כלכליסט-טקאסף רפפורט: "מי שחושב שהשכר בהייטק צפוי לרדת טועה"
כלכליסט-טק
אסף רפפורט: "מי שחושב שהשכר בהייטק צפוי לרדת טועה"
מנכ"ל חברת הסייבר Wiz, שמוערכת ב־6 מיליארד דולר, מצליח להישאר אופטימי גם לאור המשבר שפוקד את ההייטק. "לא תהיה ירידה בביקוש לעובדים ולא יהיו הורדות שכר", הוא מעריך. "ההייטק הישראלי לא ייעלם כי הטאלנטים כאן הם מהטובים בעולם"
אסף רפפורט, מנכ"ל חברת הסייבר Wiz, רואה את המשבר בתעשיית ההייטק בדרך מעט שונה ומצליח להישאר אופטימי גם בתקופה שבה נראה כי המשבר בפתח. רפפורט, שחברת הסייבר הצעירה שלו הוערכה בגיוס האחרון שלה בשווי של כ־6 מיליארד דולר, אומר בראיון בלעדי ל"כלכליסט": "אסור להסתכל על תעשיית ההייטק כמקשה אחת שכולה הולכת לקרוס בזמן הקרוב. ההייטק הישראלי לא ייעלם כי הטאלנטים כאן הם מהטובים בעולם. התמונה היא לא שחור־לבן. היא אף פעם לא כזו, וכל חברה היא סיפור בפני עצמו. בהסתכלות שלי, העולם השתנה והוא משתנה כל הזמן ללא קשר למשבר הנוכחי. גיוסי ההון שעשינו לאדאלום (שאותה מכר למיקרוסופט ב־2015 בכ־320 מיליון דולר – מ"א) שונים לחלוטין מגיוסי ההון שעשיתי ל־Wiz. יתרה מכך, שני הגיוסים שעשינו ל־Wiz ב־2020 וב־2021 היו שונים לחלוטין זה מזה. לכן, השינוי שקורה כיום הוא משמעותי אבל הוא רק שינוי".
בעיני רפפורט, הליבה של ההייטק הישראלי עדיין חיה ופעילה, ולכן הוא אינו מבין איך לפתע כולם חוששים שההייטק הולך להיעלם. "כשאני רואה את הליבה של ההייטק הישראלי, של חברות הצמיחה, אני רואה את הטאלנט הישראלי. הטאלנט הזה של החברות הישראליות הוא אחד הטובים, בעיקר בתחום של הסייבר. זה לא ישתנה בגלל הנפילות בנאסד"ק. אנחנו לא פחות מוכשרים לפתע. כל אותם יוצאי היחידות השונות ובוגרי האוניברסיטאות עוד כאן. הטאלנט עוד כאן ויש בו צורך. מישהו חושב שהצורך באבטחת המידע של החברות בענן יפחת? שרמת הסיכון תרד? האם חברות יעצרו לפתע את המעבר לענן? הסיכוי לכך אפסי, והצורך באבטחה לא ייעלם. היסודות שעליהם מבוססות החברה שלי וחברות אחרות בתחומים אחרים לא השתנו, וזה מאוד מעודד. חברות שיכולות להסתכל לטווח ארוך ונשארות יציבות – לא נותנות לרעש לבלבל אותן".
צריך להיערך למשבר של שנים אבל בלי היסטריה. זה לא דורש שינוי דרסטי בעסק. צריך להתעלם מהרעש ולהמשיך קדימה. היכן שאפשר להתייעל – נעשה את זה. צריך לבנות חברה שתעמוד במשברים. זה טוב לנו להתמודד עם משבר"
את Wiz הקימו אסף רפפורט, המשמש כמנכ"ל; עמי לוטבק, סמנכ"ל הטכנולוגיות; ינון קוסטיקה, סמנכ"ל המוצרים; ורועי רזניק, סמנכ"ל המחקר והפיתוח. הצוות כולו עובד יחד יותר מ־15 שנים, בין היתר כמנהלי קבוצת אבטחת הענן של מיקרוסופט שרכשה את אדאלום שאותה הקימו. בקופתה של Wiz יש כיום כ־600 מיליון דולר שהחברה גייסה בשנות קיומה הקצרות ולמרות השמועות הרבות. רפפורט אינו מתכוון לגייס בזמן הקרוב ואף מציע לכל חברה שיכולה, לא לגייס לעת עתה.
"אנחנו נמצאים בשלב שיכול להיות מהפך עבור התעשייה כאן", הא אומר. "היה שלב שבו מכרנו חברות במהירות למען אקזיט ועברנו לחברות בשלב הצמיחה ויוניקורן, וכעת יש לנו הזדמנות לבנות חברות גדולות באמת, מאוזנות ורווחיות. המשבר הנוכחי רק יכול לזרז את זה".
"כבר לא חושבים על צמיחה בכל מחיר"
לדברי רפפורט, יש חברות שייאלצו לגייס כסף כיום "וזה עדיין לא נורא". עם זאת, הוא מעריך שגיוס הון בתקופה זו יכול להביא לירידת שווי החברה ולתנאי גיוס לא פשוטים בעיקר חברות שגייסו בשווי מאוד גבוה. "אנחנו הצלחנו לגייס לפני הקריסה של נאסד"ק, ואני משער שהיינו צריכים לתכנן מחדש אם לא היינו מגייסים", אומר רפפורט. "אני מאמין שאנחנו נכנסים לתקופה שבה הדבר המרכזי הוא קצב שריפת המזומנים. אם בעבר היתה תפיסה של צמיחה בכל מחיר ולקחו את זה לקיצוניות, המבט כיום יותר בריא, יותר מאוזן. חברות נסגרו ב־2020 ו־2021 וזה יקרה גם השנה. זו הסביבה שלנו. גם בתקופת הטובות של הסייבר חברות בתחום נסגרות. חשוב לזכור שהטאלנט כאן הוא מדהים וזה לא השתנה ולא תהיה כל ירידה בביקוש לעובדים. אם אנשים חושבים שיהיו הורדות שכר, הם טועים. אני יותר אופטימי והביקוש יהיה מאוד גבוה לטאלנט הישראלי. החברות הישראליות גייסו הרבה כסף שלא התאדה בבורסה. זה שנאסד"ק נפל לא פוגע בנו. יש לי עדיין 600 מיליון דולר שגייסתי והם לא נפגעו ואפשר לנצל אותם לצמוח חכם. קצב שריפת המזומנים הוא הדבר העיקרי כעת. כחברה, אתה לא רוצה להיות תלוי במשקיעים בשנים הקרובות, מה שלפני חצי שנה לא היה. ראינו חברות שמגייסות בכל שלושה חודשים וזה נרגע. לא בטוח שזה לא טוב לחברות".
רפפורט אינו מתכוון לעצור את קצב גיוס העובדים לחברה שלו. "חסרים לי הרבה אנשים", הוא אומר. "יהיו חברות שיפטרו השנה ותמיד יש חברות שנסגרות. זה לא כישלון. אחד הדברים שהצמיחו את ההייטק הישראלי הוא לדעת לקבל כישלון ולהמשיך קדימה. צריך להאדיר הצלחות וכישלונות".
הטאלנט הישראלי עוד כאן ויש בו צורך. הנפילות בנאסד"ק לא שינו את זה. מישהו חושב שהצורך באבטחת המידע של החברות בענן יפחת? שרמת הסיכון תרד? האם חברות יעצרו לפתע את המעבר לענן? הצורך באבטחה לא ייעלם"
"בתחום של Wiz, מדובר בשוק עצום וצומח. כמו שנראה עכשיו זה לא ישתנה, והצמיחה שלנו ממשיכה לפי התכנון. אני נמצא בחוסר רציני במו"פ שלי ואולי במשבר אצליח לגייס יותר עובדים. אנחנו ממשיכים לצמוח. לא נראה שמשהו ישתנה בשוק אבטחת הענן ושחברות יעצרו מעבר לענן או יוותרו על אבטחה. אלה שני שווקים שעמידים למשבר בזמני מיתון, וזה אחד היתרונות הספציפיים לנו ולחברות סייבר דומות", אומר רפפורט.
בכל תקופה של משבר נפתחים חלונות לרכישה של חברות שלא יכולות להמשיך לגייס כסף או שמבינות שהדרך הטובה ביותר להן כעת היא מיזוג. רפפורט אינו פוסל רכישות אבל מדגיש שאינו מחפש לרכוש בזול. "זו הזדמנות לרכוש חברות ומעולם לא חשבנו לרכוש בזול. התיאבון של יזם לבנות יוניקורן כנראה ישתנה, וזה יאפשר את הרכישות. אם לפני חצי שנה כולנו הרגשנו שכולם יהיו חברות ציבוריות או יוניקורן, כנראה הטעם משתנה וזה יאפשר רכישה לאו דווקא בגלל מחיר זול. אני רוצה לקנות טוב, לא בזול. אם קנית חברה טובה בזמן הנכון, זה לא המחיר. זה הבחירה של הצוות. אני מקווה בעיקר שתיווצר הזדמנות של רכישות של חברות ישראליות על ידי חברות ישראליות כך שהידע יישאר בארץ".
"2022 לא נראית פחות טוב מ־2021"
בהתייחסו ל־Wiz אומר רפפורט: "לא חשבתי שתהיה לנו שנה מדהימה כמו שהיתה ב־2021". הוא לא חושף את נתוני המכירות של החברה, אך על פי הערכה אלה עומדים על כ־50 מיליון דולר. "2022 לא נראית פחות טוב", הוא מדגיש. "חברות לא הפסיקו מעבר לענן והן עדיין צריכות אבטחה. הדרישה לענן ואבטחה לא ירדה. אנשים קונים וימשיכו הרגלים שהם רגילים אליהם. אבל לא משנה מה אני חושב, צריך להיערך למשבר של שנים, אבל לא להיכנס להיסטריה. זה לא דורש שינוי דרסטי בעסק. צריך להתעלם מהרעש ולהמשיך קדימה. היכן שאפשר להתייעל – נעשה את זה. לא חשבנו שנבנה חברה לשנתיים־שלוש. יהיו משברים, ואני צריך לבנות חברה שתעמוד במשברים. זה טוב לנו להתמודד עם משבר".
הסייבר כנראה יהיה חסין למשבר וגם תחזיות שהתפרסמו לאחרונה מציינות שחברות מתכוונות בכל מקרה להגביר את הרכש בתחום הסייבר. "יש ורטיקלים שנראים יותר מעניין מאשר בשנים בעבר", מציין רפפורט. "יש חברות שיכולות להיעלם מהתמונה כמו ב־2021 שחברות תעופה נאבקו והיה קשה לעבוד איתן או למכור להן. גם עכשיו יהיו חברות שתהיה להן בעיה. חברות הנפט והגז עשו מהלכי פיטורים בעבר ועכשיו הן חברות עם צמיחה. בעולם שבו אנו חיים האבטחה רלבנטית לכולם וזה עושה אותנו פחות פגיעים", מסכם רפפורט.
אני לא מתכוון לעצור את קצב גיוס העובדים לחברה שלי. חסרים לי הרבה אנשים. יהיו חברות שיפטרו השנה ותמיד יש חברות שנסגרות. זה לא כישלון. אחד הדברים שהצמיחו את ההייטק הישראלי הוא לדעת לקבל כישלון ולהמשיך קדימה"
לאחרונה פרסמה קרן ההון סיכון סקויה תחזיות קודרות לשנתיים הקרובות וקראה לחברות שבהן השקיעה להיערך בהתאם. רפפורט, שגייס אף הוא מסקויה, רואה אחרת את הפנייה של הקרן. "יש הרבה עצות של משקיעים. העצות האלה מנסות לקלוע להרבה חברות והרבה גיאוגרפיות וצריך לבחור את העצות הנכונות לחברה. כשסקויה כותבת מסמך, הוא צריך לקלוע לחברות בסין ולחברות ישראליות שעושות סייבר. זה ספקטרום רחב מאוד ומסר אחד לא מתאים לכולן. כל חברה צריכה לבחור מה שבאמת מתאים לה. הדבר העיקרי כיום הוא קצב שריפת מזומנים לשנתיים. צריך לעשות הכל כדי לעבור שנתיים בלי לגייס כי אחרת תעשו זאת בשווי שלא מתאים לכם".
עצה נוספת של רפפורט ליזמים צעירים ולדעתו היא קריטית בימים אלה היא עבודה על המוצר והתאמתו במדויק לצורכי השוק: "אם עד כה יכולנו לצאת החוצה ולתקן תוך כדי ריצה, הרי שכיום זה כבר לא אפשרי. בנוסף על כך, וזה מאוד משמעותי בעיניי, חשובה התקשורת מול המשקיעים. יש חשיבות לתקשר עם המשקיעים שלכם. אנחנו מאוד מבולבלים היום וכך גם המשקיעים. חייבים לדבר איתם ולעדכן אותם ולהראות להם שאתם מתייחסים למה שקורה בעולם".