"נבואות הזעם על ההייטק יצאו משליטה; צריך להיזהר שהן לא יגשימו את עצמן"
"נבואות הזעם על ההייטק יצאו משליטה; צריך להיזהר שהן לא יגשימו את עצמן"
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, סבור כי תעשיית ההייטק חזקה מספיק כדי לצלוח את המשבר הנוכחי - וכי נבואות הזעם הן תוצאה של פאניקה מיותרת. "מגיעים אליי אפילו מהממשלה, ואומרים לי 'איך מצילים את ההייטק?' חברים, ההייטק לא צריך הצלה"
"נבואות הזעם על ההייטק יצאו משליטה; צריך להיזהר שהן לא יגשימו את עצמן" - כך אומר לכלכליסט דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות.
בין חושש כי אנחנו נמצאים בפתחו של מדרון תלול, שאינו קשור למצבה של תעשיית ההייטק - אלא הוא בעיקר תוצאה של פאניקה מיותרת. לדבריו, "מגיעים אליי אפילו מהממשלה, ואומרים לי 'איך מצילים את ההייטק?' חברים, ההייטק לא צריך הצלה".
הוא הוסיף כי "ענף ההייטק הישראלי ידע גם במשברים קודמים לעמוד מול האתגרים ולהתאים את עצמו למציאות. עמידתו האיתנה הוכחה בגלי האטה קודמים, למשל בשנת 2000 ובקורונה, והוא אף יצא מהם מחוזק. נכון לעכשיו, אנחנו עדים להתנהגות נכונה של חברות שמבינות שההתמקדות הנכונה, נוכח המצב העולמי, היא בצמיחה, בהתייעלות ובביסוס המודל העסקי, ולא בלקיחת סיכונים".
לדבריו, "על אף שלא מדובר במשבר תעסוקתי, גם אם הצורך בעובדים טכנולוגיים יקטן בענף עצמו, ניתן יהיה לגייסם על כישוריהם ויכולתם המקצועית למקומות עבודה נוספים מוטי-טכנולוגיה שצמאים כיום לידיים עובדות. תעשיית החדשנות מתרחבת לעוד ועוד גופים וארגונים שעוברים תהליכי חדשנות טכנולוגית ודיגיטציה מואצים. אם יהיו יותר עובדים בעלי כישורים טכנולוגיים להשתלב בחדשנות בחינוך, בחדשנות במסחר ושירותים, בחדשנות בפיננסים – ייצא מזה רק טוב. המשק ייהנה מהתייעלות ושיפור בפיריון.
"אני סבור שענף ההייטק הישראלי חזק, וגם מהמציאות הנוכחית הוא ייצא מחוזק; הוא מספיק ורסטילי, בוגר וגמיש. תמיד הייתה תנודתיות בהייטק, ומכל משבר הענף ידע ליצור את ההזדמנויות הנכונות לצמיחה חדשה בתחומים נוספים. בהחלט ייתכן שנראה גם חברות נסגרות, אבל מדובר ב'ברירה טבעית' והישארות החברות המתאימות. מבחינה כלכלית זהו אפילו תהליך חיובי של פינוי הון וטאלנט למיזמים הטובים יותר".
בין מסכם כי "את ההאטה צריך לנצל גם כממשלה, ולחזק את ההזדמנויות לצמיחה עתידית. כשם שהכנסת המוסדיים להשקעות בהייטק במהלך ממשלתי משולב תאפשר להם להרחיב השקעות Late Stage בישראל ותגביר את היציבות בענף - כך עלינו להשקיע עכשיו את משאבי הממשלה באופן שיגבירו את גיוון ההשקעות על פני תחומים שונים, מהם יגיעו מנועי הצמיחה העתידיים".