סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

עקב החשש מהסלמה והיחלשות הין: צניחה בהשקעות יפניות חדשות בהייטק הישראלי

סקר של הראל הרץ אינבסמנט האוס מצביע על צניחה של 31% בהשקעות יפניות חדשות בישראל ביחס למחצית המקבילה אשתקד. ההשקעות היפניות בישראל מהוות בסך הכל 9% מכלל ההשקעות הזרות, לעומת 13% מסך ההשקעות בשנת 2023

בעוד במחצית הראשונה של השנה ניכר שיפור בהשקעות בהייטק מצד משקיעים מקומיים וזרים, ביפן עדיין נזהרים מלבצע השקעות חדשות בישראל. סקר שערכה חברת הראל הרץ אינבסטמנט האוס מצביע על צניחה מדאיגה של 31% בהשקעות יפניות חדשות בהייטק הישראלי ביחס למחצית המקבילה אשתקד.
מתוך 317 מיליון דולר שהושקעו בישראל ע"י יפנים במחצית הראשונה של 2024, 263 מיליון דולר היו השקעות המשך, קרי שימור ותמיכה בהשקעות קיימות. הירידה בהשקעות היפניות החלה עוד ברבעון האחרון של 2023, עם פרוץ המלחמה בדרום ובצפון, ונמשכה מאז, אם כי ניכרת התאוששות מסוימת ברבעון השני של השנה לעומת הרבעון הראשון.
גם בקרב הקרנות היפניות הפועלות בישראל ניכרת מגמה זהה – תמיכה בהשקעות המשך ומיעוט בהשקעות חדשות. ההשקעות היפניות בישראל מהוות בסך הכל 9% מכלל ההשקעות הזרות, לעומת 13% מסך ההשקעות בשנת 2023.
היפנים, אשר רבים מהם פינו את משרדיהם כאן, מביעים דאגה רבה נוכח הימשכות הלחימה וחשש כבד מפני הסלמה לסכסוך אזורי כולל. העובדה שאנשי עסקים יפנים מדירים את רגליהם מכאן מאז תחילת המלחמה מקשה מאוד על מקבלי ההחלטות בטוקיו בתחום ההשקעות. לכך יש להוסיף את הירידה הדרמטית בערכו של הין היפני מול המטבעות המרכזיים, אשר נפל לשפל של 161 ין לדולר בסוף יוני, אם כי מאז מתחזק נוכח צעדי התמיכה של הבנק המרכזי ביפן.
מאפיין חשוב בהרכב ההשקעות היפניות הוא משקלן הגבוה של ההשקעות האסטרטגיות המבוצעות על ידי הקרנות של המפעלים הגדולים ביפן. בהקשר זה חשוב לציין את הצטרפותן של שש חברות מובילות חדשות שמשקיעות בטכנולוגיות ישראליות. הרכב ההשקעות מגלה עניין גובר מצד משקיעם יפנים בטכנולוגיות סייבר וביטחון, בינה מלאכותית ופינטק מול ירידה יחסית בתחומי הרפואה ואיכות הסביבה.
העניין בטכנולוגיות ישראליות ממשיך להיות גורם מרכזי בשימור הקשר היפני עם ישראל. רוב הגורמים היפניים עמם שוחחנו ציינו כי פעילותם תגבר עם סיום הלחימה ופתיחת האפשרויות לביקורים ישירים בישראל.