בלעדיקרן אינדקס מקימה פעילות בתל אביב
בלעדי
קרן אינדקס מקימה פעילות בתל אביב
הקרן האירופית שהשקיעה 350 מיליון דולר בארץ, פותחת משרד וממנה שותף לניהול הפעילות
קרן ההון סיכון האירופית אינדקס מעלה הילוך בישראל דווקא בעיצומו של המשבר וגל הפיטורים ומקימה פעילות בתל אביב, כך נודע ל"כלכליסט".
הקרן, שמתמחה בהשקעות בשלבים מוקדמים, פעלה בישראל בשנים האחרונות, אך באמצעות השקעות של שותפים מארה"ב ומבריטניה. כעת התמנה ג'וריאן דוזינדסטראל לשותף מנהל לפעילות הישראלית והתוכנית היא להגביר את קצב ההשקעות. הקרן צפויה להשקיע בחמש חברות ישראליות לפחות בשנה הקרובה.
אינדקס משקיעה כעת מהקרן החדשה של 3 מיליארד דולר שגויסה לפני כשנה. הקרן משקיעה לרוב בשלב הסיד או בסבב A עם צ'ק ממוצע של 8-3 מיליון דולר, אך בחברות שהיא מאמינה בהן היא מבצעת השקעות המשך גם עד ההנפקה. כך, למשל, אינדקס השתתפה גם בגיוסי הענק של וויז ופיירבלוקס שנערכו לפי שווי של 6 מיליארד דולר ו־8 מיליארד דולר בהתאמה בשנה שעברה.
עד היום כבר השקיעה אינדקס 350 מיליון דולר ב־27 חברות ישראליות, בדגש על תחום הסייבר, אך לא רק. היא הוקמה ב־1996 בז'נבה והסניף הישראלי מצטרף לארבעה סניפים בלבד שיש לקרן: בז'נבה, לונדון, סן פרנסיסקו וניו יורק. הסניף בניו יורק נפתח רק במאי השנה ובסך הכל מעסיקה הקרן רק 85 עובדים ברמה הגלובלית.
מאז הקמתה אינדקס גייסה 12 מיליארד דולר והיו לה כמה הצלחות בולטות כאשר היתה בין המשקיעים הראשונים בחברות כגון פיגמה שנמכרה באחרונה לאדובי ב־20 מיליארד דולר; סלאק שנמכרה לסיילספורס ב־27 מיליארד דולר; פלטפורמת הפינטק רובינהוד שהונפקה בשווי דומה בוול סטריט בשנה שעברה; וכן רובלוקס, דאטהדוג ודיסקורד.
מי שהוביל את ההשקעות בישראל עד היום, וימשיך לרכז אותן מרחוק גם כעת, הוא שרדול שה, שדורג כמה פעמים בעבר ברשימת 100 משקיעי ההון סיכון הטובים בעולם (the midas list). הוא יושב בכמה דירקטוריונים של חברות ישראליות ובהן וויז. בעבר היה גם בדירקטוריון של אדאלום שהוקמה על ידי אסף רפפורט שהמשיך לוויז, בין היתר בעידודו של שה.
"נכון שהשווקים במצב לא בטוח ויש קיצוצים בחברות כדי להגיע לרווחיות, אבל דווקא בגלל זה יש פחות משקיעים שהם תיירים וגם פחות מייסדים שהם תיירים", אומר ל"כלכליסט" שה שנמצא בימים אלה בישראל.
לדבריו, "ב־2021 אנשים היו שיכורים מהון והיום בסך הכל חזרנו לאותם קצב והיקף פעילות כמו שהיו לפני שלוש שנים, כלומר לפני הקורונה, ואלה היו קצב והיקפים טובים ובריאים. הרבה מהמשקיעים פשוט קפאו, אבל אני עדיין יכול להשקיע בחברה שעוד לא רשומה ושאפילו אין לה מצגת. גם בצד היזמים יש יותר פחד, וכשפוחדים מפיטורים או מעליית תשלום המשכנתא, לא ממהרים לעזוב מקום עבודה כדי להקים סטארט־אפ".