פוקסקון בוחנת הקמת מפעל בסעודיה העלות: 9 מיליארד דולר
פוקסקון בוחנת הקמת מפעל בסעודיה העלות: 9 מיליארד דולר
יצרנית הרכיבים הגדולה ביותר של אייפונים מנהלת בימים אלה מגעים עם גורמים במדינה המדברית לקראת הקמה של מפעל למיקרו שבבים ולרכיבי אלקטרוניקה אחרים באזור ניאום, כחלק מחזונו הטכנולוגי של יורש העצר, הנסיך מוחמד בן סלמן
פוקסקון, יצרנית הרכיבים הגדולה ביותר של מכשירי האייפון של אפל, מנהלת מגעים עם סעודיה בנוגע לבניית מפעל בעלות של 9 מיליארד דולר ליצירת מיקרו שבבים, רכיבים למכוניות חשמליות ורכיבים אחרים למכשירי אלקטרוניקה, כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל המבוסס על אנשים המעורים בנושא. לדבריהם, הממשלה הסעודית בוחנת את ההצעה שהגישה החברה לבניית המפעל בניאום - מרכז טכנולוגי שהממלכה מפתחת במדבר. הסעודים עורכים בדיקת נאותות והשוואה מול הצעות אחרות שהגישה פוקסון לפרויקטים דומים במדינות אחרות.
מלבד סעודיה, פוקסקון מנהלת מגעים גם עם איחוד האמירויות הערביות לגבי הקמת הפרויקט שם, כך לפי אחד המקורבים. החברה מטייוואן מחפשת דרכים לגוון את אתרי הייצור שלה נוכח המתיחות הגוברת בין סין וארה"ב, בעוד שבסעודיה מעוניינים לגוון את הכלכלה ולהפחית את התלות בנפט.
הסעודים רוצים שהחברה תבטיח שתעביר לפחות שני שלישים מהייצור במפעל לשרשרת הייצור הנוכחית של פוקסקון - זאת, על מנת לוודא שיש קונים למוצרים והשפרויקט יהיה בסופו של דבר רווחי.
לפי המקורבים, בפוקסקון מבקשים לקבל תמריצים גדולים, ביניהם מימון, הנחות במס וסובסידיות בתשלומי המים והחשמל בתמורה לסיוע בהקמת סקטור ייצור בהייטק בסעודיה. לדבריהם, הסעודים עשויים להציע השקעות ישירות, הלוואות פיתוח והלוואות בריבית נמוכה מבנקים מקומיים.
בפוקסקון מנסים בשנים האחרונות להרחיב את העסקים מעבר למוצרים של אפל, כולל התחברות למכוניות חשמליות. החברה יצרה שותפויות עם יצרניות מכוניות כמו סטלנטיס ופיסקר, ובמקביל רכשה מפעלי מוליכים למחצה. בשנה שעברה הודיעה החברה גם כי בכוונתה לבנות פרויקט מכוניות חשמליות במזרח התיכון, שיתמקד בתוכנה ותשתחות ענן למכוניות.
המאמצים של סעודיה לבסס סקטור תעשייה וייצור הם חלק מתוכניתו של יורש העצר, הנסיך מוחמד בן סלמן, לעצב מחדש את הכלכלה על ידי ביסוס תעשיות חדשות שיתחרו בהכנסות מנפט על רקע המעבר של העולם לאנרגיה מתחדשת.
האישור הסופי של סעודיה לתוכנית של פוקסקון תלוי בנסיך מוחמד. כבר שנים שהוא מנסה לשכנע את החברה לבנות נוכחות בניאום, אך נתקל בסקפטיות בשל הלוגיסטיקה המוגבלת באתר וקשיי הגישה לאנרגיה ולמים.
הרשויות בסעודיה ופוקסקון סרבו להגיב על הדיווח.