכותית (צילום: רויטרס)

דיווח: מו"מ על רכישת ChatGPT לפי שווי מוערך של 29 מיליארד דולר

לפי "הוול סטריט ג'ורנל", שתי קרנות מעוניינות לרכוש מניות של חברת OpenAI, שפיתחה את פלטפורמת האינטליגנציה המלאכותית, וזאת בהיקף של כ-300 מיליון דולר; השווי הנוכחי של החברה מוערך ב-14 מיליארד דולר, ואם המו"מ יבשיל היא תהפוך לסטארט-אפ היקר ביותר בארצות הברית

שתי קרנות נמצאות במו''מ להצעת רכש עבור פלטפורמת ChatGPT של חברת OpenAI, שמגלמת שווי שוק מוערך של כ-29 מיליארד דולר, כך עולה מדיווח של "הוול סטריט ג'ורנל".
במסגרת המו''מ הקרנות Thrive Capital ו-Founders Fund מעוניינות לרכוש מניות של OpenAI, הנמצאות בידי עובדיה ומייסדיה, בהיקף של כ-300 מיליון דולר, כך על פי מקורות המקורבים למהלך. אם העסקה תבשיל, שווי השוק של החברה יוכפל בהשוואה לשווי האחרון שנקבע לה בשנה שעברה, אז הוערכה ב-14 מיליארד דולר.
בהתאם לזאת, OpenAI תהיה אחת מחברות הסטארט-אפ בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בארצות הברית, למרות הכנסות של עשרות מיליוני דולרים בלבד. משקיעים אחרים טענו מנגד שלחברה יש פוטנציאל הכנסות קטן, כשרוב ההכנסות כיום נובעות ממכירת תוכנת ה-AI שלה למפתחים. על פי הדיווח, בשלב הנוכחי אין עדיין סיכום על רכישתה, ותנאי העסקה עשויים עוד להשתנות.
OpenAI נחשבת לאחת מחברות הבינה המלאכותית המעניינות כיום. הטכנולוגיה שלה, שהוצגה בשנה שעברה לראשונה דרך אפליקציית התמונות Dall-E2, וכמובן מנוע הצ'אט ChatGPT תפסו את עין הציבור בניגוד למערכות AI אחרות. זו הסיבה העיקרית שהיא עשויה ליהנות מנהירה של משקיעי הון סיכון, אף שאלה מצמצמים מאוד את היקפי ההשקעות שלהם כיום. סטארט-אפים רבים ראו את שווי השוק שלהם צונח עקב כך.
החברה נמצאת בשליטת מספר גורמים: הבעלים של טוויטר וטסלה, אלון מאסק, שהיה שותף להקמתה ב-2015 עם סם אלטמן המייסד שלה; מיקרוסופט, שמחזיקה כיום כ-30% ממניותיה דרך השקעה של כמיליארד דולר שביצעה בה ב-2019; וריד הופמן, ממייסדי לינקדין, שגם היא שייכת כיום למיקרוסופט. החברה הוקמה במקור כפרויקט ללא כוונת רווח, אך ב-2019, עם כניסת מיקרוסופט, אלטמן הקים חברה-בת המיועדת להפוך את הטכנולוגיה שלה למסחרית.
שיטת העבודה של אלטמן, במסגרתה הטכנולוגיה מוצגת לציבור ברגע שניתן, הוכיחה את עצמה. זאת בניגוד לחברות מתחרות כגון גוגל, שהסתירה את היכולות של מנוע ה-AI המתחרה שלה - LaMDA, ככל הנראה כאשר אחד ממובילי הפרויקט שלה פרסם פומבית שהוא זיהה בה "רגשות ואישיות". המהנדס פוטר לאחר מכן וגוגל הורידה עוד את החשיפה של הטכנולוגיה שלה לציבור לדבריה בגלל "חוסר אמינות" של הטכנולוגיה. בינתיים מיקרוסופט הודיעה שתשלב את ChatGPT במנוע החיפוש בינג, מה שהשאיר את גוגל מאחור.
מנוע ChatGPT כבר צבר כמיליון משתמשים, ימים ספורים לאחר שהוצג לציבור בסוף נובמבר האחרון. למרות ההתלהבות הכללית של התעשייה והציבור מהיכולות שלה, אלטמן עצמו הסתייג מהיכולות שלה, והסביר שהיא עדיין לא אמינה דיה, ותוצריה כוללים לא פעם "טעויות עובדתיות". היעד של OpenAI הוא לייצר טכנולוגיית בינה מלאכותית כללית, כלומר כזו שתחקה את האינטליגנציה והיכולות של בני אדם. עם זאת מומחים רבים טוענים שאנחנו רחוקים מאוד מטכנולוגיה שתאפשר זאת בכלים הקיימים כיום.
עוד טען אלטמן בעבר שהחברה לא מחפשת רוכשים או יציאה להנפקה, כלומר המשקיעים יוכלו לקבל החזר על השקעתם רק במסגרת עסקאות סקנדרי. עוד אמר שהחברה תוכל לייצר הכנסות של כמיליארד דולר בשנה בקרוב על ידי גביית כסף על שימוש ב-ChatGPT. החברה כבר זכתה להשקעות מידי קרנות כגון Khosla Ventures או Tiger Global Management. עם זאת היא הגבילה את ההחזר על ההשקעה במסגרת עסקאות אלה למקסימום של פי 20 מהיקפן. אך ככל שהמשקיעים יחזיקו במניות זמן רב יותר, כך ההחזר יגדל. בחברה הסבירו את המהלך בניסיון להגדיל את ערכה של OpenAI בצורה כזו שתמנע ממנה להפוך לכלי ספקולטיבי עבור משקיעים המעוניינים למקסם את ההחזר בלבד. עוד אמרו שם שהם מעוניינים לספק ערך לא רק למשקיעים אלא גם לעובדים ולאנושות.