סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג (רפאל קאהאן)

בדיקת כלכליסט
MSI GE76 Raider: מחשב הגיימינג שאינטל מתגאה בו

עם מעבד i9 טייגר לייק של אינטל, מחשב הגיימינג הזה משמש להדגמת יכולות הגיימינג של אינטל לעומת AMD. מעבר לגיימינג, למחשב הזה יש יכולות נוספות, מה שהופך אותו לשילוב של מחשב לעבודה והנאה

מחשבי גיימינג הפכו לסחורה חמה בשנים האחרונות. ממכונות נישה לטינאייג'רים הם הפכו לסוג לגיטימי של מחשב ויתרה מכך כיום הם גם משמשים - רחמנא ליצלן - גם למשימות שאינן גיימינג. כבר התנסינו בעבר בסמארטפוני גיימינג ומצאנו שהם לא תמיד מתאימים לשימוש שוטף ויומיומי. אבל מנגד מחשב גיימינג מספק לא מעט יתרונות שגם עובדים מקצועיים יכולים לנצל.
9 צפייה בגלריה
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג
שילוב של אינטל ואנבידיה
(רפאל קאהאן)
ה-MSI GE76 Raider הוא מחשב הדגל של חברת MSI. זו יצרנית טייוואנית שמתמחה במחשבי גיימינג ועתירי ביצועים. כמו אסוס או רייזר, גם היא החלה כיצרנית נישה למחשבי גיימינג, אך לא כמו מתחרותיה היא נשארה בה. אינטל שלחו לנו את המחשב הנוכחי לסקירה כהדגמה לעוצמת שבב ה-i9 החדש שלה ואיך הוא מתמודד יפה עם עולם הגיימינג. אבל כהרגלנו בחרנו לקחת את הבדיקה הזו עוד צעד ולנסות לברר עד כמה הריידר GE76 מסוגל להתמודד גם עם משימות של "מבוגרים".
עיצוב ומבנה: מחשב גיימינג זה כמו אוטו ספורט
בואו נוציא את זה ישר. אני לא אוהב עיצובי גיימינג, למעט אלה של רייזר בדגמים מסוימים, העיצובים המוחצנים וה"קרביים" שמוצאים ברוב מחשבי או סמארטפוני המשחקים נראים לי מגוחכים במקרה הטוב ולא שימושיים במקרה הרע. אבל בואו נודה על האמת, בדיוק כמו שיצרניות מכוניות נוהגות להוסיף כל מיני תוספות כמו ספוילרים או צלחות גלגלים בצבעים מוגזמים כדי להדגיש את האופי הספורטיבי של האוטו, כך גם יצרני המחשבים מנסים לשדר "עוצמה, כוח" תוך שימוש באותם טריקים.

9 צפייה בגלריה
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג
המסך עצום
(רפאל קאהאן)

הריידר לא שונה מהם מהבחינה הזו. הדבר שהכי מזכיר בו רכב ספורט הוא הלוגו של MSI שמופיע באמצע החלק החיצוני של המסך ומזכיר את הלוגו של יצרנית מכוניות העל למבורגיני. בנוסף הוא מציע כל מיני זוויות חדות, אורות צבעוניים או תאורת LED מאחורי המקלדת בסגנון העיצוב של אותה יצרנית. אבל ייאמר לזכותו שהחלק החיצוני, זה שרואים מאחור לא יותר מדי מוחצן. אמנם יש קצת זוויות חדות בצידי המסך, אבל בזכות הצבע האפור מתכתי שלו זה לא בולט יותר מדי. בתאורה האחורית של המקלדת לעומת זאת לא תוכלו להתעלם מצבעי הקשת. אגב, את כל האורות האלה ניתן לבטל דרך הגדרות המחשב. אבל הם מופעלים כברירת מחדל.

9 צפייה בגלריה
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג
לוגו כמו בלמבורגיני
(רפאל קאהאן)

משאר הבחינות מחשב עם מעבד חזק כמו זה שקיבלנו לא יכול להיות דקיק. מערך הקירור שלו לבדו דורש מקום כדי להזרים את האוויר החם החוצה. התוצאה היא מארז כבד למדי עם כמעט 3 ק''ג משקל ולמרות שהוא עשוי מפלסטיק - שאינו הכי איכותי בתחתית המחשב - מדובר דווקא בסוג היותר עמיד בחלקים החיצוניים. אבל אין מנוס מלומר שמדובר במחשב מגושם שמיועד יותר לשמש כתחליף מחשב שולחני מאשר כנייד שאפשר לשים בתיק ולקחת למשרד או ללימודים.

9 צפייה בגלריה
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג
העיצוב לא מוחצן מדי
(רפאל קאהאן)

אם תוסיפו לזה את מארז החשמל החיצוני ששוקל עוד קילו לפחות, וקיבלתם מחשב שולחני נייד ולא מחשב נייד עם יכולות של מחשב שולחני. הדבר העיקרי שאפשר לומר לזכות העיצוב והמבנה הוא שמהנדסי MSI ציידו אותו בשקעים בכל צדדיו - ולא מיקמו את כולם באותו איזור. היתרון הוא שאתם לא צריכים לדאוג שהתקנים חיצוניים שאתם מחברים למחשב יפריעו אחד לשני. בסך הכל למרות שהוא מעוצב בצורה קצת מצועצעת, ביחס למחשבי גיימינג אחרים הוא לא צעקני, ואפשר אפילו לשים אותו במקום אפרורי למדי מבלי שיבלוט (כלומר אם אתם מכבים לו את תאורת הדיסקו).
חומרה וביצועים: המקבילה המחשבית של טיל בליסטי
אני לא אתעכב יותר מדי על הביצועים השונים של כל פריט חומרה שמורכב כאן. מספיק לומר שיש כאן מספיק עוצמת מחשוב כדי להפעיל כמעט כל סוג של משחק שתרצו - כולל כותרים חדשים. הכל בזכות שילוב של מעבד i9 בגרסתו החזקה ביותר - 11980HK - ביחד עם 32 גיגה-בייט זיכרון פעולה, כונן בן 1 טרה-בייט וכמובן כרטיס גרפי RTX3080 של אנבידיה עם 16 ג''ב זיכרון וידאו. זהו למעשה מפרט כל כך חזק שניתן להפעיל דרכו הרבה מאוד משימות אחרות ולאו דווקא גיימינג.

9 צפייה בגלריה
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג
גיימינג בקלות
(רפאל קאהאן)

מכיוון שקשה מאוד להמחיש את העוצמה בכתב, אעשה משהו שאני לא נוהג לעשות ואצטט תוצאות של מבחני ביצועים סינתטיים. אלה נערכו על ידי אתר חומרה אמין (Techspot) והתוצאות שלהם מעניינות. כאמור, את המחשב קיבלנו בבלעדיות מאינטל כדי להתרשם מיכולות הגיימינג של מעבדי הטייגר לייק החדשים. אבל בואו נאמר ישירות, אם אתם גיימרים ועד כה הבנתם שרק מעבדי רייזן של AMD טובים לכם, אינטל בהחלט מצליחה לתת כאן פייט. במבחנים - המעבדים רייזן 9 של AMD ו-i9 של אינטל - מצליחים להציג תוצאות די דומות. לכל אחד מהם יש יתרון של נקודות בודדות בסוגי המבחנים השונים אבל בסך הכל מדובר במעבדי גיימינג מקבילים. מהבחינה הזו אינטל בהחלט מצליחים להחזיר לעצמם את היכולת לומר שהם מוצלחים מאוד לחובבי משחקים.

9 צפייה בגלריה
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג
אבל גם לצריכת מדיה הוא מוצלח
(רפאל קאהאן)

אבל בואו נודה על האמת. אין כאן ממש עניין מבחינה הזו. כי כשמסתכלים על מה שרובנו עושים ביום-יום גיימינג הוא קצת נישה. אמנם כיום רבים כבר גדלו עם משחקי וידאו ומדובר בפלח הבידור הרווחי ביותר כיום לפני קולנוע או טלוויזיה. אבל הרוב המוחץ של המשחקים משוחקים בסמאטרפון או בקונסולה. מחשבי גיימינג נחשבים למוצרים המיועדים לסוג מאוד ספציפי של לקוחות. היתרון של המעבדים החזקים האלה הוא דווקא לא רק ביכולות הגיימינג שלהם אלא גם בתכונות אחרות. כך למשל חוץ מגיימינג שם המעבד של אינטל אכן עשוי להיתפס כאנדרדוג בחלק מהמשימות - בכל מה שקשור למשימות אופיס, פוטושופ או אפילו עריכת וידאו - הוא לגמרי מציג ביצועים יותר טובים מאשר אלו של הרייזן.

9 צפייה בגלריה
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג
שלא במפתיע הסוללה קצת בעייתית
(רפאל קאהאן)

לגבי היכולות הגרפיות - אין מנוס מלומר שה-RTX3080 אינו הכרטיס המוצלח ביותר של אנבידיה. הנסיין המשפחתי לתחום הגיימינג התנסה במספר משחקים והתלונן על frame drops וקפיאות מדי פעם. אינני מוסמך לומר מה היה מקור הבעיות שלו, אבל בהתחשב בכך שמחשב ישן יותר עם מעבד אינטל וכרטיס מדור קודם (2060) כן מתמודד עם אותן משימות בלי תופעות דומות, כנראה שזה קשור לשבב הגרפי. בכל מקרה גם הח''מ התנסה במספר משחקים ואני חייב לומר שלא הצלחתי לשחזר את התופעה. אבל אני זקן ומשחק משחקים של בומרים כמו Halo או Forza Motorsport, אז אולי אני לא דוגמה.

9 צפייה בגלריה
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג
אבל כמחשב לפוטושופ הוא מעולה למשל
(רפאל קאהאן)

החלק הנחמד של המחשב הזה הוא המסך האימתני שלו. למרות שהוא סובל מסנטר בשוליים התחתונים שלו, בחלק העליון הוא דווקא מוצמד ככל שניתן לשוליים, מה שמסייע למיקום שלו עבור מי שיושב גבוה יחסית. מעבר לכך החדות והרזלוציה שלו שעומדת על 1440p - שזה מה שתמצאו במסכי הסמארטפונים המובילים כיום - מאפשרות ביצועים נהדרים הן בצריכת מדיה, בעבודה או במשחקים. קצב הרענון הגבוה (360 הרץ), הגודל (17.3 אינץ'), החיפוי המט והבהירות הטובה שלו הופכות אותו לתחליף מסך שולחני מוצלח מאוד.
ממשק ותוכנה: מקלדת ממוצעת וטראקפד מעולה
מכיוון שגרסת הווינדוס שמצורפת למחשב אינה שונה בהרבה ממה שתמצאו במחשבים אחרים לא אתעכב עליה. זו מערכת ההפעלה המוכרת ללא שינויים מהותיים ועם מעט מאוד אפליקציות נלוות. זה דווקא דבר טוב. אבל הממשק של המחשב קצת בעייתי לטעמי. המקלדת עצמה קצת קשה לשימוש להקלדה של טקסטים רבים. כדי להיות מאוד תגובתית, ב-MSI נמנעו מלהפוך את הקלידים לקשים מדי ללחיצה. הם יחסית רכים וגם עומק הלחיצה שלהם קצת גבוה. התוצאה היא שקשה מאוד לקבל קצב הקלדה מוצלח. אבל מכל הבחינות האחרות מדובר במקלדת טובה, עם מרחק סביר בין הקלידים ונראות טובה גם בתאורה חשוכה יחסית.

9 צפייה בגלריה
MSI לפטופ גיימינג
MSI לפטופ גיימינג
המקלדת בינונית אבל הטראקפד מוצלח
(רפאל קאהאן)

מה שכן מוצלח מאוד הוא הטראקפד. זה מהווה את אחד מהטובים שהתנסיתי בהם בשנה האחרונה. הוא מהיר מאוד, מדויק ובעיקר מכסה בקלות את כל שטח המסך. עוד יתרון של המחשב הוא בסט השקעים והמחברים שמותקנים בו. אלה מהווים את היתרון העיקרי כאן. זה מחשב שלא תצטרכו עבורו שום תוספת של תחנת עגינה חיצונית.
סיכום ואלטרנטיבות: אין עוד מלבדו אבל בקרוב יהיו
הריידר של MSI הוא בהחלט סוג של מפלצת ביצועים נדירה. גם בזכות המפרט אבל גם בזכות היכולות שלו להתמודד עם משימות אחרות חוץ מגיימינג. בואו נאמר את זה כך, אם אתם מעצבים, מהנדסים, מפתחים, עורכי וידאו, יוצרי תוכן, צלמים או שאתם נוהגים לעבוד על גליונות אקסל של אלפי עמודות, ה-i9 יכסה לכם את כל הפינות האלה לשנים הקרובות. מחשב כמו הריידר יכול להגיע למחיר של בין 15 אלף ל-20 אלף שקל. אבל עוצמתו ומהירות העבודה שלו מכסים בקלות את ההשקעה אם אתם מתכננים גם להרוויח את לחמכם דרכו. במקום להמתין 40 דק' ליצוא קובץ וידאו במעבד של הדור הקודם, תאלצו להמתין "רק" 30 דק'. נכון שזה זמן קצר, אבל כשמחברים את הזמנים האלה על חודש עבודה, מקבלים חיסכון לא קטן בזמן.
הבעיה העיקרית כיום היא הזמינות של מעבדי פרימיום כגון ה-i9 או הרייזן 9. אלה מיוצרים בכמויות הרבה יותר קטנות מאשר המעבדים המוכרים יותר כגון סדרות 3, 5 או 7. אבל אם יש לכם תקציב, שימוש וכמובן תשוקה לגיימינג, שווה לנסות לחפש את הדגמים האלה בחנויות. כיום עדיין לא קל למצוא אותם, אבל באינטל הבטיחו שהזמינות שלהם תגדל ככל שהשנה תתקדם. מה שכן היינו ממליצים לכם לוותר על כרטיס ה-3080 ולהסתפק בדגם אחד יותר נמוך כגון ה-3070. החיסכון יהיה משמעותי ולא בטוח שהכרטיס היקר יותר שווה את ההשקעה.
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.