סקר: רוב האזרחים לא סומכים על המשטרה שתימנע משימוש לא חוקי בטכנולוגיות מעקב
סקר: רוב האזרחים לא סומכים על המשטרה שתימנע משימוש לא חוקי בטכנולוגיות מעקב
בתקופה האחרונה מקדמת הממשלה מהלכים שונים במטרה לספק לממשלה גישה רחבה יותר לטכנולוגיות מעקב. אלו כוללים מערכות לזיהוי תנועת רכבים, טכנולוגיות לזיהוי פנים, מעקב מיקומים ועוד. לפי סקר שערכה האגודה לזכויות האזרח בישראל רוב האזרחים חוששים מההשלכות
מרבית האזרחים בישראל לא סומכים על המשטרה שלא תעשה שימוש לא חוקי בטכנולוגיות מעקב, ואומרים שיחששו להשתתף באירועים ציבוריים עם המשטרה תחזיק ביכולות כאלו – כך לפי סקר שערכה האגודה לזכויות האזרח בישראל באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה.
בתקופה האחרונה מקדמת הממשלה מהלכים שונים במטרה לספק לממשלה גישה רחבה יותר לטכנולוגיות מעקב. אלו כוללים קידום שינוי חקיקה שמאפשרים למשטרה להפעיל מערכות לזיהוי תנועת רכבים דוגמת עין הנץ, טכנולוגיות לזיהוי פנים במרחב הציבורי, מעקב מיקומים דרך נתוני חברות הסלולר וכלי רוגלה שיכולים חדירה למחשבים וטלפונים ניידים.
נתוני הסקר מגלים הסתייגות רבה בקרב הציבור מפני שימוש של המשטרה בטכנולוגיות אלו. הסקר נערך באוקטובר בקרב 521 נשאלים בני 18 ומעלה שמהווים מדגם מייצר של האוכלוסייה בישראל. טווח השגיאה שלו הוא 4.4%.
אמנם 54% מהנשאלים אמרו שהם די תומכים או תומכים מאוד בשימוש המשטרה בטכנולוגיות מעקב, לעומת 46% שהצהירו שהם כלל לא תומכים או לא כל כך תומכים. אולם, 69% מהנשאלים הצהירו שהם די חוששים או מאוד חוששים ששימוש המשטרה בטכנולוגיות מעקב יפגע בפרטיות שלהם. בנוסף, פחות משליש מהנשאלים (30%) השיבו שהם סומכים על המשטרה שלא תעשה שימוש לא חוקי בטכנולוגיות אלו. זאת, לעומת 21% שכלל לא סומכים ו-44% שלא כל כך סומכים.
מהסקר עולה גם שלשימוש המשטרה בטכנולוגיות מעקב יהיה אפקט מצנן משמעותי על ההשתתפות של אזרחים באירועים פוליטיים. במענה לשאלה "אם למשטרה הייתה יכולת טכנולוגית לזהות את כלל המשתתפים באירועים ציבוריים כמו הפגנה, תפילה או כנס פוליטי האם זה היה גורם לך לחשוש להשתתף באירוע כזה?" 55% השיבו בחיוב (חושב שכן – 38%, בטוח שכן – 17%).
לאור זאת, אין זה מפתיע ש-83% אמרו שזה די חשוב או חשוב מאוד שהמשטרה תעשה שימוש בטכנולוגיות מעקב רק בהתאם לצו שופט או אישור גורם חיצוני אחר.
"הסקר מצביע על כך שרוב הציבור אינו סומך על המשטרה שלא תעשה שימוש לרעה ביכולות המעקב, בוודאי במציאות שבה המשטרה עוברת הליכי פוליטיזציה ושומרי הסף שמפקחים עליה מוחלשים", אמר עו"ד גיל גן מור, מנהל היחידה לזכויות אזרחיות-חברתיות באגודה לזכויות האזרח. "לכן רוב מוחץ בציבור מעוניין בבקרה של גורם חיצוני על השימוש בטכנולוגיות אלו, שלא כמו שנקבע, למשל, לגבי השימוש שעושה המשטרה במאגר מערכת עין הנץ. "הסקר מחזק את עמדתנו שהכנסה לשימוש של טכנולוגיות מעקב מחייבות דיון ציבורי על האיזון בין התועלת לצרכי אכיפת החוק לעומת החשש הציבורי משימוש לרעה ופגיעה במרחב הדמוקרטי. דיון ציבורי כזה חייב להתבצע בדיון פומבי בכנסת, ואינו מתיישב עם הדפוס הקיים של הכנסה של טכנולוגיות מעקב לפעילות במחשכים".