סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
אדם נוימן אוקטובר 2021 מייסד Flowcarbon
אדם נוימן אוקטובר 2021 מייסד Flowcarbon (צילום: בלומברג)

פרשנות
כישלון שהוא הצלחה: מה אנדריסן-הורוביץ רואים באדם נוימן שאנחנו לא?

אף על פי שהיזם הישראלי יצר חברה שהפכה להיות דוגמה קיצונית לניתוק מהמציאות, הודח ממנה ונחל כביכול כישלון חרוץ, קרן ההשקעות הענקית החליטה לשים עליו את הצ'ק הגדול ביותר שלה אי פעם. נסתרות עד מאוד הן לפעמים דרכיהן של המשקיעים הסופר-כבדים

כשהתפרסמה הידיעה שאנדריסון הורביץ החליטו להשקיע באדם נוימן 350 מיליון דולר, הצ'ק הכי גדול שהחברה רשמה אי פעם, אפשר היה ממש לדמיין את קול החבטה העצום הקולקטיבי בשוק, רעש מחריש אוזניים של לסתות שנשמטו בכל העולם. מדוע אחד ממשקעי הון הסיכון המפורסמים בוחר להשקיע כל כך הרבה כסף במי שיצר במו ידיו את WeWork - החברה שהפכה להיות הדוגמה הקיצונית ביותר לסטארט-אפ מלא חשיבות עצמית, אסון של סגידה עיוורת למייסדים ואובדן הקשר למציאות.
אנדריסון הורוביץ מעניקים תשובה ממצה: "אדם הוא מנהיג בעל חזון שחולל מהפכה בקבוצת הנכסים השנייה בגודלה בעולם - נדל"ן מסחרי - על ידי הבאת קהילה ומותג לתעשייה שבה אף אחד מהם לא היה קיים קודם לכן", הם כותבים בבלוג פוסט ומוסיפים, "למרות כל האנרגיה שהושקעה בסיקור הסיפור, לעתים קרובות לא מוערך שרק אדם אחד עיצב מחדש את חווית המשרד באופן יסודי והוביל חברה גלובלית משנה פרדיגמה בתהליך: אדם נוימן". במילים אחרות: באנדריסון הורוביץ קובעים שנוימן הוא מנהיג בעל חזון, מהפכן, משבש וסיפור הצלחה.
זה הסיפור של עמק הסיליקון ותעשיית הון הסיכון על קצה המזלג: לא משנה שהחברה שהקים לא באמת המציאה את מודל חללי העבודה המשותפים, החזיקה בתואר חד-הקרן היקר בעולם בגלל טעות קטסטרופלית מצד משקיעי הון סיכון להעריך את שוויה, פיטרה מאות עובדים, סגרה משרדים, לא הצליחה להנפיק בסכום שרצתה, לא השיגה רווחיות ונסחרת במחיר נמוך בכ-40% ממחיר ההנפקה שלה. לא משנה גם שנוימן עצמו הודח מהחברה שהקים ושהוא לבדו הסב הפסד של עשרות מיליארדי דולרים לסופטבנק. כל אלה לא חשובים כשאנדריסון הורוביץ מנסים להגדיר הצלחה. מה כן חשוב?.
אדם נוימן מגיע לעסקה הזו עם 3,000 יחידות דיור שהוא רכש בכספו והון עצמי בהיקף לא ידוע. זה הרבה מאוד כסף שהוא הרוויח מתקופתו מעוררת המחלוקת ב-WeWork, החברה מעוררת המחלוקת. בעולם שבו אנו חיים זו הצלחה. יש פשוט אנשים שנכשלים כל הדרך לפסגה. כך גם נוימן, שהכישלון של WeWork לשבש את שוק הנדל"ן המסחרי היה ההצלחה הפרטית שלו.
מלבד ממד ההצלחה המדכדך הזה, נוימן ואנדריסון הורביץ חולקים גם תפיסת מציאות, כזו שלצופה מהצד נראית סותרת, אבל היא לא. היא פשוט אחרת. בבלוג שמודיע על ההשקעה כותב מייסד החברה מארק אנדריסן כי "לאומה שלנו יש משבר דיור". זה אותו אנדריסן שרק החודש דיווח במגזין האטלנטיק כי הוא ואשתו פועלים נגד פרויקט דיור רב-משפחתי בר השגה באת'רטון, קליפורניה, היכן שהם מתגוררים.
ככה זה אצל אנדריסון. ממש כפי שהכישלון של WeWork לא משליך דבר על תפיסת ההצלחה והמוניטין של נוימן עצמו, כך גם הרעיון שיש משבר דיור שיש למהר לטפל בו לא אומר שאנדריסון יאפשר לאוכלוסייה זכאית לדיור בר-השגה לגור ליד הבית שלו. הצלחות, זכויות ואפשרויות אצל מיליארדרים מוגדרות אחרת לחלוטין. מה שאצלנו היה כישלון, אצלם הוא הצלחה; מה שאצלנו הוא חובה, אצלם הוא אפשרות; מה שמותר להם, אסור לנו. זהו חוק הארץ בכלכלה המודרנית שלנו.