בלעדיאקספון? הקרב האמיתי הוא על רשת משותפת
בלעדי
אקספון? הקרב האמיתי הוא על רשת משותפת
המאבק על רכישת פעילות הסלולר של we4G מגיע לישורת האחרונה. במקביל, פרטנר מנסה למזער סיכונים ומציעה למתחרות להתארח על הרשת שלה אם תפסיד
המאבק על מנויי אקספון נכנס לישורת האחרונה כשהיום יגיע המועד האחרון להגשת הצעות לרכישת פעילות הסלולר של החברה, שנמצאת תחת חברת מרתון 018 המפעילה את המותג we4G.
לקו הגמר צפויות להגיע ארבע הצעות: מחברת וויידלי מובייל של איש העסקים שמעיה רייכמן, מקבוצת משקיעים שמוביל מנכ"ל אקספון לשעבר איציק בן אליעזר, מגולן טלקום ומחברת פרטנר.
מתעניינת נוספת ברכישת אקספון היא חברת לפידות של איש העסקים יעקב לוקסנבורג אך נכון למועד סגירת הגיליון, היא טרם הגישה הצעה רשמית למנהל המיוחד שמונה לאקספון, עו"ד עמית לדרמן.
בשבוע שעבר דחה לדרמן את המועד הסופי להגשת ההצעות לחברה להיום, וזאת על מנת לאפשר לחברות להשלים את הדרישות להגיש את ההצעות שלהן, כולל העמדת ערבויות וביטחונות. אחרי הגשת ההצעה של פרטנר לחברה פנתה וויידלי מובייל של רייכמן ללדרמן בדרישה לפסול כל הצעה שאינה הצעתה המקורית לרכישת אקספון שהוגשה ביחד עם הבקשה של החברה לבית המשפט להגנה מפני הנושים שלה. אחרי קבלת ההצעות עם ההשלמות צפוי לדרמן לכנס את נושי החברה על מנת להצביע עליהן, כאשר ההצעה הזוכה תוגש לבית המשפט לצורך אישורו.
בינתיים, מאחורי הקלעים מתחולל מאבק סביב אירוח המנויים של אקספון במקרה שהרוכשת לא תהיה גולן טלקום או פרטנר. נכון להיום, מנויי אקספון נמצאים על גבי הרשת המשותפת לחברה, לגולן טלקום ולסלקום. אפשרות שבה החברה תהפוך למפעיל וירטואלי (MVNO) פותחת את האפשרות של העברת הלקוחות לרשת מתחרה, אפשרות שאותה סלקום מנסה לבלום.
גם פלאפון עשויה להרוויח
חברת וויידלי מובייל של רייכמן נחשבת למפעיל וירטואלי כבר היום ומתארחת על גבי הרשת של פלאפון. בין החברות נחתם באחרונה הסכם ל־10 השנים הקרובות, כשעל פי הערכות, מדובר בהסכם בעלות של חצי מיליארד שקל לאורך כל התקופה. הסכם זה מבטיח שבמידה שרייכמן יזכה בהתמחרות על אקספון, הוא יעביר את מנויי החברה לרשת של פלאפון. בוויידלי מובייל ציינו כי יש להם האפשרות להתארח גם ברשתות אחרות שעימן יש להם הסכמי אירוח.
עוד לפני החתימה עם פלאפון פנתה חברת פרטנר לוויידלי מובייל והציעה לה להתארח ברשת שלה, כשלפי גורמים בשוק היא הציעה לה מחירי אירוח נמוכים במיוחד. פנייה נוספת בוצעה מחברת פרטנר גם לקבוצת בן אליעזר המתמודדת גם היא על הרכישה, וגם שם לפי הערכות ננקב סכום נמוך במיוחד בהשוואה למחירים כיום.
בהצעות למתחרים פרטנר נערכת לאפשרות של הפסד בהליך ההתמחרות על אקספון, אף שלכאורה הגישה את ההצעה הגבוהה ביותר לרכישתה — 187 מיליון שקל לסילוק כל החובות של החברה. פרטנר, כמו גם גולן טלקום, תצטרך לעבור במקרה של זכייה באקספון את המשוכה של רשות התחרות, שעשויה לא להסכים להוצאה של שחקן מהשוק במצב שבו ישנה אפשרות לשמור אותו כשחקן עצמאי, גם אם כמפעיל וירטואלי ולא כבעל רישיון המחזיק ברשת משלו.
לפי גורמים בשוק התקשורת, עלות חודשית ממוצעת של קו על הרשת עומדת על כ־20 שקל בחודש עבור הרכיב הטכנולוגי בלבד (לא כולל עלויות נוספות כמו שירות לקוחות, מוקדי מכירה, הוצאות הנהלה וכלליות ואחרות), כך שמחיר שנמוך מכך מהווה הפסד עבור החברות.
לא כך הדברים עבור מפעיל וירטואלי שאין לו הוצאה על הטכנולוגיה, שכן הוא רק מתארח על גבי הרשת. מבחינת פרטנר ההסתכלות היא על העלות השולית הפוחתת. לפרטנר כ־3 מיליון לקוחות, ובמספר הנוכחי היא למעשה מייצרת רווח מכל מנוי נוסף שיירשם על גבי הרשת וייצר לה הכנסה.
מחולל התחרות בסכנה
לתוך המשוואה הזו נכנס גורם נוסף שעלול להקשות בהעברת הלקוחות בין החברות. במקרה כזה תידרש החברה הזוכה להעמיד לטובת הלקוחות של אקספון כרטיסי SIM חדשים ומותאמים לרשת המארחת החדשה. מדובר בפעולה לוגיסטית לא פשוטה, שכרוכה גם בעלויות, ועלולה להביא לאובדן לקוחות על הדרך.
למהלך של פרטנר יש משמעות גדולה לגבי איך ייראה השוק ביום שאחרי אקספון, בהנחה שהזוכה תהיה וויידלי מובייל או קבוצת בן אליעזר. במצב כזה יישמר המצב שבו יש מחולל תחרות עם 350 אלף לקוחות, שיוכל לייצר רווחים גם עם שמירה על רמת המחירים הנוכחית בשוק. מהלך כזה עשוי לתת זריקת מרץ נוספת לתחרות בשוק הסלולר, שהתעמעמה מעט בחודשים האחרונים עם ירידה בכמות הניודים בין החברות וכמעט עצירה בשחיקה של ההכנסה החודשית הממוצעת למנוי (ARPU) של החברות הגדולות.
מפרטנר נמסר בתגובה: "פרטנר הגישה את ההצעה הטובה ביותר מבין כלל ההצעות לרכישת פעילות הסלולר של אקספון, מתוך כוונה ברורה להשיא ערך לחברה ולמשקיעים".