סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
דמויות במשחק  פורטנייט  של אפיק גיימס
דמויות במשחק פורטנייט של אפיק גיימס (צילום: פורטנייט)

מפתחת פורטנייט ניצחה את גוגל - זכתה בתביעת עמלות האפליקציות שהגישה נגדה

ביהמ"ש בקליפורניה קיבל את עמדת אפיק גיימס, שהאשימה את ענקית הטכנולוגיה בהפרת חוקי ההגבלים העסקיים ובדיכוי התחרות בשוק האפליקציות, זאת בנוסף לגביית עמלה מופרזת של של 30% מהמפתחות. בגוגל הודיעו כי יערערו על הפסיקה

גוגל הפסידה בתביעה שהגישה נגדה יצרנית משחקי המחשב אפיק גיימס (Epic Game). חבר מושבעים בקליפורניה צידד במפתחת של משחק המחשב הפופולרי פורטנייט, שהאשימה את ענקית הטכנולוגיה בפגיעה בתחרות בשוק האפליקציות במכשירי אנדרואיד, וזאת כדי להבטיח הכנסות של מיליארדי דולרים מחנות האפליקציות שלה.
לאחר פסיקת המושבעים הכדור עובר למגרש של השופט, שאמור לקבוע באילו צעדים גוגל צריכה לנקוט כדי לתקן את המצב. אפיק הגישה את התביעה ב-2020, ובמשפט שהתנהל בסן פרנסיסקו העיד גם סונדר פיצ'אי מנכ"ל אלפבית, החברה האם של גוגל.
השאלה העיקרית בהליך המשפטי היתה האם גוגל מנעה קידום של גרסאות יריבות לחנות האפליקציות ומערכת התשלומים שלה. אפיק טענה כי גוגל ניצלה את מעמדה השולט כדי לגבות תשלומים מופרזים ממפתחי האפליקציות. לראיה, היא רשמה רווח תפעולי של 12 מיליארד דולר מחנות האפליקציות ב-2021.
העימות המשפטי בין החברות נבע מכך שבאפיק ניסו להשתמש במנגנון תשלומים חלופי כדי להימנע מהתשלומים שגובה גוגל באמצעות חנות האפליקציות שלה - צעד שהוביל להסרת פורטנייט מחנות האפליקציות.
וילסון וייט, סגן נשיא למדיניות ציבורית בגוגל, מסר בתגובה כי החברה מתכוונת לערער על הפסיקה. "אנדרואיד וגוגל פליי מספקות יותר אפשרויות ופתיחות מכל פלטפורמה מרכזית אחרת למכשירים ניידים", מסר. "אנחנו נמשיך להגן על המודל העסקי של אנדרואיד ונישאר מחוייבים למשתמשים, לשותפים ולכלל המערכת של אנדרואיד".
מנגד, באפיק מסרו כי הניצחון הזה שלהם מדגיש את הצורך לחקיקה ולרגולציה שתטפל בשליטה של גוגל ואפל בשוק האפליקציות לסמארטפונים. "זו הפעם הראשונה במאה הנוכחית שכלל כובד המשקל של חוקי ההגבלים העסקיים בארה"ב מופעל נגד חברה טכנולוגית בשל הפרת החוק בתעשייה הטכנולוגית", הכריז המנכ"ל טים סוויני לאחר פרסום פסק הדין.
הניצחון הנוכחי של אפיק מגיע לאחר שהפסידו בתביעה דומה נגד אפל ב-2021, אז פסק השופט כי החברה לא הפרה את החוק בכך שהיא מונעת שימוש בחנויות מתחרות ושיטות תשלום אחרות במכשירים שלה. בית המשפט לערעורים תמך בפסיקה הזו מוקדם יותר השנה, ובאפיק פנו לבית המשפט הגבוה.
ההבדל בתביעות הוא שבניגוד לאפל שמייצרת את מכשירי האייפון, גוגל לא שולטת בחומרה שמשתמשת במערכת ההפעלה שלה, אלא מעניקה רישיונות לחברות אחרות. לפי אפיק, גוגל חתמה על חוזים עם יצרניות מכשירים כמו סמסונג ו-LG, במסגרתם הן הסכימו להעלות למכשירים חבילה של אפליקציות של גוגל, ביניהן חנות האפליקציות, ולהעניק להן בולטות במסך הבית, זאת בתמורה לאחוז מההכנסות של גוגל.
באפיק טענו עוד כי גוגל חתמו על הסכמים גם עם מפעילות רשתות כמו AT&T וטי- מובייל, ומפתחות משחקים כמו אקטיוויז'ן בליזארד, במסגרתם שילמה להן כדי למנוע השקה של גרסאות מתחרות לחנות האפליקציות. כתוצאה מכך, גוגל הייתה יכולה לגבות עמלות גבוהות של עד 30%, כך לטענת אפיק.
נגד גוגל מתנהל גם משפט בתביעה שהגיש משרד המשפטים האמריקאי בטענה להפרת הגבלים עסקיים.