ניתוחהקושי של קרנות ההון סיכון לגייס כספים יתגלגל לשוק המקומי
ניתוח
הקושי של קרנות ההון סיכון לגייס כספים יתגלגל לשוק המקומי
הריבית הגבוהה שמציעה תשואה בטוחה מוציאה את האוויר מהמפרשים של קרנות כמו אינסייט וטייגר גלובל. התחרות על הכסף שהן מצליחות לגייס הופכת קשה יותר לחברות ישראליות בהינתן אי הוודאות הפוליטית
המשבר בהייטק ממשיך להכות כשקרנות הון הסיכון האמריקאיות נאלצות להודיע אחת אחרי השנייה שהן מקטינות את יעדי גיוס ההון שלהן.
האחרונה בהן היא קרן טייגר גלובל, אחת המשקיעות המשמעותיות בהייטק הישראלי בשנות הבועה של 2020–2021, ולטענת רבים זו שאחראית במידה רבה להערכות השווי המופרכות של חברות. טייגר גלובל גייסה 2.7 מיליארד דולר בלבד, 55% פחות מהיעד, והודיעה שהיא ממשיכה בגיוס. קרן נוספת, TCV, הקטינה גם היא את יעד הגיוס שלה ל־55%–75% מהסכום המתוכנן, שעמד על 5.5 מיליארד דולר.
הראשונה בסבב הנוכחי הייתה אינסייט פרטנרס הניו יורקית, שהודיעה בשבוע שעבר במכתב למשקיעי החברה עליו חתום המנכ"ל ג'ף הורינג, כי החליטה להסתפק ב־15 מיליארד דולר עבור הקרן ה־13 שלה, לעומת 20 מיליארד הדולר של התכנון הקודם. אינסייט היא אחת המשקיעות הגדולות בהייטק הישראלי. לנוכח צמצומי הגיוסים של הקרנות האחרות, עולה חשש שאינסייט תמשיך ותקטין את יעד הגיוס לפחות מ־10 מיליארד דולר. מספר 12 של אינסייט, שגויסה ב־2022, עמדה על 20 מיליארד דולר, ולכן זה הסכום שנקבע גם לקרן ה־13.
אינסייט עדיין קרן ענקית שגדולה מכל השוק הישראלי, והתנהלותה בארץ בשנה האחרונה מלמדת על שינוי בפרדיגמת ההשקעות שלה. מהידיעות הספורות שיצאו על השקעות בחברות ישראליות עולה תמונה של התמקדות בשלבים מוקדמים ולאו דווקא השקעות ענק. זהו שינוי משמעותי לקרן דוגמת אינסייט, שחייבת אקזיטים של מיליארדי דולרים כדי להחזיר את השקעותיה, ולא של חברות קטנות ובינוניות שנמכרות במאות מיליוני דולרים בלבד. ב־2021 השקיעה אינסייט לבדה 25 מיליארד דולר בסטארט־אפים ברחבי העולם, רבים מהם היו ישראלים. גם טייגר גלובל הודיעה לאחרונה על השקעה בחברה ישראלית בשלבים מוקדמים.
אינסייט השקיעה בישראל עד היום ב־99 חברות, שמוערכות עד כה במיליארדי דולרים רבים, כאשר ביניהן בולטת הרכישה של ארמיס, וכן השקעות בחברות כמו מאנדיי, וויקס, פאפאיה גלובל, אופטיבוס ו־ויז.
אבל משהו עובר עכשיו על אינסייט, טייגר גלובל וקרנות רבות אחרות. ממרומי הבועה הן ראו את הקריסה בשווי החברות שהן עצמן ניפחו. חוסר הוודאות הכלכלי, האינפלציה ושערי הריבית המזנקים העמידו את הקרנות בסיטואציה חדשה לגמרי. קרנות שהיו רגילות למאות פניות מחברות סטארט־אפ ראו דילול משמעותי של אותן פניות. אף חברה איכותית לא רוצה לגייס בשווי נמוך מהגיוס הקודם שלה, ואף חברה שלא צריכה כסף באופן מיידי תגייס כסף בתנאים גרועים בעיצומו של המשבר. יתרה מכך, חברות החלו להתכנס לצמיחה אמיתית, שמבוססת לא רק על השקעות אלא על מכירות, רווחיות וצמצום בגיוסי עובדים.
2023 היא לא שנה טובה לגייס קרנות חדשות ובעיקר לא קרנות ענק של עשרות מיליארדי דולרים. משקיעים מוסדיים יודעים שיש ריבית טובה בשוק, שיכולה לתת להם תשואה ללא סיכון. כך לדוגמה קרן הפנסיה של מדינת פנסילבניה, שהחליטה לא להשקיע באינסייט.
השוק של 2023 שונה לחלוטין לא רק מהבועה של 2020–2021, אלא שונה גם מהשוק שהיה ב־2022, שהיתה בעיקר שנה מבלבלת. השנה כולם מבינים שהשתוללות נגמרה, שצריך להביא תוצאות כלכליות אמיתיות ולא תחזיות חסרות קשר למציאות. השוק בישראל אינו שונה מהאמריקאי. מה שעובר על אינסייט שם משפיע על מצב התעשיה המקומית. עם זאת, בישראל קיים "אבל" גדול, והוא אי הוודאות העצומה בשוק המקומי בשל המצב הפוליטי, שמקשה על שחקנים רבים לקבל החלטות של השקעה חדשה, גם אם הם פנויים לכך.
השנה צפויה להיות שנה קשה לשוק הישראלי מבחינת גיוסי כספים, כאשר כבר ברבעון הראשון של השנה ירדו גיוסי ההון למיליארד דולר בלבד וברבעון השני הוא מוערך ב־1.2–1.5 מיליארד דולר. לשם השוואה, ברבעון הראשון של 2022 עמדו גיוסי ההון על 5.6 מיליארד דולר וברבעון השני של 2022 על 4.2 מיליארד דולר, כאשר הרבעון השני חווה ירידה לעומת הרבעון המקביל ב־2021. המחצית הראשונה של 2023 תסתכם לכל היותר ב־3 מיליארד דולר, כאשר המחצית הראשונה של 2022 עמדה על 9.8 מיליארד דולר.
הצניחה מגיוסי הון של למעלה מ־4 מיליארד דולר לרבעון ב־2022, שהייתה השנה השנייה בטיבה להייטק הישראלי, לרבעונים של מיליארד דולר או קצת יותר, הם בשורה רעה לשוק הישראלי, בעיקר לחברות בשלבים מתקדמים שרוצות לגייס כסף. לקרנות יש תיאבון קטן להשקיע היום ואינסייט אינה היחידה שמקטינה את הקרן ומצמצמת היקפי השקעות.
ישנו גורם אחד שמאיים לפתוח מרוץ חימוש שבו יישפכו מחדש מיליארדי דולרים לשוק. לכל תקופה יש את מילת הקסם שלה, ועכשיו AI, או ליתר דיוק ג'נרטיב AI, הוא מילת הקסם. חברות שיודעות להציע פתרונות, טכנולוגיה או יכולות בתחום הן הזהב החדש. חברות מגייסות עשרות מיליוני דולרים לחברות בתחום שלא רק גוגל ומיקרוסופט שמות את כל יהבן עליו. 2023 ו־2024 צפויות לעמוד בסימן השקעות בחברות בתחום וייתכן והם יביאו לבועה חדשה שתזכיר לא במעט את בועות הבלוקצ'יין, NFT ואחרות.