סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

בית משפט בארה"ב: יצירת AI אינה מוגנת בזכויות יוצרים

שופטת מחוזי דחתה בקשה של מדען מחשבים שטען לזכויות יוצרים על תמונה שיצר אלגוריתם בינה מלאכותית שפיתח. לדבריה, "אנו מתקרבים לאזורים לא מוכרים בתחום זכויות היוצרים"

יצירת אמנות שנוצרה על ידי בינה מלאכותית ללא כל התערבות אנושית לא יכולה לקבל הגנה של זכויות יוצרים על פי החוק האמריקאי - כך פסק בסוף השבוע בית משפט מחוזי במחוז קולומביה בוושינגטון, ארה"ב.
לדברי השופטת בריל האוול, רק יצירות של יוצרים אנושיים יכולות לקבל זכויות יוצרים.
ב-2018 פנה מדען המחשבים סטיבן תאלר בבקשה להגנת זכויות יוצרים על Recent Entrance to Paradise, יצירה ויזואלית שלדבריו נוצרה על ידי מערכת AI שפיתח בשם DABUS ללא התערבות אנושית. ב-2022 דחה המשרד האמריקאי לזכויות יוצרים את הבקשה, ונימק זאת בכך שליצירות חייבים להיות יוצרים אנושיים כדי לקבל את הזכויות.
כעת אישר בית המשפט את החלטתו של המשרד. הפסיקה מגיעה לאחר הפסדים נוספים שספג המדען בניסיונו לרשום פטנטים על המצאות, לדבריו, שנוצרו על ידי DABUS.
עורך דינו של תאלר אמר כי בכוונתם לערער על ההחלטה. משרד זכויות היוצרים הודיע כי הוא "סבור שבית המשפט הגיע להחלטה הנכונה".
הזינוק המטאורי של תחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית העלה לסדר היום שאלות חדשות סביב קניין אינטלקטואלי. משרד זכויות היוצרים דחה גם בקשה של אמן לקבל זכויות יוצרים על דימויים שהופקו באמצעות מערכת ה-AI Midjourney, למרות טענתו שהמערכת הייתה חלק מהתהליך היצירתי.
"אנו מתקרבים לאזורים לא מוכרים בתחום זכויות היוצרים, כעת כש-AI היא חלק מארגז הכלים של יוצרים", ואלה יעלו "שאלות מאתגרות" עבור חוקי זכויות היוצרים, כתבה האוול ביום שישי. "אך המקרה הזה אינו כה מסובך".
השופטת האוול הביאה תימוכין מהמקרה של "סלפי הקוף" מ-2011, אז הציב צלם חצובה עם מצלמה במרכז יער באינדונזיה, עד שקוף שעבר במקום לחץ על הכפתור במצלמה וצילם את עצמו. בית המשפט נאלץ להכריע בשאלה למי שייכות זכויות היוצרים - לקוף או לבעל המצלמה. בתום הליך משפטי ארוך קבע בית משפט לערעורים בארה"ב כי זכויות יוצרים מוענקות אך ורק לבני אדם - ובכך העניק ניצחון לצלם.