הקברניטמלכודת הקורנט: הטיל המסוכן ביותר של חמאס
הקברניט
מלכודת הקורנט: הטיל המסוכן ביותר של חמאס
האיום העיקרי על הכוחות הקרקעיים של צה"ל הוא טיל רוסי נגד טנקים בשם קורנט, שמשמש למתקפות ופיגועים איומים עוד ממלחמת לבנון השנייה. מה כל כך בעייתי בו, כיצד הוא פועל ואיזה יתרון שלו הופך לחיסרון בידי המחבלים בעזה?
שלום, כאן הקברניט; ברגע שפרצה מלחמת עזה, במתקפה הרצחנית האיומה על ישובי דרום הארץ, היה ברור לכל שניצחון יושג רק על הקרקע. הפצצה אווירית - ולו המדויקת והכבדה ביותר - תוכל להכין את הקרקע ולשחוק מראש את התנגדות האויב, אבל רק טנקים וחיילים יוכלו לצוד את האויב ביסודיות ולפטור את העולם מהעונש שהוא חמאס.
וחמאס, לצערנו, אינו טיפש: ארגון הטרור יצא למתקפה בידיעה שזה מה שמחכה לו, ושצה"ל שיפר מהותית את כל האמצעים והטכנולוגיות למערכה קרקעית שכזאת מאז הקודמת - מבצע צוק איתן של 2014.
המחבלים הבינו שהדרך היחידה לעצור את המתקפה תהיה גביית אבדות עצומות מצה"ל בשלב מוקדם, בצורה שתאלץ אותו להתקדם הרבה יותר לאט ולהישחק.
במצב כזה, אולי תאבד ישראל את הלגיטימציה העולמית או הנחישות שלה להמשיך בקרב. אחד הכלים העיקריים להשיג זאת הוא טיל נגד טנקים שנקרא 9M133 קורנט ועל הנייר, יש לו סיכוי להצליח. איך הוא עובד, ומה עושה אותו לכל כך מסוכן?
הקורנט פותח ברוסיה בסוף שנות השמונים כדי להתמודד עם הטנקים המתקדמים של ארה"ב ומערב אירופה, תוך הסקת מסקנות מביצועי הטילים שקדמו לו.
הראשון היה הסאגר המפורסם, שהצריך דיוק רב של המפעיל והעמיס עליו מאוד: המסכן נדרש לעקוב בו זמנית גם אחר הטיל וגם אחר המטרה ולהנחות את הראשון לאחרונה באמצעות שלט.
השליטה בוצעה עם כבל ארוך, מה שהגביל את הטווח לשלושה קילומטרים וסירבל את צוות השיגור; לכו תסתובבו בשדה קרב עם מארזי טילים, טלסקופים וכבלים ארוכים.
אחרי הסאגר הגיעו טילי הקונקורס והפאגוט, בהם היה על המפעיל לכוון רק אל המטרה והטיל תיקן את מסלולו לעברה. ועדיין, המערכת היתה מוגבלת לטווח של ארבעה קילומטרים והעוצמה לא היתה מספיקה לחדירת טנקים מתקדמים.
הקורנט היה הפיתרון: הפעם אין כבלים, ראש הנפץ קטלני ביותר והטווח עומד על יותר מחמישה קילומטרים וחצי. לשם השוואה, טיל הג'וולין האמריקאי המקביל לו שפותח באותה התקופה מגיע לארבעה ק"מ.
מי שרואה קורנט טס, יכול לחשוב שהוא מקולקל; הטיל מסתחרר כשיכור ונראה שכל רגע יאבד שליטה ויישתל באדמה.
אבל דפוס התנועה האלכוהולי הזה נובע מתצורת הביות שלו: הקורנט מונחה לייזר, בתצורת רוכב קרן. זה אומר שהמפעיל מאיר את המטרה באלומת לייזר, והטיל טס בתוכה כל הדרך למטרה.
באחורי הטיל יושבת לוחית שמחולקת לארבעה פלחים, ומאחוריה חיישן שקולט את הלייזר. כשהוא מזהה סטיה לעבר אחד הפלחים, מיד יזוזו ההגאים כך שהקרן תהיה במרכז הלוחית.
התנועה הזאת מתבצעת ממש כל הדרך למטרה, ולכן נראה הטיל כמסוחרר. אבל השיטה עובדת והקורנט נשאר בתוך אלומת הלייזר כל הדרך ליעדו.
בניגוד לטילי נ"ט מערביים חדשים, הקורנט לא פוגע במטרה מלמעלה, היכן שטנקים הם לרוב פחות ממוגנים; הוא טס שטוח ופוגע בדופן, מה שמאפשר להשתמש בו גם לתקיפת עמדות וחרכי בונקרים, ואף להפיל מסוקים.
פגיעת הקורנט עוצמתית ביותר: ראש הנפץ שלו שוקל 4.6 ק"ג, והוא מחולק לשניים: מטען קדמי, שנועד לפרוץ מיגון ריאקטיבי ושכבות שריון ראשונות, ומטען עיקרי מאחוריו שחודר אל תוך הטנק. שני המטענים בנויים בתצורת מטען חלול; פצצה עם קונוס ריק באמצע, שגורם לרוב אנרגיית הפיצוץ להתרכז קדימה בצורת סילון רותח שקורע חתיכות שריון ומכניס אנרגיה קטלנית לחלל תא הצוות.
המטען הזה עושה מלאכתו נאמנה: ההפעלה המבצעית הראשונה היתה ב-2003 בעיראק, נגד טנקי האברהמס האמריקאים שפולחו בידי הקומנדו של סדאם חוסיין אף שצוידו בשריון קרמי עבה מאוד.
במלחמת אוקראינה שני הצדדים הפעילו את הטיל, שהצליח לחדור גם את שכבות הפיצוץ הריאקטיביות של הצ'לנג'ר הבריטי והלאופרד הגרמני של האוקראינים, וגם את המיגון של ה-T90 הרוסי.
צה"ל מכיר היטב את הקורנט, מאז מלחמת לבנון השנייה ב-2006: חיזבאללה שיגר טילים כאלה על טנקי המרכבה ועל עמדות ומוצבים.
הארגון מרבה להשתמש בטיל, בעיקר בגרסה שנבנית באיראן. חוליות השיגור של חיזבאללה מתניידות בין השאר, על טרקטורונים המשמשים גם כעמדת ירי ונושאים כל אחד שלושה עד חמישה טילים.
גם חמאס בעזה אימץ בשמחה את הטיל, והשיג קורנטים מאיראן (וכנראה שגם דרך לוב). ב-2010 החלו המחבלים בעזה לירות את הטילים בשטח על כוחות צה"ל.
המחבלים אף השתמשו בקורנט בפיגועים בהם נהרגו חמישה ישראלים; חוליות הניחו מארבים, עקבו וכיוונו היטב - וירו על מכוניות ואוטובוסים שעברו בנקודות קרובות לגדר.
לצד נהלים ושיטות שלא נפרט, לצה"ל יש מענה טכנולוגי לטילים הללו: מערכות מיגון אקטיבי. למשל, מעיל רוח שיודעת לקלוט את הקורנט כשהוא באוויר ומתקרב לטנק, ולשגר אליו מטען רסס שיחסל אותו בדרך.
היא עובדת נהדר; ביולי 2014 חיסל טנק מרכבה סימן 4 טיל כזה ששוגר לעברו ברצועת עזה. המחבלים בטח היו מאוד מופתעים.
איך יפעילו חמאס את טילי הקורנט שלהם בלחימה על אדמת עזה? חוליות הנ"ט של הארגון התאמנו שנים על ירי קורנטים, באמצעות תוכנות סימולציה ייעודיות.
האויב צפוי לשלוח חוליות ניידות קטנות, ככל הנראה לפי תורת הלחימה הרוסית: מפעיל אחד נושא את המשגר ששוקל 36 ק"ג, שני אנשי צוות נוספים נושאים טילים ולעיתים יצטרפו עוד מחבלים לאבטחה.
הירי יכול להתבצע ביום ובלילה: למשגר יש טלסקופ גדול ומערכת תצפית מבוססת אינפרא-אדום, שקולטת את החום שנפלט מהטנק. האיכות די גרועה, אבל מספיקה כדי לזהות טורי שריון.
המחבלים עובדים במתאר הגנתי, וצפויים לירות קורנטים גם מעמדות קבועות, בהן הוכנו מראש טילים. יש להניח שחוליות השיגור יעבדו יחד, כדי לתקוף את אותו טנק מכמה כיוונים ולשפר את הסיכוי לניטרול שלו. לכל משגר קורנט יש לייזר בתדר קצת שונה, מה שמאפשר לירות ביחד בלי שאחד יתפוס שליטה בטיל שאינו שלו.
מדובר במערכת נשק קטלנית, ואף שבעבר תועדו פגיעות קורנט מהן יצאו חיילי צה"ל בריאים ושלמים - הסיכון עדיין קיים. אבל למרות כל יתרונותיו - גם הטיל, גם מתאר הלחימה וגם השטח הולכים פה לרעת המחבלים.
בואו נתחיל בקורנט עצמו: יש לו הנדסת אנוש מאוד רוסית; כל הרכיבים שלו גם כבדים וגם מסורבלים, וזה אומר שכמעט בלתי אפשרי לדלג במהירות מעמדה לעמדה, או לטעון תוך שניות טיל אחרי שיגור ולייצר אש רצופה.
לקורנט גם אין נעילה אוטומטית, והמפעיל וצריך להמשיך ולהשאיר את הכוונת על המטרה כל הדרך לפגיעה. זה משהו שמאוד קשה לעשות כששדה הקרב מלא בעשן ואבק, אש ארטילרית, וטנקים מפעילים מיסוך עשן נקודתי כשהם מגלים שעומדים לירות עליהם.
וכן - הם בהחלט יכולים לקלוט את הלייזר של הקורנט, מדובר בשידור מאוד מובהק וישנם סנסורים שמגלים אותו בקלות. ואז יכולים טנקים לצדד את הקנה לעבר החוליה, ולשחרר פגז שיעשה ממנה קציצות. לטילים מערביים מודרניים אין את הבעיה הזו, שכן מספיקה נעילה לפני הירי והטיל מוצא את המטרה בעצמו.
שדה הקרב העזתי הולך בעצמו לסבך עניינים: ההרס הנרחב של ערי הרצועה אמנם משאיר לאויב הרבה הריסות להתחבא בהן, אבל תא השטח לא מאפשר תצפית יעילה למרחק; כשעזתי אומר לך שהאוטו שלו חונה מתחת לבניין, יש מצב שהוא מתכוון באופן מילולי.
המשמעות היא שהמחבלים לא יוכלו לנצל את הטווח הארוך של הקורנט בלי לטפס לגובה ולחשוף את עצמם, לא יוכלו לברוח בזמן - וגם אם יספיקו לירות, ישגרו טיל כנראה רק טיל אחד לפני שיחוסלו.
האלטרנטיבה תהיה להתקרב אל כוחות צה"ל, ולנסות לשגר מקרוב. זה אפשרי, כן? לקורנט טווח מינימלי של 150 מ'; אבל מטווח כזה, כל גולנצ'יק יכול לראות אותך. ואני שוב מזכיר: קורנט הוא לא RPG, אי אפשר להוציא את הראש מהמחילה כמו באגס באני, לירות טיל ולהיעלם.
צריך לכוון ידנית, להדליק לייזר ולהמשיך עד לפגיעה - כשברגע שהלייזר נדלק, אתה הופך מצייד לניצוד. זו חתיכת בעיה עבור חמאס: אם כל צוות נ"ט שלו יהיה חד-פעמי, המלחמה הזאת מאוד תתקצר ולא לטובתו.
בשורה התחתונה כן - הקורנט הוא טיל מסוכן, אבל את כל מה שסיפרתי לכם צה"ל יודע היטב כבר שנים, ופיתח כלים, שיטות ונהלים להתמודדות עם האיום. שימרו על עצמכם, היו עירניים - וננצח.