סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ChatGPT OpenAI  סמל ואתר
צ'אט ChatGPT. "חוקי זכויות יוצרים מגינים על העיתונות שלנו ועל התכנים שלנו" (Nurphoto | Getty Images)

הניו יורק טיימס תובע את מיקרוסופט ו-OpenAI על הפרת זכויות יוצרים ב-ChatGPT

העיתון טוען כי מיקרוסופט, שמשקיעה ב-OpenAI, ומפתחת צ'אטבוט הבינה המלאכותית ChatGPT, אחראיות על נזקים במיליארדי דולרים שנגרמו לו, בשל "שימוש לא חוקי" בקניין הרוחני שלו ללימוד מודלים של שפה: "מבקשים לתפוס טרמפ חינמי על ההשקעה המאסיבית של הטיימס בעיתונות"

הניו יורק טיימס תובע את OpenAI ואת מיקרוסופט על הפרת זכויות יוצרים, בטענה שהחברות עשו שימוש במאמרים של העיתון לאימון מודלי הבינה המלאכותית הגנרטיבית שלהם ללא אישורו. התביעה, שהוגשה לבית משפט פדרלי במנהטן, מבקשת לחייב את החברות בפיצויים בסך מיליארדי דולרים ולהורות להם להרוס את GPT.
אימון של מודלי שפה גדולים (LLMs), דוגמת GPT של OpenAI, נעשה באמצעות טקסטים כתובים בהיקפים עצומים של מיליארדים רבים. בתביעה, הראשונה שמגיש ארגון מדיה גדול בארה"ב, נטען שלצורך אימון ChatGPT, עשו החברות שימוש במיליוני מאמרים שפרסם הניו יורק טיימס, ושעתה עושה הצ'טבוט שימוש בידע שרכש באמצעות מאמרים אלו על מנת להתחרות בעיתון כמקור מידע אמין.
"הנתבעים נמנעו מהוצאת מיליארדי הדולרים שהטיימס השקיע ביצירת העבודה הזו, באמצעות לקיחתה ללא רשות או פיצוי", נכתב בתביעה. "החוק לא מתיר הפרות מערכתיות שכאלו. התביעה מבקשת לחייב את הנתבעים בתשלום מיליארדי דולרים בדמות פיצויים ונזק אמיתי שהם חייבים כתוצאה מההעתקה הלא חוקית והשימוש בעבודות הייחודיות של הטיימס". ולא רק זאת אלא אף זאת: העיתון מבקש מבית המשפט להורות על הריסת GPT ומודלי LLM אחרים שאומנו באמצעות תכנים של הניו יורק טיימס.
לדברי העיתון, התביעה הוגשה לאחר שמגעים עם OpenAI ומיקרוסופט, שהחלו באפריל במטרה לחתום על הסכם מסחרי, לא הובילו לפתרון. "הנתבעים מבקשים לתפוס טרמפ חינמי על ההשקעה המאסיבית של הטיימס בעיתונות. בפומבי, הנתבעים מתעקשים שהשימוש שלהם הוא בגדר 'שימוש הוגן' מכיוון שאימון מודלי בינה מלאכותית גנרטיבית משרת מטרה 'טרנספומטיבית'. אבל אין שום דבר 'טרנספורמטיבי' בשימוש בתוכן של הטיימס כדי ליצור מוצר שמחליף את הטיימס וגונב ממנו קהל".
ב-OpenAI אמרו בתגובה שהם מופתעים ומאוכזבים מהתביעה. "אנחנו מכבדים את זכותם של יוצרי ובעלי תוכן ומחויבים לעבוד אתם כדי לוודא שהם זוכים להטבות מטכנולוגיות AI ומודלי הכנסות חדשים. אנחנו מקווים שנמצא דרך מועילה הדדית לעבוד יחד, כמו שאנחנו עושים עם מו"לים רבים אחרים". מיקרוסופט סירבה להתייחס לתביעה.
התביעה של הניו יורק טיימס מצטרפת לתביעות דומות שהגישו סופרים, אמנים וגופי מדיה אחרים. באפריל, סוכנות התמונות גטי תבעה את חברת Stability AI, בטענה שמחולל התמונות שלה אומן באמצעות תמונות שזכויות היוצרים שלהן שייכות לסוכנות. ביולי, קבוצת יוצרים ובראשם השחקנית שרה סילברמן הגישו שתי תביעות נפרדות נגד OpenAI ומטא, בטענה שהחברות עשו שימוש ביצירות שלהם לאימון מודלי AI. בספטמבר, קבוצת סופרים ובהם ג'ון גרישם וג'ונתן פרנזן הגישו תביעה דומה נגד OpenAI.