סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
תומר וינגרטן מנכ"ל סנטינל וואן הנפקה
מייסד ומנכ"ל סנטינל וואן תומר וינגרטן. הודיעו שיפטרו 5% מהעובדים (צילום: SentinelOne)

ניתוח
מה גרם למניית סנטינל וואן להתרסק ב-35% ביום אחד

מניית חברת הסייבר הישראלית צנחה בסוף השבוע בעקבות דו"חות כספיים מאכזבים, ועל רקע הפיטורים של 5% מעובדיה. החדשות הטובות הן שסנטינל צומחת ויש לה מספיק אוויר פיננסי לצלוח את המשבר, אבל המתחרות החזקות נושפות בעורפה

הנפקת הסייבר הגדולה בתולדות ישראל והגדולה ביותר אי פעם בתולדות תעשיית הסייבר הייתה זו של סנטינל וואן (SentinelOne) שמנוהלת מאז הקמתה על ידי תומר וינגרטן. ההנפקה שיצאה לדרך בשיא הבועה של 2021, בוצעה לפי שווי של 9 מיליארד דולר, הניבה לחברה גיוס של מיליארד דולר והבטיחה לה יציבות פיננסית לאורך זמן. זמן קצר לאחר ההנפקה אמר וינגרטן ל"כלכליסט": "זו הרגשה נפלאה להיות הנפקת הסייבר הגדולה בעולם". מאז אותה הנפקה ואופטימיות קוסמית לא מעט השתנה: שוק ההייטק מאט, גיוסי ההון נעצרו, וגיוסי כוח האדם שאפיינו את השנים הקודמות התחלפו בהודעות פיטורים. בסוף השבוע החולף הגיע גם תורה של סנטינל וואן שהודיעה על פיטורי 5% מהעובדים. אבל זו לא הייתה ההודעה השלילית היחידה של החברה שציינה כי לא עמדה ביעד ההכנסות של הרבעון הנוכחי, שהיא נדרשת לתיקון דו"חות לאחור, וגם מנמיכה את צפי ההכנסות העתידיות.
מאז ההנפקה שידרה החברה עוצמה, היא ביצעה רכישה משמעותית של חברת attivo במרץ 2022 בכ־616.5 מיליון דולר, שמרה על צמיחה קבועה בהכנסות והגדילה את מצבת העובדים. בתוך שנה עלה מספר העובדים בחברה מ־1,000 עובדים לקצת יותר מ־2,000, חלקם מהרכישה של החברה האמריקאית אטיבו. גידול מהיר שיש אף יאמרו מהיר מדי לחברה שזה עתה הנפיקה וצריכה לעמוד בתחזיות ולשדר יציבות לשוק.
הניסיון לרכך את הנזק
רגע לפני הוצאת הדו"חות של הרבעון האחרון הפתיעה החברה את השוק ודיווחה על פיטורי 100 עובדים, כשרק עשרות בודדות מהם בישראל. בכירים בתעשיית הסייבר בישראל אמרו ל"כלכליסט" שברגע שיצאו הודעות ראשונות על הפיטורים היו שתי אפשרויות: הראשונה שהחברה תוציא תחזית הכנסות גבוהה במיוחד והמניה תטוס לשמים. השנייה שהחברה תוציא תחזית מאכזבת והמניה תתרסק. מרגע שהאפשרות השנייה היא זו שהתרחשה בסופו של דבר, בסנטינל הבינו שעליהם לנסות למזער נזקים. מטרת הפיטורים, לדעת אותם בכירים, הייתה לאותת לשוק שהחברה מוכנה לעשות צעדים כואבים ככל שתתבקש כדי להגיע לרווחיות. אלא שגם זה לא סייע לרכך את הפגיעה במניה שספגה צניחה של 35%, ויש מי שאומר שללא צעדי הפיטורים, הירידות אף היו יכולות להיות חדות יותר.
סנטינל וואן היא חברה צומחת שמצליחה להגדיל את הכנסותיה מלקוחות קיימים, מה שמעיד על איכות המוצר שלה. החברה דיווחה על הכנסות של 133 מיליון דולר ברבעון האחרון לעומת 78 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד - עלייה של 70%. לעומת זאת ההפסד התפעולי של החברה גדל מ־90 מיליון דולר ברבעון המקביל ב־2022 ל־115 מיליון דולר ברבעון הנוכחי. גם הנמכת תחזית ההכנסות של החברה ל־600-590 מיליון דולר לעומת צפי האנליסטים להכנסות של 637.6 מיליון דולר אכזבה את המשקיעים, במיוחד לאור העובדה שתחזית החברה בעבר הייתה להכנסות של כ־640 מיליון דולר. גם לרבעון הקרוב לא היו לחברה בשורות טובות והיא דיווחה על תחזית של 141 מיליון דולר לעומת צפי של 152 מיליון דולר.
"אם עד 2022 צמיחה הייתה הדבר החשוב ביותר עבור השוק, הרי שכיום הוא מקדש את הרווחיות ומעניש קשות על תחזיות שצופות אי־עמידה ביעד", אומרים בכירים בתעשייה. "חברה כמו סנטינל וואן שהיא חברה צומחת אך עדיין לא רווחית, חייבת להראות שהיא בדרך לשם. זו הסיבה להודעת הפיטורים".

היתרון של המתחרות

שוק ה־EDR הוא אחד השווקים התחרותיים ביותר בעולם הסייבר כאשר מול החברה הישראלית עומדות שתי חברות חזקות במיוחד: מיקרוסופט, מצד אחד, וקראוד סטרייק מצד שני. אבל יתרה מכך, אחת ההוצאות המשמעותיות לכל חברת סייבר היא הענן ופעילות הדאטה שלה. בעוד מיקרוסופט נעזרת בענן של חברת אזור, ולקראוד סטרייק יש ברית ארוכת שנים עם גוגל אשר מקלה עליה מאוד בעלויות הענן, לסנטינל וואן אין כזו ברית או ענן משלה וחלק לא קטן מהוצאותיה מיוחסת לכך. גם סייבריזן הישראלית פועלת בשוק זה ומצבה הלא פשוט היה כמו מתאבן לקשיים של סנטינל וואן. סייבריזן שלא הספיקה להנפיק ולהגדיל את קופת המזומנים נאלצה לספוג ירידת ערך משמעותית של 90% ועזיבה של המנכ"ל המייסד של החברה.
כדאי לקרוא היטב את ההודעה של סנטינל וואן המסבירה את מהלך הפיטורים שנקטה מכיוון שהוא מגלם בתוכו את הקשיים שחווה תעשיית הסייבר. מעבר לחזרה המרובה על המילה 'רווחיות' מתייחסת החברה לטלטלה העולמית: "אבטחת מידע נמצאת כיום בעדיפות עליונה בקרב חברות ברחבי העולם, החברה שלנו חזקה וצומחת במהירות. אבל כמו כל חברה אחרת, אנחנו פועלים בסביבה מאתגרת במיוחד".
הסביבה המאתגרת במיוחד בהודעת החברה מתייחסת לקיצוץ תקציבי הסייבר בקרב חברות הענק בעולם שבא לידי ביטוי בחתימה איטית יותר על חוזים חדשים עם חברות הסייבר. דווקא משום כך, נקודת האור בדו"חות של סנטיננל וואן היא שהצמיחה נמשכת וחוזים נחתמים למרות ההאטה הכללית בשוק. חברות קטנות ממנה הנאלצות כיום לתקן את התחזיות שלהן ולהנמיך אותן בחדות עלולות שלא לעמוד בטלטלה שמהלכים כאלו מייצרים. חברות סייבר אחרות נאלצות לבחור באופציה של מכירה מוקדמת גם אם השווי של המכירה נמוך מגיוסי החברה או קרוב מאוד לשווי שבו גייסה החברה את ההון. סנטינל וואן לא במשחק ההישרדות הזה הודות לגיוס הגדול שביצעה ולצעדי ההתייעלות שהיא נוקטת, לפחות בינתיים.
לצד הדו"חות וההודעה על הפיטורים דיווחה החברה כי ביצעה חישוב לא מדויק של ההכנסות המתחדשות השנתיות שלה. המשמעות היא תיקון של 5% חד־פעמי ושל 27 מיליון דולר לשנה כולה. ההודעה שנראתה מאוד טכנית מגלמת בתוכה את אחד הנתונים הבעייתיים של התעשיה והם התחזיות הנצפות שלעתים יכולות להיות מטעות מאוד כמו במקרה של החברה שנאלצה להפחית עשרות מיליוני דולרים מהכנסות שדיווחה עליהן בעבר. סנטינל וואן הוקמה ב־2013 על ידי תומר וינגרטן ואלמוג כהן (שעזב את החברה), עד הנפקתה ב־2021 גייסה החברה כ־700 מיליון דולר כאשר השווי האחרון של החברה לפני ההנפקה היה כ־3 מיליארד דולר.