סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
אריק גנור זיו אבירם ו גיל דוידמן
מימין: גיל דוידמן, מנכ"ל QD-SOL; זיו אבירם; ואריק גנור, VP Business Development בחברת QD-SOL (צילום: Forbes)

הזוכה בפרס אבירם: חברה לייצור מימן ירוק

חמישה מיזמים מהמזרח התיכון וצפון אפריקה הגיעו לגמר התחרות שנערך במרקש, והציגו פיתוחים שמטרתם שיפור העולם באמצעות עסקים, חדשנות וטכנולוגיה. QD-SOL, בניהולו של גיל דוידמן, שהגיע למקום הראשון עם טכנולוגיה לייצור מימן קוונטי ירוק, יקבל ליווי מקצועי ממייסד הקרן זיו אבירם, ליווי תקשורתי ממגזין “פורבס” ופרס כספי של חצי מיליון דולר. שניים מאורחי הכבוד באירוע: ביל קלינטון והזמרת ריטה

חברת QD-SOL היא הזוכה בתחרות Aviram Awards של קרן אבירם בשיתוף מגזין “פורבס”. הזכייה הוכרזה בטקס חגיגי במרקש, מרוקו, בנוכחות היזם זיו אבירם, מייסד ונשיא קרן אבירם, שהיה ממייסדי מובילאיי ואורקם; נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון; היועץ של המלך חסן אנדרה אזולאי; ואנשי עסקים ובכירים ישראלים ומקומיים. QD-SOL הישראלית, בניהולו של גיל דוידמן, נלחמת בשינויי האקלים על ידי פיתוח טכנולוגיה לייצור מימן קוונטי ירוק. הטכנולוגיה מנצלת את אנרגיית השמש להפקת מימן ירוק ממים - ללא צורך בחשמל, מה שהופך אותה לפתרון בר־קיימא עבור התעשייה והסביבה.
במקום השני זכתה חברת קרבון בלו (Carbon Blue) הישראלית, בניהולו של דן דבירי, שמפתחת פתרון להסרת פחמן דו־חמצני בשיטה ייחודית מהאוקיינוסים במקום מן האטמוספרה. למקום השלישי הגיעה דיפ־אקו (Deepecho) המרוקאית, שמשתמשת בבינה מלאכותית כדי לסייע לטכנאי אולטרסאונד באבחון וידיאו מתקדם. מטרתה למנוע מומים מולדים ולספק מענה ללידה מוקדמת. בראש החברה עומד המייסד יוסף בויאקף.
Aviram Awards היא תחרות שנתית של קרן אבירם בשיתוף מגזין “פורבס” העולמי לסטארט־אפים ויזמים מהמזרח התיכון וצפון אפריקה, שפועלים למען מה שהוגדר "שיפור מציאות החיים לטובה באמצעות עסקים, חדשנות וטכנולוגיה". המיזם המנצח זכה בפרס של חצי מיליון דולר, בליווי מקצועי של אבירם ובליווי תקשורתי של “פורבס”. למיזם הזוכה במקום השני הוענק פרס של 100 אלף דולר, ולזוכה במקום השלישי פרס של 50 אלף דולר.
זאת השנה השנייה שבה מתקיימת התחרות, ונרשמו אליה 780 יזמים וחברות, לאחר שבשנה הראשונה השתתפו בה 630 בלבד. המשתתפים השנה בתחרות הגיעו מישראל, איחוד האמירויות, בחריין, ערב הסעודית, מצרים, מרוקו, אלג'יר, תוניסיה וירדן. התחרות עוסקת בפתרונות בעלי תרומה לאנושות במגוון תחומים: בריאות, סביבה, קיימות, חינוך, תחבורה, צמצום פערים, קהילתיות ועוד. התחרות מתקיימת בהתאם לחזונו של אבירם, שלפיו שימוש בחדשנות וטכנולוגיה הוא כלי לשינוי מציאות ששזור בפעילותו היזמית לאורך השנים.
לאחר בחינה מקיפה של צוות מומחים במסגרת התחרות, 15 סטארט־אפים נבחרו לעלות לשלב חצי הגמר. במסגרת אירוע חצי הגמר שהתקיים בצורה מקוונת נפגשו היזמות והיזמים לראשונה וזכו בכלים ובהכשרה בעמידה מול קהל, סטורי טלינג, וכמו כן זכו להיפגש עם מנטורים בינלאומיים, שהכינו אותם לקראת גמר התחרות ולצעדיהם הבאים בעולם היזמות. מתוכם נבחרו חמישה יזמים שעלו לגמר התחרות במרוקו.
באירוע השתתף גם נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון בליווי בכירים מקרן קלינטון העולמית. הנשיא לשעבר רואיין על ידי אבירם על תפיסת עולמו בנוגע לעבודה פילנתרופית. קלינטון בירך על השותפות של הקרן שלו עם קרן אבירם ועל המטרות שהתחרות מקדמת, והוסיף: "אני דואג לישראל, המדינה שאני כל כך אוהב. אני גם מודאג מארצות הברית והעולם כולו. אני חושב שהפסקת האש בעזה היא חשובה מאוד. האם זה יפתור משהו - לא. האם יקרה כאן נס - לא.
2 צפייה בגלריה
ביל קלינטון זיו אבירם
ביל קלינטון זיו אבירם
מימין: נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון וזיו אבירם
(Colin Baldwin for Forbes)
אבל זה דבר חיובי שאנשים יפסיקו להרוג אחד את השני כי זה יאפשר להם זמן לחשוב על העתיד. על המחר".
הנשיא הוסיף ואמר: "בעידן שבו רוב האנשים מתרכזים בהבדלים בינינו ולא במשותף, תחרות Aviram Awards משקפת את מציאת המכנה המשותף בין יזמים והנעתם לפעולה. על הסקטור העסקי לשאול ללא הפסקה אם מה שהוא עושה מיטיב עם החברה, ולהמשיך לנסות לייצר אימפקט במגוון תחומים, כמו אקלים וחינוך".
אבירם עצמו הסביר שהתחרות היא חלק אחד מהפעילות של הקרן שנושאת את שמו, שנועדה לקדם את תפיסת העולם שלו: "אני רוצה להגיד שני דברים לעסקים. הראשון, תחברו את העסק למשהו טוב. ההרגשה שלכם תהיה יותר טובה, העובדים יהיו בעלי יותר מוטיביציה, הם יעבדו מהלב. דבר שני, למגזר העסקי יש אחריות כלפי החברה. זה לא תמיד ברור. לא כל חברה עסקית חושבת שהיא רוצה להיות אחראית גם כלפי החברה או המדינה שהיא נמצאת בה". לדבריו, ערכים אלה מלווים אותו בקריירה העסקית שלו. מובילאיי, למשל, היא חברה רווחית ומכניסה, אבל על הדרך היא מצילה חיים.
לדברי אבירם, בקרן החליטו לקדם את הערכים האלה בתחרות של סטארט־אפים. "לא מדובר על לתת כסף", הוא אמר, "אני רוצה שהחברות יעשו משהו אקטיבי. שהמוצר עצמו יהיה כזה". אבירם הסביר שמטרת התחרות אינה רק הפרס הכספי: "הפרס אמנם חשוב לסטארט־אפים בשלב הזה, אבל חשוב להסביר שזו לא השקעה. אנחנו מבקשים לקדם את הרעיון של קידום עסקים עם עשיית דברים טובים. בנוסף לכך אנחנו רוצים ליצור הכרה. שידברו על החברה שניצחה ועל הפיינליסטיות. תשומת הלב שהחברות מקבלות בגלל התחרות חשובה להן. פרס של חצי מיליון דולר, הכרה, יחסי ציבור, תמיכה ומנטורינג הם בוסט גדול לחברות האלה".
גילי אבירם, בתו של זיו אבירם ויו"ר משותפת בקרן, הסבירה: "סטארט־אפים בשלבים מוקדמים מבקשים הכרה, מישהו שיאמין בהם, וזה הדבר שהכי קשה להשיג. תחרות כזאת יכולה להראות לעולם שמישהו מאמין".
2 צפייה בגלריה
ריטה בתחרות פרסי זיו אבירם במרוקו
ריטה בתחרות פרסי זיו אבירם במרוקו
הזמרת ריטה במרוקו
(צילום: Forbes)
זיו אבירם הוסיף שהקריטריונים לבחירת החברה הם "מי תורם יותר לחברה, בבריאות, באקלים ובהרבה נושאים. זה מה שהשופטים מסתכלים עליו. זה תהליך ארוך לשפוט מי תורם יותר". עם זאת, הוא ציין שזה לא הקריטריון היחיד, ושהעסק "צריך להיות ביזנס אמיתי רווחי".
רנדל ליין, מנהל תוכן ועורך ראשי במגזין הבינלאומי “פורבס”, אמר שמטרת התחרות היא "להדריך ולתמוך ביזמים במזרח התיכון שמניעים שינוי חברתי וסביבתי משמעותי באמצעות חדשנות וטכנולוגיה. הזוכה בתחרות השנה מדגימה את המשמעות של שימוש בעסקים. QD-SOL יוצרת השפעה מתמשכת בעולם, ומסייעת לפתור כמה מהנושאים הקריטיים ביותר לחברה".
חמישיית הגמר
ממניעת לידה מוקדמת עד סילוק CO2 מהאוקיינוסים
יוסף בויאקף, מנכ"ל ומייסד Deepecho המרוקאית. החברה משתמשת בבינה מלאכותית כדי לסייע לטכנאי אולטרסאונד באבחון וידיאו מתקדם. מטרתה למנוע מומים מולדים ולספק מענה ללידה מוקדמת, בין היתר עקב משקל לידה נמוך, ובכך להציל חיים.
ד"ר הילה בן פזי, מנכ"לית ומייסדת שותפה ב־Avertto הישראלית. החברה פועלת להצלת חיים באמצעות טכנולוגיות חדשניות המנטרות את זרימת הדם למוח, מזהות שינויים האופייניים לחסימת כלי דם גדולים ומספקות התרעות מבוססות בינה מלאכותית כדי לאפשר זיהוי וטיפול מהיר בשבץ מוחי.
ד"ר נור זעורי, מנכ"לית ומייסדת שותפה ב־Polymeron הסעודית. החברה מפתחת וממחזרת חומרים ידידותיים לסביבה, שמתכלים ויכולים לשמש כקומפוסט באמצעות פסולת אורגנית של תעשיית העופות והתמרים. החברה מציעה שימוש בפלסטיק ובפסולת מתכלים.
דן דבירי, מנכ"ל Carbon Blue הישראלית. החברה מפתחת טכנולוגיה להסרת פחמן דו־חמצני (CDR), הכוללת גישה ייחודית לסילוק CO2 מהאוקיינוסים במקום מן האטמוספרה. תהליך הסילוק הוא קומפקטי ויעיל אנרגטית, בעל תחזוקה מינימלית.
גיל דוידמן, מנכ"ל QD-SOL הישראלית. החברה נלחמת בשינויי האקלים על ידי פיתוח טכנולוגיית ייצור מימן קוונטי ירוק. הטכנולוגיה מנצלת את אנרגיית השמש להפקה ישירה של מימן ירוק ממים ללא צורך בחשמל, מה שהופך אותה לפתרון בר קיימא עבור התעשייה והסביבה.

השופטים בתחרות
זיו אבירם, יזם ואיש עסקים. מייסד שותף של מובילאיי שנרכשה על ידי אינטל. בנוסף הוא מייסד שותף של OrCam, שמפתחת מוצרים שנועדו לסייע לעיוורים ולקויי ראייה. שימש כנשיא ומנכ"ל במשך 11 שנה מהקמתה ב־2010.
רנדל ליין, מנהל התוכן הראשי של פורבס מדיה ועורך מגזין “פורבס”. יצר את פסגת "פורבס 400" בנושא פילנתרופיה ואת פסגת "מתחת לגיל 30", הכינוס הגדול בעולם של מנהיגים ויזמים צעירים. לפני כן היה שותף להקמת שתי חברות מדיה, והשיק למעלה מתריסר מותגי עריכה, כולל P.O.V (הסטארט־אפ של השנה של Adweek), ירחון טריידר ו־Dealmaker.
יאסין לאגזיוואי, מנכ"ל UM6P Ventures, חברת הון סיכון שבסיסה במרוקו, ויזם עם ניסיון רב בסביבות סטארט־אפ. בעבר כיהן כמנכ"ל JFCV, חברת כימיקלים גלובלית וחברה־בת של OCP Group. לאגזיוואי הוא בעל תואר שני במדעים בהנדסת תעשייה מ־ENSAM, תואר שני במינהל עסקים (EMBA) מבית הספר לעסקים באפריקה ובית הספר לעסקים של קולומביה.
לאמיה בנמכלוף, מנכ"לית MITC, חברת הניהול של רשת הטכנופארק במרוקו. בעלת תואר DESA בכלכלה מאוניברסיטת מוחמד החמישי ברבאט (2001) ותואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת אל אחאוין (2013). היא גם בוגרת של התוכנית האמריקאית Techwomen 2016, המוקדשת לנשים מנהיגות באזור המזרח התיכון, אפריקה ומרכז אסיה.
מלדה אקין, מייסדת ומנכ"לית D14.AI בסעודיה. החברה מספקת פלטפורמת תוכנה מונעת בינה מלאכותית עבור מרפאות בריאות, חדרי כושר וחברות לוגיסטיקה כדי לייעל את כוח האדם שלהן. לפני כן הקימה את החברה הראשונה שלה שסיפקה ייעוץ לטרנספורמציה דיגיטלית. היא בעלת תואר ראשון בהנדסת מחשבים ותואר שני במערכות הנדסה חכמות.