סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
צ'ארלי ג'אוויס סטארט-אפ פרנק
צ'ארלי ג'אוויס בכניסה לבית המשפט (צילום: רויטרס)

הונאת הענק בסטארט-אפ פרנק: המייסדת צ'רלי ג'אביס ובכיר ישראלי בחברה הורשעו

בית המשפט הפדרלי במנהטן הרשיע את ג'אביס, וכן את אוליבייה עמאר, בהונאת הבנק ג'יי.פי מורגן, שרכש את הסטארט-אפ שלהם ב-175 מיליון דולר ב-2021; התביעה טענה כי ג'אביס ניפחה בצורה תרמיתית את היקף המשתמשים בפלטפורמה שנועדה להעניק סיוע פיננסי לסטודנטים

צ'ארלי ג'אביס (Charlie Javice), מייסדת הסטארט-אפ פרנק (Frank) המתמחה בפתרונות פיננסיים לסטודנטים, הורשעה אתמול (ו') בבית המשפט הפדרלי במנהטן בהונאת ענק כלפי בנק ג'יי.פי מורגן בקשר לרכישת החברה שלה בסכום של 175 מיליון דולר ב-2021. במסגרת הפרשה הורשע גם הישראלי אוליבייה עמאר, שהיה בכיר בחברה ושימש כמנהל תחום הצמיחה הראשי.
לפי הניו יורק פוסט, חבר המושבעים הגיע להכרעה לאחר משפט שנמשך שישה שבועות ודיונים של שש שעות בלבד. ג'אביס, בת 32, הורשעה במספר עבירות, בהן הונאה בנקאית, לאחר שהתביעה הוכיחה כי זייפה נתונים כדי לנפח באופן משמעותי את בסיס המשתמשים של החברה.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

בעוד ג'אביס טענה כי הפלטפורמה שלה משרתת יותר מ-4.25 מיליון משתמשים, הראיות הצביעו על מספר אמיתי של כ-300 אלךבלבד. לפי כתב האישום, ההטעיה הייתה קריטית להשגת עסקת הרכישה מצד הבנק בשנת 2021.
ג'אביס, שנראתה המומה מהתוצאה, ישבה בדממה בעת קריאת גזר הדין. הנאשם הנוסף בפרשה, עמאר, שהורשע אף הוא, הביט למטה ונענע בראשו.
מועד גזר הדין טרם נקבע. אף שג'אביס עלולה להיות נידונה לעד 30 שנות מאסר בגין העבירה החמורה ביותר, מומחים משפטיים מעריכים כי היא צפויה לקבל עונש קצר משמעותית.
ההרשעה מסמנת נפילתה הדרמטית של ג'אביס, שנחשבה לכוכבת עולה בתחום הפינטק. חברת פרנק הוקמה בשנת 2016 במטרה לפשט את תהליך הסיוע הכספי לסטודנטים בקולג'ים. החברה התמקדה בסיוע לסטודנטים בהתמודדות עם הגשת בקשות לסיוע פדרלי (FAFSA), וטענה כי היא מייעלת את תהליך הבקשה ומגבירה את הנגישות לשירותים אלו.
הגישה החדשנית של ג'אביס הביאה להכללתה ברשימות יוקרתיות כמו "30 הצעירים המבטיחים מתחת לגיל 30" של מגזין פורבס בשנת 2019. החברה, שזכתה לשבחים על הכלים ידידותיים לסטודנטים ואסטרטגיית הצמיחה האגרסיבית שלה, משכה במהירות תשומת לב ארצית - ולבסוף גם את עניינו של המלווה הגדול ביותר בארה"ב, הבנק ג'יי.פי מורגן.
מערכת היחסים החלה להתערער בשלהי 2022 כאשר הבנק הגיש תביעה נגד ג'אביס, והאשים אותה בהצגה מוטעית וחמורה של נתוני החברה. התביעה טענה כי היא ועמאר שכרו חברת מדעי נתונים כדי לייצר רשימה מזויפת של משתמשים שתתמוך בטענות המנופחות במהלך בדיקת הנאותות.
בפברואר 2020, השתתפה ג'אביס בכנס OurCrowd Summit שנערך בירושלים והעניקה ריאיון ל-Ctech בו תיארה את הצלחת הסטארט-אפ שייסדה:
live

איכות

×
צ'רלי ג'אביס בראיון ל-CTech בפברואר 2020
( צילום: אולפן כלכליסט)

משרד המשפטים האמריקאי הגיש בהמשך אישומים פליליים, כולל הונאה וקשירת קשר. ג'אביס, שנעצרה באפריל 2023 ושוחררה בערבות של 2 מיליון דולר, טענה לחפותה לאורך כל המשפט.
צוות ההגנה שלה טען כי לבנק הייתה גישה לנתונים מדויקים וכי הוא לא ערך בדיקת נאותות ראויה לפני העסקה. התובעים, מצדם, תיארו תוכנית מחושבת להטעיית משקיעים ולהבטחת עסקה רווחית באמצעות מרמה. עדים העידו כי התבקשו ליצור מידע בדוי, בעוד שדוא"ל ומסמכים פנימיים שהוצגו במהלך המשפט הציגו תמונה ברורה של התנהגות פסולה מכוונת.