"בן סלמאן התקשר לנתניהו - וסעודיה קיבלה אישור להשתמש בתוכנה של NSO"
"בן סלמאן התקשר לנתניהו - וסעודיה קיבלה אישור להשתמש בתוכנה של NSO"
ניו יורק טיימס דיווח שישראל אישרה למדינות המפרץ להשתמש בפגסוס עוד לפני הסכמי אברהם. כשרישיונה של סעודיה פג, בן סלמאן ביקש מנתניהו לחדשו, ואישר למטוסים ישראליים לטוס מעל הממלכה. מקסיקו קיבלה רישיון, ושינתה הצבעות נגד ישראל באו"ם. גם ה-FBI וה-CIA רכשו את פגסוס
ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו דאג שסעודיה תוכל להשתמש בתוכנת הריגול פגסוס של NSO סמוך למועד שבו נחתמו "הסכמי אברהם" עם איחוד האמירויות. כך דיווח היום (שישי) עיתון "ניו יורק טיימס", בכתבה שעליה חתום גם עיתונאי "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן. לפי הדיווח, ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו אמר כי שליטת משרד הביטחון הישראלי במתן הרישיונות לתוכנה תסייע ליחסי החוץ של ישראל - וכך, למשל, מקסיקו שינתה את הצבעותיה באו"ם נגד ישראל אחרי שפגסוס סייעה לתפיסת ברון הסמים חואקין "אל צ'אפו" גוזמן. מקסיקו קיבלה אישור להשתמש בתוכנה למרות שהסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי המליצה לתת לה גישה ספורדית בלבד אליה.
בנוסף, דיווח העיתון כי ה-FBI רכש מ-NSO גרסה של פגסוס - והיא הותקנה במחשבי הארגון ביוני 2019, אך בסופו של דבר לא נעשה בה שימוש. בשנה האחרונה הגדירה ארה"ב את NSO כחברה שמאיימת על הביטחון הלאומי שלה.
לפי ניו יורק טיימס, ישראל סיפקה למדינות במפרץ הפרסי - ובהן איחוד האמירויות וסעודיה - רישיון להשתמש בתוכנת פגסוס גם לפני הסכמי אברהם. חודש אחרי ההסכם עם האמירויות, פג תוקף הרישיון של סעודיה - ומשרד הביטחון הישראלי סירב להאריכו בעקבות הדיווחים על הפרות זכויות האדם מצד הממלכה. ללא הרישיון, NSO לא יכלה לספק לסעודיה תחזוקה שוטפת, והמערכות קרסו. יועציו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן שוחחו עם המוסד ומשרד הביטחון אך לא הצליחו לפתור את הבעיה.
בשלב זה, בן סלמאן עצמו התקשר לראש הממשלה דאז בנימין נתניהו - וביקש לחדש את הרישיון לפגסוס. לבן סלמאן היו מנופי לחץ משמעותיים: סעודיה לא גינתה את הסכמי אברהם, והוא גם אפשר למטוסים ישראליים להשתמש במרחב האווירי הסעודי בדרכם למפרץ הפרסי.
האישור שהעניקה סעודיה לישראל לטוס מעל המרחב האווירי שלה היה משמעותי: בזכותו, טיסות מישראל לאבו דאבי יכולות להתבצע ללא "עצירות דיפלומטיות" במדינה שלישית כמו ירדן, מצרים או קפריסין, ובכך הטיסה הישירה מישראל לאמירויות נמשכת כשלוש שעות.
לאחר השיחה עם בן סלמאן, נתניהו הורה למשרד הביטחון לתקן את הבעיה מיד - ובאותו לילה גורם במשרד התקשר לחדר המבצעים של NSO כדי להפעיל מחדש את המערכות הסעודיות. זמן קצר לאחר מכן, ובעקבות ההוראה הישירה של נתניהו, פגסוס פעלה שוב בסעודיה - על אף שלא כל המסמכים נחתמו כהלכה.
שנים קודם לכן, נציין, ועדת האתיקה של NSO קבעה כי סעודיה לא תוכל להשתמש בפגסוס, על רקע רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י - שבסוכנויות המודיעין המערביות ייחסו ליורש העצר עצמו. הוועדה גם המליצה ל-NSO לדחות בקשה אחרת של ממשלת ישראל לחבר את סעודיה למערכת.
פגסוס, נזכיר, היא רוגלה (תוכנת ריגול) שניתן לשתול הן במכשירי אנדרואיד והן במכשירי אייפון, והיא מסוגלת להפוך את הסמארטפון לכלי ריגול לכל דבר. מי שהשתלט על המכשיר מרחוק יכול לשלוף ממנו קבצים, להפעיל את המצלמה ואת המיקרופון, לגשת למיקום של המכשיר, לצפות באנשי הקשר ובלוח השנה וכן לעקוב אחרי ההתכתבויות באפליקציות המסרים ואחר הפעילות ברשתות החברתיות. ב-NSO אומרים כי במקרה של חשד לשימוש לרעה, יש באפשרותה לגשת למערכת של הלקוח על מנת לנהל חקירה בעניין. החברה הצהירה בעבר שניתקה לקוחות בעקבות שימוש לרעה במוצר.
בעיתון ציטטו יועץ צבאי של נתניהו לשעבר שאמר כי ראש הממשלה לשעבר הסביר בבירור כיצד התוכנה של NSO מסייעת ליחסי החוץ של ישראל. "כשמשרד הביטחון שלנו שולט באופן שבו המערכות האלה מסתובבות, נוכל לנצל אותן ולקצור רווחים דיפלומטיים", צוטט נתניהו. כך למשל, ב"ניו יורק טיימס" דיווחו כי מקסיקו, במאבקה המתמשך נגד קרטלי הסמים, ביקשה להשתמש בפגסוס - ומשרד הביטחון אישר ל-NSO למכור לה את התוכנה. זמן קצר לאחר מכן, הצליחו המקסיקנים לפרוץ לנייד של אדם המקורב לברון הסמים חואקין "אל צ'אפו" גוזמן.
בניו יורק טיימס ציינו שמקסיקו היא מעצמה באמריקה הלטינית - אזור שבו ישראל ניהלה במשך שנים מלחמה דיפלומטית נגד קבוצות אנטי-ישראליות. בניו יורק טיימס ציינו שאף שאין קשר ישיר בין מכירת התוכנה למקסיקו לבין שינוי היחס המקסיקני לישראל, נראה שיש לכל הפחות דפוס של קורלציה: מקסיקו, כך נטען, החלה לשנות את הצבעותיה באו"ם בהחלטות נגד ישראל מבעד לנמנעת. ב-2016, הגיע הנשיא דאז אנריקה פניה נייטו לביקור בארץ, 16 שנה אחרי שבכיר מקסיקני ביקר בישראל. נתניהו ביקר במקסיקו בשנה שלאחר מכן, ביקור ראשון של ראש ממשלה ישראלי על אדמת המדינה. לאחר מכן, הודיעה מקסיקו שתימנע בכל הצבעה פרו-פלסטינית באו"ם.
נשיא פנמה, NSO, המאהבת וישראל
במקרה אחר, העיתון האמריקני דיווח כי בשנת 2009, נשיא פנמה דאז ריקרדו מרטינלי שנבחר באותה שנה לנשיאות המדינה שבמרכז אמריקה, ביקש מארה"ב ציוד ריגול כדי לסכל איומים ביטחוניים ויריבים פוליטיים, לפי ויקיליקס. ארה"ב סירבה, ומרטינלי פנה לישראל. שבוע לפני שהגיע לביקור בארץ, לפי הדיווח, פנמה הצביעה באו"ם נגד אימוץ דו"ח גולדסטון. עם נחיתתו בישראל, אמר מרטינלי לנשיא לשעבר שמעון פרס כי הוא "קרוב מאוד לליבה היהודי של פנמה".
ואולם, בפגישות הסגורות בביקורו, דיווח העיתון, מרטינלי "יצא למסע קניות". בפגישה שקיים עם ראש הממשלה דאז נתניהו, השניים דנו בין השאר ברכש צבאי ובציוד ריגול – ולפי אחד המשתתפים בפגישה, מרטינלי ביקש כלי שיאפשר לו לפרוץ לשירותי המסרונים של חברת בלאקברי, שהיו פופולריים בארצו באותן שנים. ישראל, כך דווח, בתוך שנתיים הציעה לו את המערכות של NSO – והן הותקנו בפנמה ב-2012. לאחר מכן, החלה פנמה לתמוך בישראל באו"ם.
כעבור שנים, עם העמדתו לדין של מרטינלי בארצו, נודע כי הוא השתמש במערכות ל"הפרת פרטיות של פנמים ושל לא-פנמים" – ובהם יריבים פוליטיים ועסקיים, שופטים ועוד, מבלי שקיבל צווים שיפוטיים שמאפשרים לו לרגל אחריהם. עוד נודע כי מרטינלי אף הורה לפרוץ באמצעות תוכנת "פגסוס" לטלפון של המאהבת שלו. ב-2014 סיים את תפקידו והוחלף בסגנו, הורה לאנשיו לפרק את המערכות של NSO – ונמלט מהמדינה. בנובמבר האחרון זיכו אותו בתי משפט בפנמה מהאזנות סתר.
מלשכת נתניהו נמסר בתגובה כי "הטענה שראש הממשלה נתניהו דיבר עם מנהיגים זרים והציע להם מערכות אלה בתמורה להישג מדיני או הישג אחר כלשהו היא שקר מוחלט. כל המכירות של מערכת זו או מוצרים דומים של חברות ישראליות למדינות זרות, נעשות באישור ובפיקוח של משרד הביטחון, כמתחייב לפי החוק הישראלי".
גם ה-FBI וה-CIA רכשו את פגסוס
ב"ניו יורק טיימס" ציינו כי תוכנת פגסוס סייעה אמנם ללכוד את אל צ'אפו, לסכל מזימות טרור ולהפיל רשת עולמית של התעללות בילדים, אך הזכירו כי בשנת 2019, כשאנשי NSO התקינו את התוכנה בבניין שמשמש את ה-FBI בניו ג'רזי, כבר היה ידוע על השימושים הבעייתיים שעשו מדינות בתוכנה. כך למשל, צוין שמקסיקו השתמשה בתוכנה נגד עיתונאים ופוליטיקאים, איחוד האמירויות השתמשה בה כדי לפרוץ לטלפון של פעיל זכויות אזרח שהושלך לכלא, סעודיה השתמשה בו נגד פעילים למען זכויות נשים ועוד.
לפי ניו יורק טיימס, באותה שנה שבה נרצח חשוקג'י, ה-CIA רכש את פגסוס עבור ממשלת ג'יבוטי, כדי לסייע לה להילחם בטרור. כל זאת, למרות הפרות זכויות אדם חוזרות ונשנות בג'יבוטי, כולל רדיפת עיתונאים ועינויים של מתנגדי הממשלה.
לפי העיתון, גם המנהל האמריקני לאכיפת הסמים (DEA), השירות החשאי ופיקוד אפריקה של צבא ארה"ב קיימו דיונים עם ה-NSO - אך ה-FBI "לקח את זה צעד קדימה".
בעיתון דווח כי במסגרת הכשרתם לשימוש בתוכנה, אנשי ה-FBI קנו סמארטפונים חדשים בחנויות מקומיות והגדירו אותן כחשבונות דמה, תוך שימוש בכרטיסי סים ממדינות אחרות - שכן פגסוס תוכננה כך שלא תוכל לפרוץ למספרים אמריקניים. ואז, מהנדסי פגסוס פתחו את הממשק שלהם, והראו לסוכנים כיצד הם פורצים למכשירים.
הגרסה שהותקנה אצל ה-FBI הייתה "zero click" - שבניגוד לתוכנות פריצה נפוצות יותר, לא דרשה מהמשתמשים ללחוץ על קובץ מצורף או על קישור זדוני. סוכני ה-FBI שפרצו לטלפונים יכלו לראות תוך דקות כל פיסת מידע שנשמרה בטלפון אי פעם: כל אימייל, כל תמונה, כל איש קשר. הם יכלו לראות גם את המיקום ואפילו לשלוט במצלמה והמיקרופון של הטלפון. בתיאוריה, נכתב, סוכני ה-FBI שהשתמשו בפגסוס יכלו להפוך כמעט מיידית טלפונים ברחבי העולם לכלי מעקב עוצמתיים - מלבד בארה"ב.
עם זאת, לפי הדיווח, בסופו של דבר האמריקנים לא השתמשו בתוכנה - על רקע הדיווחים מהעולם על השימושים הבעייתיים בה - והיא נמצאת כעת "במצב רדום" במתקן בניו ג'רזי.
בסדרת כתבות שפורסמו באחרונה בכלכליסט, נחשפו טענות על שימוש לא חוקי לכאורה שעשתה המשטרה בתוכנת הריגול פגסוס של חברת NSO במעקב אחרי אזרחים. בתגובה לכך החליט היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט להקים צוות לבדיקת הטענות שנחשפו בתחקירים. בראש צוות הבדיקה תעמוד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד עמית מררי, שנושא הבקרה על האזנות הסתר הרשמיות במדינה מצוי בתחום טיפולה. מררי תמנה לצוות שני גורמים נוספים בעלי מומחיות רלוונטית.