הסקר שחושף: אתם הרבה יותר קשורים לסמארטפון שלכם ממה שחשבתם
הסקר שחושף: אתם הרבה יותר קשורים לסמארטפון שלכם ממה שחשבתם
נתוני הלמ"ס שהתפרסמו היום מאששים ממצאים המצביעים על התמכרות: 86% מהישראלים משתמשים באינטרנט דרך הסמארטפון, ו-39% חשים כי הגלישה גוזלת מהם זמן רב מדי. 73% מהישראלים חשים תלויים בטלפון הנייד ו-54% משתמשים בו יותר משעה ביום
סמארטפונים צצו לראשונה לפני קצת יותר מ-10 שנים וכעת הם הפכו לאחד ממוצרי הטכנולוגיה החשובים אם לא העיקרי שבהם לצד מכוניות וטלוויזיה. לפחות עבור רובנו.
הם עד כדי כך חשובים שיותר ממחצית הנשאלים הישראלים בסקר הדיגיטל של הלמ''ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) שעיקר נתוניו פורסמו היום (ג') אמרו בלי להתבלבל שהם חוזרים לאסוף אותו אם שכחו אותו בבית. רק פחות משליש אמרו שישאירו אותו שם - אבל 10% אמרו שהם לא שוכחים אותו אף פעם.
למעשה חוץ ממפתחות או ארנק, כנראה שאין פריט כל כך אישי שאנחנו קשורים אליו כמו הטלפון הנייד. בעתיד הקרוב החיבור הזה כנראה יגדל עוד אחרי שארנקים ומסמכים יעברו לאפליקציות וכך גם המפתחות.
בסך הכל כ-86% מהישראלים משתמשים באינטרנט דרך הסמארטפון. 94% מהחילונים, 88% מהדתיים והמסורתיים ואפילו 30% מהחרדים. מנגד ל-45% מהחרדים אין לא טלפון סלולרי או חיבור לאינטרנט דרך טלפון סלולרי (טלפון "כשר").
אין הבדל גדול במספרים בין המגזר היהודי (85%) לבין המגזר הערבי (89%). עם זאת התפלגות המשתמשים בין קבוצות הגיל מראה שמשתמשים בגילאי 20 עד 44 משתמשים פי 2 ברשת דרך הנייד מאשר משתמשים בגילאי 75 ומעלה. זה לא מאוד מפתיע, מסך של טלפון פחות נוח לשימוש ממסך מחשב אבל יש כנראה גם עניין תרבותי.
גם רמות ההכנסה משפיעות, אבל לא בהיקפים עצומים. כך למשל מתוך אלה שמרוויחים יותר מ-4,000 שקל בממוצע (הקטגוריה הגבוהה ביותר בסקר, ר''ק), 94% עושים שימוש באינטרנט בנייד לעומת 70% ברמת השתכרות ממוצעת של 2,000 שקל בחודש.
אם אתם מאלה שקמים וישר בודקים את הנייד, אז אתם לא לבד. בעיקר אם אתם צעירים יותר (20-44). כ-43% מהם נוהגים לבדוק את המכשיר עד 5 דק' אחרי היקיצה ו-36% עד חצי שעה אחרי. בגילאי 45-64 המספרים לא שונים בהרבה - 32% ו-36% בהתאמה. המבוגרים יותר כנראה פחות לחוצים ורק 19% מהם מתנפלים על הווטסאפ המשפחתי עם היקיצה. 28% מהם מחכים עד חצי שעה; ויותר ממחצית לא נוגעים בו לפני שעברו 30 דק'.
71% מהאנשים מסתכלים בטלפון במהלך חצי שעה עד השינה
עוד נתונים הממחישים את זה ששימוש בסמארטפון נתפס כמשהו שלילי ומעיק על החיים שלנו: 73% מרגישים תלויים בטלפון הנייד שלהם במידה מסוימת או במידה רבה; כמחצית (54%) משתמשים בו יותר משעה ביום, 10% משתמשים יותר מחמש שעות. 39% חשים כי השימוש באינטרנט בטלפון הנייד גוזל מהם זמן רב מדי: 36% מהגברים ו-43% מהנשים. 27% מבני 20 ומעלה מפסיקים להסתכל בטלפון הנייד 5 דקות או פחות, לפני שהם הולכים לישון בלילה. בקרב הצעירים בני 44-20: שליש (33%) מסתכלים בטלפון עד 5 דקות לפני השינה, 71% מסתכלים בו במהלך חצי שעה עד השינה.
כל הנתונים האלה לא מפתיעים. על פי מחקר שפורסם לאחרונה, שימוש בשירותים טכנולוגיים, ובעיקר מדיה חברתית לסוגיה, מספק מנת דופמין (הורמון הקשור לתחושות של אושר וסיפוק, לריכוז וקשב, ולמערכת העצבים) על כל לייק או הודעת ווטסאפ שקיבלתם, מוצר שהזמנתם בעליאקספרס, אסוס או איביי. כך, חוקרים הגיעו למסקנה שהמשתמשים הפכו למכורים לדופמין. בנוסף, ככל שאתם גרים בעיר מרכזית יותר כך תחושו יותר תלויים בסמארטפון שלכם - תושבי ת''א (85%) מרגישים מאוד מחוברים למכשיר לעומת פתח-תקוואים (66%) ואשדודים (68%). אבל גם תושבי הפריפריה ופרברי ת''א מחוברים - בין אם אתם גרים בראשון לציון, חיפה, באר שבע או ירושלים - כ-74% עד 77% מכם מרגישים תלויים בטלפון.