סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ג'נט ג'קסון 2020
ג'נט ג'קסון בטקס פרסי הגראמי בשנת 2020 (צילום: AP)

שיר הורס: Rhythm Nation של ג'נט ג'קסון גורם ללפטופים להפסיק לעבוד

להיטה משנת 1989 של כוכבת הפופ לא בא בטוב לדגמים מסוימים של מחשבים ניידים, שמגיבים לו בקריסה מוחלטת, גם אם הוא לא מושמע בהם אלא רק בקרבתם. איך זה קורה? מהנדס בכיר במיקרוסופט שחקר את העניין לעומק פתר את התעלומה

שירים מסוימים, לרבות פזמוני פופ מסוף שנות ה-80, עשויים להיות מעצבנים עד כדי כך שהם גורמים למכשיר שבו הם מושמעים להפסיק לעבוד, כי הוא פשוט לא יכול יותר. Rhythm Nation, הסינגל השני של ג'נט ג'קסון מאלבומה הרביעי שיצא בשנת 1989, הוא דווקא טראש די חמוד, אבל כמה מחשבים שבהם הוא הושמע - ליתר דיוק, לפטופים מסוימים - הלכו לעולמם. זאת ועוד, היו גם כמה כאלה שקרסו רק מפני שנמצאו בקרבת מקום שבו הושמע השיר.
האם באמת שירה של ג'קסון עד כדי כך נורא ואיום? ייתכן, אבל כנראה שזו לא הסיבה לתופעה הביזארית, עליה דיווחה לאחרונה מיקרוסופט בעקבות פניות של לקוחות. כוחו השטני של השיר מגיע מתדר אודיו ספציפי שמוקלט במיקס של השיר, המתנגש עם תדר התהודה של כוננים קשיחים מסוימים - 5,400 RPM - באופן שמשבש את פעילותו ומביא לקריסתו.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

לא מדובר בתופעה שהתגלתה רק עכשיו, אגב. המצב הזה, שנקרא "רטט התהודה", כבר גרם בעבר לכאוס טכנולוגי ולנזקים בסדרי גודל שונים, שהבולט שבהם היה קריסת גשר טאקומה בשנת 1940. טכנאים פתרו את ה"תעלומה" לאחר חקירה מאומצת שעליה דיווח ריימונד צ'ן, מהנדס בכיר במיקרוסופט, בפוסט בבלוג שצוטט לראשונה באתר The next Web. כדי לפתור את הבעיה, הוא שינה את חלוקת התדרים באודיו של הקליפ והסיר את אלה שפגעו בלפטופים. האזנה נעימה.