שעון החול של טיקטוק אוזל, וברשת החברתית הסינית תולים תקוות בטראמפ
שעון החול של טיקטוק אוזל, וברשת החברתית הסינית תולים תקוות בטראמפ
טיקטוק הגישה בשבוע שעבר בקשה להקפאת החוק שמחייב אותה למכור את פעילותה בארה"ב עד 19 בינואר - כדי לאפשר לביהמ"ש העליון לדון בו; ואולם בחברה מקווים כי עם כניסתו לבית הלבן, יפעל טראמפ לביטול החוק - בניגוד לעמדתו בקדנציה הראשונה
בית משפט פדרלי לערעורים בארה"ב דחה באחרונה את בקשת טיקטוק להקפיא זמנית את החוק שיביל לחסימת פעילות האפליקציה בארה"ב, בנימוק שהחלטה שכזו צריכה להתקבל על ידי בית המשפט העליון, במקרה שתובא לפתחו עתירה בנושא.
טיקטוק עתידה לעתור לבית המשפט העליון נגד החוק, שצפוי להיכנס לתוקף ב-19 בינואר, ולהערכת מומחים הוא יקבל את בקשתה לדחייה ביישומו עד לקבלת החלטה סופית בנושא. חרף זאת, הקונגרס כבר הודיע בסוף השבוע לאפל ולגוגל שהן צריכות להיות ערוכות להסרת טיקטוק מחנויות האפליקציות שלהן עם כניסת האיסור לתוקף. ובינתיים, פוחתים הסיכויים להתערבות של טראמפ נגד ביצוע החוק.
ב-6 בדצמבר דחה בית המשפט הפדרלי לערעורים בוושינגטון די.סי את עתירת טיקטוק נגד החוק שמחייב אותה למכור את פעילותה בארה"ב, או להיחסם. היתה זו מכה קשה למאבק הארוך שמנהלת טיקטוק נגד כוונת הממשל לחסום את פעילותה. ניצניו של מאבק בימיו האחרונים של ממשל טראמפ הראשון, כשהנשיא חתם על צו נשיאותי לחסימת האפליקציה. ניסיון זה נבלם במהרה בבית המשפט.
תחת ממשל ביידן, פנה הבית הלבן לקידום חסימה או מכירה של האפליקציה בדרך של חקיקה ראשית. ניסיון זה נמרח במשך מרבית הקדנציה וכמעט שהתמסמס כליל בגלל גוש התנגדות בסנאט. ואולם, באביב שעבר הוא התעורר לחיים, בין השאר על רקע כישלון טיקטוק לבלום שיח אנטישמי ואנטי-ישראלי בחודשים שאחרי טבח ה-7 באוקטובר. בתוך שבועות ספורים זכה החוק לרוב בבית הנבחרים ובסנאט, ובאפריל נחתם על ידי ביידן.
החוק הקציב לבעלים הסיני של טיקטוק, בייטדאנס, 270 יום למכור את פעילות האפליקציה בארה"ב – אחרת היא תיחסם שם (או, ליתר דיוק, גוגל ואפל יחויבו להסיר אותה מחנויות האפליקציות שלהן בארה"ב). הוא מאפשר לחברה לקבל הארכה ביישום של 90 יום אם זו עומדת בתנאים מסוימים ובראשם מהלכים מתקדמים למכירת הפעילות. ואולם נכון להיום התנאים שיאפשרו הארכה לא מתקיימים, וללא התערבות של בית המשפט תיחסם האפלקיציה ב-19 בינואר, יום לפני השבעת טראמפ לנשיאות.
המיקוד העיקרי של טיקטוק מאז אושר החוק הוא חסימו או ביטולו באמצעות מערכת המשפט הפדרלית, ובמאי היא עתרה לבית משפט פדרלי לערעורים, בטענה שהחוק מפר את התיקון הראשון לחוקה ופוגע בחופש הביטוי של מיליוני משתמשים בארה"ב. ממשל ביידן טען מנגד, כי פעילות האפליקציה מסכנת את הציבור האמריקאי ושהיא מתפקדת כלי איסוף שאפשר לעובדי טיקטוק בארה"ב ובסין לאסוף מידע משתמשים על בסיס התוכן שבו הם צפו, ובכלל כך עמדותיהם לגבי חוקי נשקים, הפלות ודת.
לפני כשבוע וחצי דחה בית המשפט את עתירת החברה, לאחר שפסק שהחוק זהיר ומידתי, עוסק רק בשליטה על ידי יריב זר ולא פוגע בחופש הביטוי. "הממשלה פעלה אך ורק על מנת להגן על החירות מאומה יריבה ולהגביל את יכולתה לאסוף מידע על אנשים בארה"ב", נכתב בהחלטת בית המשפט.
ביום שני שעבר ביקשה טיקטוק מבית המשפט להקפיא את יישום החוק, ב"הזדמנות להחליט האם לבחון את התיק יוצא הדופן הזה", וכן להתיר לממשל הנכנס זמן לבחון את עמדתו בסוגיה. ואולם, בסוף השבוע דחה בית המשפט לערעורים דחה את בקשת החברה. בהחלטתם הסבירו השופטים שלא מדובר בבקשה של עיכוב ביצוע פסק דין, אלא דרישה להקפיע את כניסתו לפועל של חוק קונגרס שזמן כניסתו לתוקף נבחר באופן מכוון, ושבית המשפט קבע שאינו מנוגד לחוקה – דבר שאין לו תקדים דומה.
עם זאת, לא מדובר עדיין בסוף הסיפור מבחינת טיקטוק. החברה מתעדת לערער על הפסיקה לבית המשפט העליון של ארה"ב. ואף שאין ודאות שבית המשפט יסכים לדון בערעור החברה, להערכת מומחים יש סיכוי גבוה שהוא יעשה כן, לאור חשיבות הסוגיה, ושיעכב את יישום החוק עד לקבלת הכרעה סופית בנושא. טיקטוק צפויה להגיש את ערעורה בימים הקרובים.
בטיקטוק מקווים שהקפאה שכזו תייתר בסופו של דבר את הצורך בעתירה, ושעם כניסתו לבית הלבן יפעל טראמפ למסמוס יישום החוק או אפילו לביטולו המהיר. אף שהוא הוגה הרעיון לחסימת טיקטוק, בשנים שחלפו שינה טראמפ את עמדתו כלפי החברה, שכן הוא רואה בה משקל נגד לדומיננטיות של מטא ומארק צוקרברג בשוק המדיה החברתית. טרם אישור החוק בקונגרס, אף לחץ טראמפ על מחוקקים רפובליקנים להצביע נגדו.
ואולם בשבועות האחרונים נראה שטראמפ שוב עלול לשנות את עמדתו בסוגיה. בראיון ל-NBC בשבוע שעבר, כשנשאל האם הוא מתכוון להגן על טיקטוק, השיב טראמפ: "אני אנסה למנוע מחברות אחרות להיות מונופולים גדולים עוד יותר". בהקשר אחר, כשהוא מתייחס להחלטת בית המשפט, אמר טראמפ שנפסק כי לממשל יש "זכות לחסום אם אפשר להוכיח שהאפליקציה נמצאת בבעלות סינית".
במקביל, ייתכן שטראמפ ישנה את יחסו לצוקרברג ולמטא. בנובמבר נפגשו השניים באחוזתו של הנשיא הנבחר במאר-א-לאגו, וצוקרברג העניק לטראמפ מתנה בדמות המשקפיים החכמים של מטא. בשבוע שעבר הוא נתן לו מתנה משמעותית יותר: תרומה של מיליון דולר לקרן ההשבעה של הנשיא.
בנוסף, טראמפ בחר לכמה מינויים מרכזיים דמויות שהתבטאו בעבר נגד טיקטוק או מחזיקים בעמדות ניציות ביחס לסין. אלו כוללים את הסנטור מרקו רוביו שמועמד לתפקיד מזכיר המדינה; ג'ייקוב הלברג שמועמד לתפקיד תת-מזכיר המדינה לצמיחה כלכלית, אנרגיה וסביבה - תפקיד שכולל אחריות על סוגיות כלכליות וטכנולוגיות ביחסי החוץ של ארה"ב; וברנדן קאר ליו"ר רשות התקשורת הפדרלית (FCC). השלושה שיחקו תפקיד מרכזי בשכנוע מחוקקים שטיקטוק מהווה סכנה לביטחון הלאומי של ארה"ב, ועמדותיהם יכולות להשפיע גם על יחס הממשל להמשך פעילות האפליקציה.
על רקע זה, ביום שישי ועדת בית הנבחרים המיוחדת לתחרות אסטרטגית בין ארה"ב לסין פנתה לגוגל ולאפל בהוראה להיערך ליישום החוק ולהסרת טיקטוק מחנויות האפליקציות שלהן. "החוק אוסר עליכם לספק שירותים להפצה, תחזוקה או עדכון אפליקציה שנשלטת בידי יריב זר", נכתב. "תחת החוק, אפל וגוגל חייבות לנקוט את הצעדים הנחוצים כדי להבטיח שהן מצייתות לדרישות החוק באופן מלא עד 19 בינואר 2025".
נכון לעכשיו, מצבה של טיקטוק לוט בערפל. החברה צפויה לערער לבית המשפט העליון, וכנראה שתזכה בארכה שתמנע את יישום החוק ב-19 בינואר. ואולם מעבר לכך אין דרך להעריך עדיין מה תהיה החלטתו הסופית של בית המשפט העליון, והאם ממשל טראמפ יחליט להתגייס לטובתה. ייתכן שגם ב-19 בינואר סימן השאלה הזה עדיין יישאר באוויר.