סגור
גיימריסט הפניה חדשה גג עמוד דסקטופ

מדריך כלכליסט
כך תרכשו מחשב גיימינג בלי שיעבדו עליכם

מה האופציה הזולה ביותר, מדוע כדאי להשקיע במחשב נייח ולא בנייד או בקונסולה, מה המחיר שמתחתיו צריכה להידלק לכם נורת אזהרה, לאילו מרכיבים צריך לשים לב - ואיך לא תתחרטו על הרכישה

מחשב גיימינג הוא מושג שהפך לחשוב מאוד עבור דורות הגיימרים האחרונים. אם עד לפני 20 שנה, מחשב גיימינג היה כל מחשב עם כרטיס גרפי ומעבד חזקים ומספיק זיכרון פעולה כדי להפעיל אותם, כיום מדובר בחיות שונות לגמרי. מחשב גיימינג כיום הוא למעשה המקבילה של מכונית ספורט או של מטוס קרב בעולם המחשוב האישי.
3 צפייה בגלריה
גיימר סופר פייבר 2
גיימר סופר פייבר 2
גיימר
(צילום: שאטרסטוק)

כל מחשב שלא תרכשו כולל חמישה רכיבים עיקריים: לוח אם, זיכרון פעולה (RAM), שבב גרפי (GPU), מרחב אחסון (כונן או כרטיס זיכרון) ויחידת כוח (ספק חשמל או סוללה במחשב נייד). מחשב גיימינג פשוט מורכב מרכיבים כאלה אבל עם ביצועים גבוהים (מאוד) ומוסיף עליהם עיצוב קרבי ומערכת קירור אימתנית. אז למה כדאי לשים לב כשהולכים לרכוש מחשב? להלן מספר נקודות חשובות שיסייעו לכם לרכוש מחשב איכותי עבורכם או הילדים.
מה לבחור? מחשב נייח, מחשב נייד, קונסולת משחקים, מחשב מותג או מחשב מורכב על ידי חנות המחשבים השכונתית או הבן של השכן? אלה השאלות העיקריות שנתקלתי בהן בשנים האחרונות. התשובה לכל אלה היא פשוטה. זה תלוי בתקציב ועד כמה אתם גיימרים בנשמתכם.

3 צפייה בגלריה
משחק בסטרימינג אקס בוקס XBOX
משחק בסטרימינג אקס בוקס XBOX
קונסולת משחקים אקס בוקס
(צילום: The Verge)

הכי זול לרכוש קונסולה. היא כוללת את כל הרכיבים בקופסה אחת, כולל השלטים, היא זוכה לתמיכה של יצרנית מוכרת ואפשר להשתמש בה כמדיה סנטר, לנגן סרטים, להפעיל את ספוטיפיי ואפילו לראות טלוויזיה. מחירי הקונסולות נעים בין 1,200 שקל ליותר מ-3,000 שקל בהתאם למותג או ליכולות. אבל החסרונות רבים: אתם נעולים לפלטפורמה של היצרן ונדרשים לשלם על כל משחק במחיר מחירון ובנוסף לשלם מנוי חודשי של לפחות 40 שקל בממוצע כדי לשחק אונליין כמו בפורטנייט למשל. כמו כן קונסולות מתיישנות ואחרי 3 עד 4 שנים הן בדרך כלל מפסיקות לשמש או עוברות לאחים הקטנים יותר אם יש.
אחרי הקונסולה, מחשב נייד הוא בחירה די שכיחה. כיום לכל היצרנים המוכרים יש סדרות גיימינג: Legion של לנובו, ROG של אסוס, Alienware של Dell, או Omen של HP למשל. יש גם יצרנים קטנים ומתמחים יותר שמייצרים מחשבי גיימינג ניידים כגון רייזר, MSI או XPG (שסקרנו את מחשב הגיימינג שלה לא מזמן), אבל לרוב מדובר במחשבים יקרים יחסית ושלהם כיסוי אחריות קצת מוגבל.

3 צפייה בגלריה
מחשב נייד HP OMEN
מחשב נייד HP OMEN
מחשב נייד HP OMEN
(ניצן סדן)

מחשבי גיימינג ניידים עולים בין 4,500 ליותר מ-15,000 שקל בהתאם למותג ולמפרט. היתרון הגדול הוא שאתם לא צריכים להתעסק עם המפרט או ההרכבה. הכל מוכן לכם מראש ונותר רק להדליק ולשחק. מנגד' אין כאן אפשרות להרחיב או לשנות את הרכיבים למעט זיכרון או כונן וגם זה לא תמיד. לוח אם או שבב גרפי לא ניתן לשנות כאן - זאת אומרת שמדובר במחשב שמחזיק כשלוש שנים לפני שיתקשה להתמודד עם משחקים חדשים יותר.
מה שמביא אותנו למחשב נייח. גיימרים רציניים תמיד בוחרים מחשב נייח משלוש סיבות עיקריות: הוא לרוב חזק יותר מנייד או מקונסולה, ניתן לרכוש את הרכיבים בנפרד, כך שכשמחליפים מחשב אפשר לשמור אותם וניתן לשדרג אותו הרבה יותר בקלות. מחשב גיימינג נייח סביר יכול לעלות בין 3,500 שקל ליותר מ-20,000 שקל עבור מפלצת ביצועים. ישנם כמה רכיבים שכדאי לשים לב אליהם:
מעבד - זה לב המחשב והמנוע שלו. חשוב שיהיה מעבד מותאם לעומסי עבודה ארוכים וכאן אין הרבה מאוד אופציות, אתם יכולים לבחור מעבד אינטל או AMD. לא אכנס לוויכוח מי יותר טוב, בכל נקודת זמן תמצאו דגם של מעבד מאחת היצרניות האלה שמציע ביצועים יותר טובים (לרוב בשברירי אחוזים) מהאחרים. מה שחשוב זה לא להתפתות לרכוש מעבד זול יותר. באינטל צריך לפחות i5 כגון i5-11600K או מעבד AMD רייזן 5 כגון Ryzen 5 5600X.
אחרי המעבד, הכרטיס הגרפי הוא האופציה החשובה. גם כאן יש סדרות שונות אבל לרוב הן מבוססות על תוצרת אחת משתי היצרניות אנבידיה או AMD. רוב הישראלים מעדיפים את כרטיסי הראשונה, אבל למעשה כמו בוויכוח בין אינטל ל-AMD, גם כאן אין הבדל עקרוני ביניהן. מה שחשוב זה לשים לב לדגמי השבבים שמפעילים את הכרטיסים - גם של יצרניות צד שלישי - או GeForce RTX של אינבידיה או Radeon RX של AMD.
הסדרות המומלצות הן 3060 באנבידיה או 6600 ב-AMD. לא צריך יותר מזה לרוב הגיימינג כיום - ישנם שבבים חזקים יותר כמו 3080 - אבל אלה מיועדים לרוב למשחקים ברזולוציה של 4K, אז למעט אם יש לכם צג או מחשב שיכול לסחוב ברזולוציה הזו, הדגמים שציינתי לעיל מספיקים. כמו כן תמצאו סדרות זולות יותר כמו האנבידיה RTX 1650 אבל קחו בחשבון שני דברים: עוצמת העיבוד שלהם נמוכה יותר משמעותית והם לרוב נמכרים יקר יותר ממה שהביצועים שלהם מספקים.
כוננים מבוססי SSD יעשו את העבודה היטב, הימנעו מכוננים מכניים (HD) שאולי מציעים מרחב אחסון נדיב יותר אבל איטיים מאוד כיום. זיכרון פעולה מהיר זה חשוב מאוד, אבל כל עוד אתם נמנעים ממותגים מוזלים ומתמקדים בתקן DDR5 ומעלה אתם תהיו בסדר. ספקי כוח זה גם רכיב חשוב, הם מעבירים את החשמל למערכת כך שכדאי מאוד לשים לב שעוצמת הספק תואמת לעוצמת המחשב. בדרך כלל ספק של 700 וואט יעשה עבודה טובה.
מערכת קירור טובה חשובה בעיקר במחשב שאתם מרכיבים (או שמרכיבים לכם), אבל מאוורר איכותי ממותג כמו Cooler Master למשל שעולה כ-200 שקל מספיק לצינון מחשבים מבוססים גם על מעבדי אינטל i7 ומעלה. אז אין צורך לשלם אלפי שקלים על הרכיבים הבסיסיים האלה. עוד טיפ: מחשבי מותג או מחשבים מורכבים אינם שווים באיכותם. צריך להכיר את הרכיבים כדי להשוות ביניהם.
שימו לב שמחשבי גיימינג נייחים טובים עולים לפחות 5,000 שקל ומעלה ללא רכיבים היקפיים כגון צג, מקלדת, עכבר וכו'. אם מציעים לכם מחשב גיימינג "טוב" בפחות מכך כדאי לבדוק היטב על איזה רכיבים המוכר התפשר. אם זה המעבד או השבב הגרפי הימנעו מלרכוש, אלה הרכיבים היקרים והחשובים ביותר ופשרה עליהם תספק לכם חוויית גיימינג פחות טובה וכנראה יותר קצרה. בהצלחה!