בדיקת כלכליסטשיאומי 11T פרו: מכשיר דגל זול עם טעינה מהירה מאוד
בדיקת כלכליסט
שיאומי 11T פרו: מכשיר דגל זול עם טעינה מהירה מאוד
גולת הכותרת של השיאומי 11T פרו החדש היא טעינה מהירה במיוחד ומסך מרשים. מנגד הוא לא חף מחסרונות ובחלקם כאלה שעשויים להפוך אותו לבחירה בעייתית עבור חלק מהמשתמשים
שיאומי, השחקנית העיקרית בשוק הסלולר שמדאיגה את סמסונג ואפל, השיקה לפני מספר שבועות את מכשיר הדגל החדש שלה, ה-11T פרו. מדובר בטלפון שנועד לגרום לחובבי המותג להמתין בסבלנות עד שיושק ה-12, הדגם הבא בסדרה שצפוי להופיע בעוד מספר חודשים. הוא לא מכשיר יקר מאוד, אבל הוא מתהדר בתכונות פרימיום, כגון עיצוב מושקע ומצלמה איכותית. מה שכן, הוא מיועד לספק מקסימום טלפון במינימום כסף. זה תרגיל קשה כי הוא דורש מהיצרנית לדעת על מה להתפשר. אם תשקיע פחות מדי במפרט, לא תוכל למכור אותו כמכשיר מתחרה לסמארטפוני הפרימיום של המתחרים. אם תשקיע יותר מדי במסביב, עיצוב, תוכנה או מצלמה - היא עשויה למצוא את עצמה עם מכשיר בעל דימוי מוזל.
השיאומי 11T פרו הוא מכשיר שמתיימר להיות מתחרה לאייפון. אירוע ההשקה שלו בישראל אפילו נערך בהרצליה מעבר לכביש של משרדי אפל בארץ. לא בטוח שאנשי האייפון טרחו להביט למטה מעבר לכביש ולרחבה של הזאפה, אבל מהצד של שיאומי ניסו לאתגר, זה בטוח. מה שכן, השיאומי 11T פרו אולי מיועד לדמות פרימיום, אבל כשמסכמים אותו הוא מרגיש יותר כמו מכשיר ביניים משודרג. וזה בסדר. ישנם מכשירי ביניים מרשימים ביותר - חלקם אפילו מצליחים לגרום למכשירי פרימיום ב-4,000 שקל להחוויר מבושה. האם ה-11T פרו הוא מאלה? רמז: לא כל כך.
עיצוב ומבנה: חתיך אבל קצת כבד ורחב
שיאומי תמיד עיצבה את מכשיריה בצורה שתגרום לכם לחשוב שמדובר במכשיר קצת יותר יקר ממה שהוא עלה באמת. ה-11T פרו ממשיך את הקו הזה. הוא אמנם פחות מרשים מהמי 11 המקורי, אבל בדברים מסוימים הוא עולה עליו ובחלק פחות. נתחיל במה שפחות אהבנו: מגרעת המצלמה הראשית בגב יותר גדולה ולאו דווקא מסיבות טובות - אבל נדבר על זה אח''כ - כמו כן המי 11 היה דק יותר, קל יותר והמסך שלו היה גדול יותר אבל רק בגלל השוליים הקעורים שמגדילים באופן מלאכותי את הנתון הזה.
עכשיו אולי מובן יותר למה היצרנים אוהבים את התצורה הזו למרות שאין לה שום יתרון עבור משתמש ממוצע ואפילו להיפך. ה-11T פרו כבד יותר, כ-204 גרם, וגם עבה יותר (8.8 מ''מ). הוא גדול, יותר מהמי 11 וזאת למרות שהמסך בפועל בעל נתון גודל קטן יותר. הוא גם רחב. משתמשים בעלי ידיים קטנות יצטרכו לנסות לאחוז בו לפני שהם חושבים לרכוש אותו. זה לא יתאים לילד למשל.
בגזרת החדשות הטובות, הזכוכית היא מסוג גורילה גלאס ויקטוס היעילה. מנגד מאחור לא ברור איזו זכוכית מגנה על הגב. אבל כנראה שזה סוג של גורילה אבל מדור ישן יותר. מה שכן יש כאן זה הגנה מפני נתזים עם תקן IP53 רשמי. זה אמנם לא מאפשר לטבול איתו באמבטיה או במקלחת, אבל זה יופי לימים גשומים. מנגד, במכשיר שמתחרה בקטגוריית מכשירי הדגל היה אפשר לצפות לקצת יותר השקעה.
הגוף של ה-11T פרו בנוי מאלומיניום שעבר שיוף עד שהוא נראה כמו מראה. אז זהירות איתו בשמש - הוא יכול בקלות לסנוור בלי לשים לב. מניסיון. בסך הכל מבחינה עיצובית זהו מכשיר נאה, שלמעט המגרעת הגדולה של המצלמה האחורית לא ממש חוטא בבחירות הזויות, איכות ההרכבה והחלקים טובה. אבל הוא גם כבד מהממוצע, גדול והוא לא ממש מתאים למי שמחפש מכשיר דיסקרטי.
חומרה: מעבד חזק, הרבה זיכרון ואחסון אבל גם הרבה חום וחיישן קרבה נוראי
בואו נתחיל מהטוב ונלך לרע. מפרט ה-11T פרו מציג רכיבים סטנדרטיים לכל מכשיר דגל ב-2021, מעבד סנאפדרגון 888, זכרון פעולה של 8 או 12 גיגה בייט ומרחב אחסון של 128 או 256 ג''ב. תקן האחסון הוא UFS 3.1 בעל מהירות כתיבה וקריאה גבוהה. עד כאן הכל טוב. אבל יש כאן שתי בעיות. ראשית הסנאפדרגון 888 הוא מפלצת חום בלתי אפשרית. ושיאומי ציידו את ה-11T פרו במנגנון קירור שלא מצליח לעשות את העבודה. אז הטלפון נוטה או להתחמם מאוד תחת מאמץ ואז לחטוף סירוס ביצועים כשהטמפרטורה יוצאת משליטה. זה לא קורה הרבה ביומיום - אבל אם תפעילו אותו תחת מאמץ כמו למשל ניווט בווייז ביום קיץ חם או משחק עתיר ביצועים - המכשיר יפסיק להגיב לפעמים. זה קורה לפעמים גם בזמן שימוש רגיל, או אז צריך לכבות ולהדליק את המסך כדי לקבל חזרה שליטה על הממשק.
בעיה שנייה שנתקלתי בה לראשונה בצורה קיצונית - חיישן הקרבה של ה-11T פרו הוא פשוט מכה. הוא לא יודע לזהות כשהטלפון בשיחה צמוד לאוזן ומתעקש לזהות נגיעות של התנוך כמחוות. יצא לי לא פעם שהמכשיר החל לשוטט לו ולהפעיל אפליקציות או לשלוח הודעות ווטסאפ מוזרות בזמן שהייתי בשיחה. אחרי שבדקתי קצת התברר שזו בעיה ידועה של מכשירי שיאומי. אמנם אני חייב להודות שעד כה לא ממש סבלתי ממנה, אבל הנה, המכשיר שסקרתי סבל ממנה ובצורה קשה. אני חייב לציין זאת, כי זו בעיה שממש פוגמת בחוויית השימוש. היא הופכת את הטלפון ללא שימושי עבור שיחות טלפון מהאפרכסת, שזו הצורה הנפוצה לנהל אותן.
המסך גדול עם תצוגת צבעים מצוינת. הוא מבוסס על פאנל AMOLED, ולמעט חריר באמצע החלק העליון למצלמת הסלפי, גודלו 6.67 אינץ'. זה גדול מאוד, אבל קטן מהמי 11 שגם היה בעל גוף קטן יותר. הרזולוציה היא FHD ופריסת המסך היא 20:9. הבהירות אינה הצד החזק שלו. הוא מגיע ל-800 ניט בשוטף ו-1,000 ניט במצבים קיצוניים אבל ביחס ל-1,500 ניט של פאנל המי 11 זה קצת מאכזב. באור שמש בעיקר. אם אתם נוטים להסתובב הרבה בשמש ישירה כדאי לכם לבדוק את זה לפני כי לטעמי היה קצת קשה לקרוא אותו בתנאים אלה. מנגד יש כאן קצב רענון מסך של 120 הרץ שמעניק גלילה נעימה. יש תמיכה ב-HDR10 פלוס וב-Dolby Vision שהוא הגרסה של דולבי ל-HDR. עבורכם זה אומר איכות צפייה יותר טובה אם כמובן הסרטונים תומכים בהם.
הרמקולים של המכשיר מספקים עוצמת שמע טובה, אבל לא יוצאת דופן. הצליל נקי, ואיכות המוזיקה טובה. האזנה באוזניות בלוטות' לעומת זאת קצת מאכזבת. ניסיתי עם כמה סוגי אוזניות ובהשוואה למכשיר הקבוע שלי, עוצמת השמע היתה נמוכה. לא בהרבה אבל מספיק כדי לשים לב להבדל. מה שכן עוצמת הקליטה היתה טובה בכל מקום ואפילו במיקומים עם אנטנות מרוחקות יחסית. לסיום, סוללת ה-5,000 מיליאמפר שעה מחזיקה כיום עד יום וחצי בשימוש שוטף. זה לא מרשים, אבל יש כאן טריק - טעינה מהירה בעוצמה של 120 וואט - פי 2 מכל מכשיר אחר. זה אומר שניתן לטעון את המכשיר מאפס ל-100 בכ-20 דק'. אז אפשר לסלוח ל-11T פרו על זמן שימוש מעט קצר. מנגד אם אתם ללא מטען מהיר - ויש סיכוי גדול לכך מחוץ לבית כי הוא שוקל פי 3 מכל מטען אחר - אז הטעינה חוזרת למימדיה הטבעיים וזה לוקח קצת יותר זמן. כמו כן אין כאן טעינה אלחוטית, חבל.
תוכנה: קצת כמו האייפון ויש גם התחייבות לעדכונים לטווח ארוך
ה-11T פרו מתבסס על MIUI 12.5, ממשק ההפעלה הוותיק של שיאומי. הוא מבוסס על אנדרואיד 11, ובחברה התחייבו לעד שלושה עדכוני גרסה, זאת אומרת עד אנדרואיד 14 כולל. בנוסף תקבלו עדכוני אבטחה במשך לפחות ארבע שנים. מדובר בהכרזה שמסמנת עבור הלקוחות את הזמן המקסימלי האפשרי לשימוש שוטף במכשיר. כולי תקווה שיצרנים נוספים יבינו שלהגביל עדכונים לא יביא להם מכירות גבוהות יותר, שכן מי שאינו יכול או אינו רוצה לשדרג מכשיר כל שנתיים לא יעשה זאת גם אם מונעים ממנו את העדכונים. את התקלות או פריצות הסייבר לעומת זאת הוא יחווה וכך ישמור טינה למותג על קמצנותו. בקיצור, תהיו בני אדם, תנו לאנשים שדרוגים ועדכוני אבטחה שוטפים. זה רק לטובה.
שיאומי לא ממש שינתה הרבה בממשק לעומת גרסאות קודמות. אם אתם לקוחות שיאומי תרגישו בבית. למי שמגיע ממותג אחר או מהאייפון, האחרונים ירגישו יותר בבית. שיאומי הפרידה בין וילון ההתראות שמגיעים אליו על ידי מחוות משיכה בצד השמאלי העליון לבין מסך ההגדרות המהירות שאליו מגיעים דרך אותה תנועה רק מצד ימין. זה לא מאוד נוח, ראשית כי ה-11T הוא רחב למדי, שנית כי נוטים להשתמש בווילון ההתראות הרבה יותר מאשר בהגדרות. אז עבור מי שמשתמש ביד ימין ומנסה לשלוח אגודל לראות את הודעות הווטסאפ האחרונות, מדובר בסוג של מתיחה, תרתי משמע. זה לא מאוד נוח.
את המכשיר פותחים בעזרת סורק טביעות אצבעות שמורכב בכפתור ההדלקה והכיבוי בצד ימין. הוא מהיר, אבל אני לא בטוח שזה עדיף על סורק אופטי מתחת למסך. אפשר אמנם לפתוח בעזרת זיהוי פנים, אבל מדובר בזיהוי דו-ממדי, הרבה פחות מאובטח מטביעת אצבע. יש אפשרות לפרוס את האפליקציות על מסכי הבית כמו באייפון או להפעיל מגירה שכוללת אפילו מספר קטגוריות שהמכשיר ממיין אליהן את האפליקציות אוטומטית. עוד משהו שמזכיר אייפון הוא ממשק האפליקציות הפעילות, הוא מופיע בשתי שורות וסוגרים אפליקציות על ידי זריקה שלהם לצד הנגדי.
יש כאן הרבה מאוד אפשרויות התאמה אישית, מרקעים דינמיים ועד רינגטונים. יש גם אפשרויות פרטיות כגון איזה מידע תרצו לשתף בתמונות ובסרטונים שאתם שולחים ואפשר גם להסיר את מידע המיקום. יש גם אפליקציית אבטחה מובנית שמתפקדת כסוג של אנטי-וירוס. לא ברור עד כמה הוא יעיל, אבל הוא לא מזיק, אז זה כבר דבר טוב. כמובן שאפליקציית השלט הרחוק גם כאן ועושה שימוש בעינית ה-IR המובנית. פיצ'ר שלא תמצאו עוד בהרבה מכשירים.
השורה התחתונה היא פשוטה, למעט עודף אפליקציות, הממשק של שיאומי התבגר יפה והוא כבר לא מעיק. אין פרסומות כמו בעבר ואפשר אפילו לחסוך את השימוש בשירות הענן של שיאומי שפחות רלוונטי עבור המשתמשים המערביים. יש לו עוד מלא אפשרויות התאמה אישית, ובסך הכל מדובר בממשק נעים לשימוש גם אם יש לו את המוזרויות שלו כגון ההתעקשות על העתקת חוויית השימוש מהאייפון מדי פעם.
מצלמה: פספוס גדול היה כאן
בואו נשים את הדברים על השולחן לפני הכל - המצלמה של ה-11T פרו לא טובה. זאת אומרת היא לא גרועה, אבל ממכשיר שמתהדר בתג מחיר של שלושת-רבעי מכשיר פרימיום, איכות הצילום הגיעה לרבע מזה. נתחיל מהנתונים היבשים: החיישן הראשי הוא בן 108 מגה-פיקסל ברוטו, אבל בפועל הוא מפיק תמונות של 12 מגה-פיקסל בזכות שילוב 9 פיקסלים לאחד. זה טריק מוכר שמאפשר לשפר את איכות התמונה בלי להגדיל את שטח החיישן. ומדובר בחיישן קטן יחסית, 1/1.52 אינץ'. מפתח הצמצם טוב עם F/1.8. החיישן רחב הזווית בן 8 מגה-פיקסל בלבד, ישנו גם חיישן מאקרו בן 5 מגה-פיקסל.
נעשה את זה קצר וקולע. המצלמה טובה רק לשימוש באור יום ולצילום סרטונים. מעבר לכך היא ממש לא מרשימה. בעוד ששיאומי הצליחה לאתגר את עצמה עם מצלמת המי 11 לסוגיו. זו הנוכחית ממש מחזירה את הגלגל אחורה.
אין לה ייצוב תמונה אופטי שמשפר מאוד את איכות הצילום בלילה, אין לה זום כלל אלא רק הגדלה דיגיטלית או המאקרו. בנוסף מצלמת הסלפי בת 16 מגה-פיקסל היא אותה אחת שתמצאו במכשירים כמו הרדמי נוט 10 משנה שעברה ואפילו בדגמים ישנים יותר. בקיצור, זה לא מכשיר לחובבי צילום. עבור רובנו היא תעשה את העבודה אבל אל תצפו לצילומי איכות בלילה, בתנאי תאורה קשים או בתנועה.
סיכום ואלטרנטיבות: לא מכשיר למשתמשים כבדים
ה-11T פרו (תשכחו את ה"מי" בשם הדגם) עולה כ-2,700 שקל, הוא מכשיר מרשים מצד אחד, יש לו מפרט טכני מצוין על הנייר, אבל הוא דוגמה נהדרת לאיך מכשיר יכול להיות פחות מסך הרכיבים שלו. המעבד, הזיכרון, האחסון, המסך, הכל על הנייר נראה מעולה אבל בשימוש שוטף בעיות ההתחממות של המעבד כמו גם החיישן קרבה המזעזע מקעקעות מאוד את חוויית השימוש. בהתחשב בכך שיש לו לא מעט מתחרים בקטגוריית המחיר, ובחלקם הגדול של שיאומי עצמה, או רילמי למשל, אין סיבה להתפשר על הטלפון הזה. ועדיין, אם שיאומי תפתור את הבעיות שלו - מדובר במכשיר מרשים שמספק הרבה מאוד תמורה לכסף.
כך למשל יש את הפוקו F3 או ה-11T הרגיל עם מעבד דיימנסיטי 1200 מצוין שעולה 2,000 שקל ונותן כמעט את אותם רכיבים. יש גם את גרסת ה-11i שמסירה כמה רכיבים ומספקת את אותו המכשיר במחיר נגיש עוד יותר. כמו כן במחיר הזה אתם יכולים למצוא גם את הגלקסי S21 הרגיל, שלו אמנם מסך הרבה יותר קטן (6.2 אינץ'), אבל מצלמה הרבה יותר טובה, מסך מצוין והגנה מלאה ממים ואבק. בקיצור, שיאומי קצת פספסה הפעם, אבל נסלח לה, כי המכשירים הבאים כבר מעבר לפינה כך שאין צורך לדאוג, בקרוב יגיע מחליף בדמות ה-12 לדגמיו ויטרוף מחדש את הקלפים. ה-11T פרו אינו מכשיר למי שרוצה מצלמה מתקדמת או צריך עוצמת עיבוד, את אלה הוא לא יקבל כאן בגלל הבעיות שציינתי למעלה, אבל בכל שאר הסעיפים הוא מציע הרבה מאוד במחיר סביר יחסית.