סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
טיקטוק דונלנד טראמפ
טראמפ. מבקש פתרון מוסכם (צילום: Getty)

מבקש יפה: טראמפ פנה לביהמ"ש כדי שיעכב את החוק לחסימת טיקטוק בארה"ב

הנשיא הנבחר טען כי הוא מעוניין להגיע לפתרון מוסכם שימנע את החסימה של האפליקציה; לדבריו, הוא "מחזיק במנדט וברצון הפוליטי לנהל מו"מ לעסקה שתציל את הפלטפורמה תוך מתן מענה לחששות הביטחון הלאומי"; כן הביע חשש שהמהלך עלול להביא להשלכות רוחביות שיסכנו את ארה"ב

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ מבקש מבית המשפט העליון לעצור את החוק שיביא לחסימת פעילות טיקטוק בארה"ב, בטענה שהוא מבקש להגיע לפתרון מוסכם שימנע את החסימה.
"הנשיא טראמפ לבדו מחזיק בכישורי סגירת העסקאות, במנדט האלקטורלי וברצון הפוליטי לנהל מו"מ לעסקה שתציל את הפלטפורמה תוך מתן מענה לחששות הביטחון הלאומי שהציג הממשל", נכתב בתצהיר שהוגש הלילה (שבת) מטעמו של טראמפ.
בשבוע שעבר התייחס טראמפ באירוע פומבי לאפשרות לסגירת טיקטוק בארה"ב ואמר כי "אולי כדאי שנשמור על הפראיירים האלה עוד קצת". לדבריו, "אני חושב שניאלץ להתחיל לחשוב על זה, כי אתם יודעים נכנסו לטיקטוק, וקיבלנו תגובות מעולות עם מיליארדי צפיות, מיליארדים ומיליארדים של צפיות".
לפני כשבוע וחצי הסכים בית המשפט העליון לדון בערעור של טיקטוק נגד החוק שמחייב אותה למכור את פעילותה בארה"ב עד ה-19 בינואר, אחרת תיחסם במדינה (באמצעות הסרה מחנויות האפליקציות של אפל וגוגל, ואיסור על חברות ענן מקומיות לספק לה שירותים). החלטת בית המשפט לשמוע את הטיעונים לפני כניסת החוק לתוקף פותחת פתח תיאורטי לכך שהשופטים יכריעו בסוגייה כבר לפני ה-19 בינואר, ויקבעו האם החוק ייכנס לתוקף או יבוטל בטרם יושבע טראמפ לנשיא ארה"ב ב-20 בינואר.
אפשרות זו מתחזקת עתה לנוכח הפנייה של טראמפ לבית המשפט. "טראמפ לא נוקט עמדה לגבי הטיעונים בתיק", נכתב בתצהיר שהוגש מטעמו. "במקום זאת, הוא דוחק בבית המשפט לדחות את תאריך כניסת החוק לתוקף כדי לאפשר לממשל הנכנס לקדם פתרון מוסכם. אם יושג, פתרון כזה ייתר את הצורך של בית המשפט להכריע בשאלות קשות מאוד בלו"ז מואץ".
טראמפ טוען שחסימת האפליקציה גם עלולה לייצר השלכות רוחב משמעותיות לארה"ב. "יש חששות לגיטימיים שהחוק יקבע תקדים עולמי מסוכן בכך שיפעיל את הכוח יוצא הדופן של סגירת פלטפורמת מדיה חברתית שלמה, במידה רבה על בסיס חששות לגבי התבטאויות בעייתיות בפלטפורמה (אחד החששות של הממשל הם שבייג'ינג משתמשת בטיקטוק לקידום תעמולה פרו-סינית, ע"כ). אולי לא במקרה בסמוך לאישור החוק דמוקרטיה מערבית אחרת – ברזיל – סגרה פלטפורמת מדיה חברתית אחרת, X (לשעבר טוויטר), למשך יותר מחודש, על בסיס רצון הממשל לדכא התבטאויות לא מועדפות (X נסגרה בברזיל מפני שלא פעלה נגד הפצת פייק ניוז שלפיו הבחירות במדינה זויפו, ע"כ)".
לפי החוק, לנשיא המכהן אין סמכות למנוע בצורה חד-צדדית את חסימת טיקטוק. ואולם, הוא הגורם שמוסמך לקבוע האם הבעלים הסינים של טיקטוק, בייטדאנס, נקטה במהלכים הנדרשים על מנת שהאפליקציה לא תהיה תחת שליטה סינית. סמכות זו, שמוגדרת בצורה רחבה, יכולה תיאורטית לאפשר פתרון מסוים שבמסגרתו בייטדאנס לא תמכור את טיקטוק אך עדיין ניתן יהיה לקבוע שהיא כבר אינה שולטת בה.