החזית הבאה: קרנות הון סיכון משקיעות בסטארט-אפים ביטחוניים
החזית הבאה: קרנות הון סיכון משקיעות בסטארט-אפים ביטחוניים
המלחמה באוקראינה והמתיחות עם סין מעלות את ההערכה שחברות המפתחות טכנולוגיה צבאית יהנו מנתח גדול יותר מתקציב הביטחון האמריקאי, שיעמוד בשנה הבאה על 886 מיליארד דולר. ההשקעה מצד קרנות כמו אנדריסן הורוביץ וסקויה קפיטל כבר יצרה שישה יוניקורנים
הבינה המלאכותית לא לבד. בדומה להתלהבות סביב חברות ה-AI, נרשם זינוק גם בהשקעות בחברות סטארט אפ טכנולוגיות בתחום הביטחון, זאת על רקע המלחמה באוקראינה והמתיחות הגיאופוליטית עם סין שמעלות את ההערכה שהממשל האמריקאי יעניק חוזים משתלמים לחברות בעמק הסיליקון שמייצרות מערכות הגנות מתקדמות, כך לפי דיווח בפייננשל טיימס.
קרנות הון סיכון אמריקאיות השיגו בחמשת החודשים הראשונים של השנה יותר מ-200 חוזים עם חברות בתחומי הביטחון והתעופה בשווי כולל של קרוב ל-17 מיליארד דולר, יותר מהסכום שהסקטור גייס בכל 2019, כך לפי נתונים שאספו בחברת המחקר PitchBook. זאת בעוד שההשקעות בתחומים אחרים בתעשייה הטכנולוגית צנחו בחודשים האחרונים לנוכח ההאטה בכלכלה.
לפי הנתונים, השקעות קרנות ההון סיכון האמריקאיות בסטארטאפים בתחום הביטחון זינקו מפחות מ-16 מיליארד דולר ב-2019 ל-33 מיליארד דולר ב-2022. ברבעון הראשון של השנה המשקיעים הזרימו שיא של 14.5 מיליארד דולר לחברות מסוג זה.
מדובר במהפך מסוים לאחר שבמשך שנים התעלמו בעמק הסיליקון מפיתוח טכנולוגיות צבאיות, בשל החשש שיקושרו לעימותים צבאיים שנויים במחלוקת ובשל הליך המכרז האיטי של הפנטגון שבסופו לרוב בוחר בחברות ותיקות. אולם כעת מתגברת האמונה שגם חברות סטארט אפ יוכלו לקבל חלק מתקציב הביטחון הגבוה של ארה"ב, שעלה בשני העשורים האחרונים לשיא של 886 מיליארד דולר עבור השנה הבאה.
לפי הדיווח, קרנות הון סיכון גדולות כמו אנדריסן הורוביץ וסקויה קפיטול החלו להשקיע בחברות שמייצרות מוצרים צבאיים, ולראשונה אף משקיעות במערכות נשק קינטיות. "אנחנו נתקלים ביותר קרנות הון סיכון שמודות שהן מרגישות בנוח להשקיע בסטארטאפים שמפתחים טכנולוגיה בעלת אפקט קינטי המיועד רק לצרכים צבאיים", אמר מייק בראון, שותף בשילד קפיטול.
כך למשל, סקויה קפיטול הובילה מוקדם יותר השנה סבב גיוס הון של 6 מיליון דולר במאך אינדסטריז , כך לפי שני אנשים המעורים בנושא. מאך, שהוקמה על ידי אית'ן תורנטון בן ה-19 מפתחת כלי נשק מבוססים על מימן ומערכות הגנה. בדומה, אנדריסן הורוביץ הם המשקיעים הגדולים ביותר באנדוריל אינדסטריז, שזכו בשנה שעברה בחוזה בגובה מיליארד דולר לייצור מערכות משולבות שמזהות, עוקבות ומיירטות רחפנים עוינים.
הרשימה עוד ארוכה. ג'נרל קטליסט, המנהלת נכסים בשווי 33 מיליארד דולר, השיקה באפריל קרן להשקעה בחברות ביטחון ומודיעין. ואילו ההכנסות של חברת Vannevar Labs המספקת תוכנה לניתוח תקשורת עולמית לצרכי הפקת מודיעין, עלו מ-3 מיליון דולר ל-25 מיליון דולר בשנה שעברה הודות להשגת חוזים ממשלתיים. בינואר גייסה החברה 75 מיליון דולר ממשקיעים כמו פליסיס ונצ'ורס.
מבול ההשקעות הזה יצר כבר שישה יוניקורנים בתחום פיתוח טכנולוגיות צבאיות: ShieldAI, HawkEye 360, אנדוריל, רבליון דפנס, פלנטיר ואפירוס.
"הדעה הרווחת בקרב היזמים תמיד הייתה שלא להקים סטארטאפ שמתבסס על חוזים ממשלתיים", הסביר דן דוואק, שותף בחברת ההשקעות Point72 Private Investments. "עכשיו יש פיתוח של טכנולוגיה קיומית שלדעתי תשנה את מאזן המעצמות העולמי", אמר בנוגע לפיתוח בינה מלאכותית. "הפעם האחרונה שזה קרה היה עם פצצת האטום. סוף סוף אנחנו רואים ממשלות שנוקטות בצעדים כדי לנצח במירוץ הטכנולוגי".