תעשיית ההייטק בישראל היא מגדלור של חוסן בעת משבר
תעשיית ההייטק בישראל היא מגדלור של חוסן בעת משבר
היזמים הישראלים הוכיחו את עצמם במשברים ביטחוניים וכלכליים לאורך שנותיה של המדינה, ומגזר ההייטק ממשיך להוכיח את עצמו כמחולל צמיחה גם בצל המלחמה.
תעשיית הטכנולוגיה הישראלית נתפסה זה מכבר ככוח עולמי, הידועה בחדשנותה ויכולתה לשגשג גם בעתות משבר. שורשיו של ההייטק הישראלי נעוצים גם במאבקה ההישרדותי של מדינת ישראל, שנדרשה לחדש ולייצר פתרונות יצירתיים על מנת לשרוד ולצמוח במזרח התיכון. הצורך, כמו שאומרים, הוא אם כל ההמצאות, ולנוכח האיומים הקיומיים, מנהיגי האומה שלנו תמיד הכירו בכך שהשקעה בטכנולוגיה וחדשנות היא המפתח להבטחת השגשוג הקולקטיבי שלנו.
ככלל, תופעת ה-Start-Up Nation היא לא רק תוצאה של מזל אלא של אסטרטגיה מכוונת. השירות הצבאי, בעיקר ביחידות הטכנולוגיות, חושף צעירים ישראלים לעבודה קשה, מנהיגות, עבודת צוות וחדשנות טכנולוגית כבר מגיל צעיר ומשמש כר הכשרה פורה ליזמות. זרם העולים לישראל, המביא עמו נקודות מבט ומומחיות מגוונות, מעשיר עוד יותר את מאגר הכישרונות בארץ. תמיכה ממשלתית איתנה, לרבות מימון למחקר ופיתוח, תמריצי מס וסביבה רגולטורית תומכת, סיפקה פלטפורמה חיונית לפריחה של חברות סטארט-אפ.
המציאות הפוליטית והקשר בין ההייטק לשירות הצבאי, הפכו את ההתמודדות עם משברים ביטחוניים וכלכליים לחלק בלתי נפרדת מהכלכלה והיזמות הישראלית. באינתיפאדה השנייה לדוגמא, ירד שיעור צמיחת התמ"ג של ישראל מ-6.4% בשנת 2000 ל-0.6% בשנת 2001, ושיעור האבטלה בה עלה מ-8.8% ל-10.7%. מגזרי התיירות, האירוח והקמעונאות נפגעו קשות במיוחד, וההשקעות והמסחר הזרות ירדו באופן משמעותי. עם זאת, במקום להתפורר, יזמים ישראלים מינפו את המומחיות שלהם בטכנולוגיה ביטחונית כדי להתמודד עם אתגרי השעה. על פי דו"ח רשות החדשנות, מספר הסטארט-אפים שנוסדו בישראל גדל מ-2,500 בשנת 2000 ל-3,800 בשנת 2005, ומספר האקזיטים עלה מ-60 ל-89. בתקופה זו ראינו הרחבות מאסיביות של חברות כמו מובילת אבטחת הסייבר צ'ק פוינט וענקית התרופות טבע.
אותו דבר קרה במהלך מגיפת COVID-19. כדי להתמודד עם האתגרים הבריאותיים, החברתיים והכלכליים שמציב הנגיף, חברות ישראליות פיתחו מגוון פתרונות חדישים, כולל ערכות בדיקה מהירות, מכשירי ניטור מרחוק, אפליקציות למעקב אחר אנשי קשר, פלטפורמות בריאות דיגיטליות ומחקר חיסונים. על פי דו"ח של Start-Up Nation Central, חברות טכנולוגיה ישראליות בתחום הבריאות גייסו שיא של 2.4 מיליארד דולר בשנת 2020, עלייה של 31% מ-2019.
המלחמה הנוכחית, שהחלה בעקבות המתקפה האכזרית של חמאס ב-7 באוקטובר, מהווה איום של ממשי על אזרחי ישראל. המתקפה חשפה את נקודות התורפה של מערכות ההגנה והמודיעין של המדינה, שיבשה את התפקוד התקין של הכלכלה והשפיעה על עסקים, עובדים וצרכנים כאחד.
עם זאת, כמו במשברים קודמים, לרבות המשבר הפוליטי של 2023, מגזר הטכנולוגיה הישראלי לא נכנע ולא מתקפל. למרות האתגרים ואי הוודאות, היזמים והחדשנים הישראלים המשיכו לעבוד, ליצור ולשתף פעולה.
המגמה הזו לא נעלמה גם מעיניהן של החברות הגדולות והמשקיעים. לדוגמא, Ibex Investors, חברת השקעות המבוססת בארה"ב ומתמחה בסטארט אפים ישראלים, הודיעה על הקמת קרן ההשקעות הרביעית שלה בישראל. במקביל, ומאז תחילת המלחמה, Phase V ו-Mana Bio, שני סטארטאפים ישראליים בתחום הביוטכנולוגיה, סגרו סבבי גיוס מוצלחים. בנוסף, רשות החדשנות הכריזה על תמיכה פיננסית חסרת תקדים, העלתה את סך המימון השנתי שלה ליותר מ-300 מיליון דולר בשנה והציגה מנגנוני חירום ומימון חדשים לטווח ארוך לתמיכה בצמיחת מגזר ההיי-טק. החדשות האחרונות בתחום היו כמובן הגיוס המוצלח של team 8 בהיקפים של חצי מיליארד דולר ל-3 קרנות חדשות.
למעשה, לפי דו"ח של מרכז המחקר של IVC, מגזר הטכנולוגיה הישראלי עדיין מצוי בצמיחה, גם לאחר שנה קשה ומשברית בתחום היציבות הפוליטית ובצל המלחמה המתמשכת. חברות טכנולוגיה ישראליות הצליחו לגייס 15.6 מיליארד דולר ב-2023, עלייה של 18% מ-2022, ומספר האקזיטים גדל ב-12% ל-143, בשווי כולל של 9.8 מיליארד דולר.
יזמים ישראלים מוכיחים שוב ושוב את החוסן שלנו מול מכשולים משמעותיים, שהיא תכונה הכרחית של כל מנהיג ומנהל בתחום הסטארט-אפ. היכולת להפוך אתגרים להזדמנויות, יחד עם רוח של נחישות וחדשנות, ממצבת את מגזר ההיי-טק הישראלי כמוביל עולמי אמיתי בפתרון כמה מהבעיות הדוחקות ביותר של האנושות.
מאבטחת סייבר ועד ביו-טכנולוגיה, חברות ישראליות ימשיכו להיות חלוצות בפתרונות המשנים תעשיות, מצילים חיים ומעצבים את העתיד. אנחנו עם ואומה של מטרה, ואנו תמיד נשגשג כשהגב שלנו יהיה מופנה לקיר. משקיע חכם תמיד מהמר על ישראל.
מתי גיל הוא מנכ"ל AION Labs