סגור
גג עמוד techtalk דסק

מהפכת הפרטיות השקטה: איך ארגונים יכולים להפוך את הפרטיות ליתרון תחרותי

בעולם הטכנולוגיה, שינויים משמעותיים קורים לעיתים קרובות מתחת לפני השטח, הרבה לפני שהציבור הרחב מבחין בהם. בשנת 2024 חלו מהפכות חשובות בתחום הפרטיות, אך 2025 צפויה להיות השנה שבה שינויים אלו יהפכו למציאות בשטח. כמייסד ומנכ"ל Mine, סטארטאפ ישראלי המספק פתרונות לניהול פרטיות המידע ועמידה ברגולציה גלובלית., אני נחשף לאתגרים ולהזדמנויות שמשפיעים על ארגונים ברחבי העולם.

פרטיות בעידן ה-AI: האתגר הגדול של העשור

אחת המגמות המרכזיות של 2024 הייתה העלייה המשמעותית בשימוש בטכנולוגיות בינה מלאכותית (AI) בארגונים. כלים כמו ChatGPT ומודלים לשוניים גדולים (LLMs) שינו את הדרך שבה עסקים מתנהלים, אך הביאו סיכונים חדשים בתחום הפרטיות ואבטחת הנתונים. האיחוד האירופי ומדינות שונות בארה"ב הבינו את הצורך בפיקוח על טכנולוגיות AI, ונוצרו חוקים כמו חוק ה-AI האירופי וחוק ה-AI של קולורדו.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

ב-2025, האתגר המרכזי יהיה ליישם את הכללים הללו בפועל. ארגונים שיפעלו באופן פרואקטיבי, יאמצו עקרונות ניהול תקין של AI, ויטמיעו אותם בעבודתם, יוכלו לצמוח ללא חסמים. לעומת זאת, ארגונים שימתינו לאכיפה רגולטורית עלולים למצוא את עצמם במרוץ נגד הזמן.
הצעד הראשון בהתמודדות עם האתגר הוא להבין לעומק היכן ומדוע נעשה שימוש ב-AI בארגון. רק אז ניתן לבנות מסגרת ניהולית אפקטיבית שתאפשר התמודדות עם האתגרים והסיכונים.

האיחוד האירופי ממשיך להוביל

האיחוד האירופי ממשיך לשמש כמוביל עולמי בתחום הפרטיות ואינו מסתפק ב-GDPR בלבד. בשנת 2024 נכנס לתוקף חוק השירותים הדיגיטליים (DSA), המחייב פלטפורמות כמו מטא וגוגל להסיר תוכן בלתי חוקי במהירות, לנהוג בשקיפות בניהול תוכן, ולאפשר גישה רגולטורית לנתוניהן.
בנוסף, חוק החוסן הדיגיטלי (DORA), שייכנס לתוקף בינואר 2025, יחייב מוסדות פיננסיים לשדרג את מערכות האבטחה, לייעל ניהול סיכונים, ולהתמודד עם איומי סייבר.
ב-2025 האיחוד האירופי צפוי להמשיך להגביר את הפיקוח, במיוחד בתחומי הפיננסים והאבטחה. ארגונים יידרשו להיערך לאכיפה מוגברת ולעמידה בדרישות חוקים כמו ה-DSA וה-DMA, תוך סיכון לקנסות של עד 10% מהכנסות גלובליות למי שלא יעמוד בתקנות. מה שמדגיש את הצורך לפעול בצורה פרואקטיבית ולעמוד בתקנות החדשות מוקדם ככל האפשר.

טקסס מובילה, קליפורניה מאחור

בעוד שבעבר קליפורניה נחשבה למרכז הבלתי מעורער של אכיפת פרטיות בארה"ב, שנת 2024 סימנה שינוי משמעותי בזירה הזו. טקסס, עם חוק הפרטיות והאבטחה שלה (Texas Data Privacy and Security Act), הפכה לשחקנית מובילה, כשהיא מעבירה חוקים חדשים וגם פועלת בנחישות לאכוף אותם. במהלך השנה, המדינה יזמה פעולות משפטיות משמעותיות, כולל קנסות עתק על חברות כמו מטא ותביעות נגד ג'נרל מוטורס על אי-עמידה בתקנות פרטיות.
בשנת 2025, טקסס צפויה להמשיך להוביל את האכיפה בתחום, עם דגש מיוחד על הגנת נתונים של ילדים ופיקוח מוגבר על מתווכי נתונים. המגמה הזאת מתרחשת במקביל להתרחבות מספר המדינות בארה"ב עם חקיקת פרטיות פעילה, שיגדל השנה ל-16. עבור ארגונים המשמעות היא התמודדות עם מורכבות רגולטורית הולכת וגוברת.
כדי להתמודד עם האתגרים האלו, פתרונות אוטומטיים יהפכו לקריטיים, ויאפשרו לארגונים לנהל את התאימות שלהם בצורה חכמה, ולהפחית סיכונים בסביבה רגולטורית שמשתנה במהירות.

האתגר של פרטיות ילדים

פרטיות ילדים הייתה נושאים מרכזי ב-2024, אך היא לוותה באתגרים רגולטוריים. למרות תמיכה דו-מפלגתית בארה"ב, הקונגרס לא הצליח להעביר חוקים כמו "חוק הבטיחות המקוונת לילדים" (KOSA) או עדכון לחוק הגנת פרטיות הילדים באינטרנט (COPPA) משנת 1998. הסיבה העיקרית לכך היא לחץ מצד לוביסטים בתעשיית הטכנולוגיה, שטוענים כי רגולציה מחמירה יותר תגרום לעלויות גבוהות ותפגע בחוויית המשתמש.
1 צפייה בגלריה
גל רינגל מייסד ומנכ"ל Mine
גל רינגל מייסד ומנכ"ל Mine
גל רינגל
(צילום: הגר בדר)
עם זאת, בשנת 2025, הנושא צפוי לקבל תשומת לב מחודשת, עם עדכונים פדרליים ל-COPPA ואכיפה מוגברת מצד מדינות כמו טקסס. ארגונים יצטרכו להשקיע יותר במערכות שיגנו על נתוני ילדים, עם דגש על עיצוב מותאם גיל וצמצום איסוף נתונים.

המגמה העולמית: יותר חוקים, יותר מורכבות

2024 הביאה גל של חוקי פרטיות גלובליים, עם מדינות כמו הודו ואינדונזיה שהצטרפו לרשימת המדינות עם חקיקה מקיפה בתחום הגנת נתונים. מעבר לכך, 2025 צפויה להביא לחוקים מחמירים נוספים באסיה-פסיפיק, כולל תאילנד, ויאטנם, וסרי לנקה, שחלקן מתכוננות להחלת חוק הפרטיות המקיף הראשון שלהן.
המגמה הגלובלית הזו מעלה את הרף עבור ארגונים בינלאומיים. על מנת להתמודד עם השינויים, הם יידרשו לאמץ כלים חכמים לניהול מותאם לתקנות מגוונות, אשר יסייעו לעמוד בתנאים רגולטוריים המשתנים ולשמור על תאימות גלובלית.

פרטיות כהזדמנות אסטרטגית

2025 צפויה להיות שנה קריטית לעולם הפרטיות. אתגרים טכניים ורגולטוריים רק ילכו ויעמיקו, אך עבור ארגונים שיאמצו גישה פרואקטיבית, פרטיות יכולה להפוך ליתרון תחרותי משמעותי. באמצעות אוטומציה, ניהול סיכונים יעיל ותהליכי אבטחה מתקדמים, ארגונים לא רק יעמדו בדרישות הרגולטוריות אלא גם יחזקו את האמון מצד לקוחותיהם – וייצרו ערך עסקי אמיתי.
גל רינגל הוא מייסד ומנכ"ל Mine, סטארטאפ ישראלי המספק פתרונות לניהול פרטיות המידע ועמידה ברגולציה גלובלית