בדיקת כלכליסטסמסונג גלקסי ווטש 4 קלאסיק: שעון האנדרואיד הטוב ביותר, אבל עדיין לא מספיק
בדיקת כלכליסט
סמסונג גלקסי ווטש 4 קלאסיק: שעון האנדרואיד הטוב ביותר, אבל עדיין לא מספיק
עם עיצוב פרימיום וגוף ממתכת, הגלקסי ווטש 4 קלאסיק הוא המקבילה של סמסונג לשעון החכם של אפל. הוא מאוד דומה לו מבחינות רבות, אבל יש לו גם כמה מגבלות שעשויות להפוך אותו למתאים רק לבעלי סמארטפון של החברה
שעונים חכמים נמצאים איתנו כבר כמה שנים ועד היום הדגם היעיל ביותר והנוח ביותר לשימוש היה האפל ווטש. עם השנים יצרני מכשירי אנדרואיד וגוגל ניסו להתקרב למה שאפל מציעה - אבל זה תמיד נגמר ב"כמעט" ו"איך הם פספסו". הבעיה העיקרית של שעוני אנדרואיד ואחרים היא שאין אחידות ביניהם. וואווי, שיאומי ושאר היצרנים הסינים מוותרים בדרך כלל על Wear OS, גרסת אנדרואיד לשעונים, ואפילו סמסונג השתמשה עד היום במערכת ההפעלה המקורית שלה טייזן בשעוניה. אך כעת המצב שונה. סמסונג הפכה לשותפה מאוד פעילה של גוגל וזה הוליד את השימוש ב-Wear OS.
המוצר הראשון שמקבל את המערכת החדשה הוא הווטש 4 קלאסיק. חשוב להדגיש שלווטש 4 יש שני דגמים - הפשוט יותר עם ממשק מגע הפטי - והקלאסיק, שמשמש כדגם פרימיום, שלו ממשק מבוסס על חוגה מכנית המורכבת מסביב לפני השעון, מה שיוצר מבנה שמזכיר מאוד את החוגה של האייפוד המקורי. בכל מקרה, הקלאסיק באמת נועד לספק את חוויית הפרימיום והוא אפילו נראה כשעון מכני מסורתי.
עיצוב ומבנה: חסון, מרשים ומינימליסטי
היתרון העיקר בווטש 4 קלאסיק הוא העיצוב. זהו שעון חכם שלא באמת נראה יותר מדי כמו שעון חכם. יש לזה יתרון עצום שכן ניתן לענוד אותו בכל מיני מצבים ואירועים - מחתונה, פגישה עסקית או טיול בחיק הטבע. הוא מיועד להתמודד עם כל אלה ועדיין לא לבלוט יותר מדי. הוא מוצע כאמור בארבעה גדלים ושתי רמות גימור. רמת הגימור הבסיסית (ווטש 4) מזכירה יותר שעוני ספורט או שעוני פנאי כגון סווטש. גדלי פני השעונים 40 ו-44 מ''מ. ברמת הגימור שבדקנו (ווטש 4 קלאסיק) הגדלים הם 42 ו-46 מ''מ. בשני הגדלים ורמות הגימור יש רצועת סיליקון בת 20 מ''מ ומפרט חומרה זהה. ההבדל הוא בעיצוב ובגדלים בלבד.
הווטש 4 קלאסיק שוקל כ-52 גרם לגרסה הגדולה ו-46.5 גרם בגרסה הקטנה. זכוכית המגן היא גורילה גלאס DX חזקה, גוף השעון בנוי ממה שנראה כמו מתכת איכותית במיוחד. לא הצלחתי לברר עד הסוף אם מדובר באלומיניום או פלדה, אך לענייננו זה לא משנה. הוא עמיד ומרגיש איכותי. היצרן העביר אותו תקן MIL-STD-810G הצבאי, אך זה לאו דווקא מאפשר להשתמש בו בתנאי שטח קשים מבלי לצפות לנזק כלשהו. תקן הגנת מים ואבק IP68 מספק עמידות בסיסית שדומה לזו של סמארטפון. אז אל תצפו לקחת את השעון לים או לבריכה בראש שקט אם אתם נוהגים לטבול עימו במים מלוחים או עם כלור. וזו אגב אחת הבעיות העיקריות של שעונים חכמים באופן כללי.
עוביו של השעון כ-11 מ''מ שזה נתון מקביל לשעון מסורתי ספורטיבי איכותי באותה רמת מחיר. נתוני הווטש 4 הפשוט יותר קלים יותר לנשיאה - השעון שוקל כ-30 או 25 גרם ועוביו כ-10 מ''מ. בשני המקרים מדובר בנתונים טובים מאוד, אם כי האפל ווטש 7 החדש צפוי להיות קל מהקלאסיק. גודל המסך כ-1.4 אינטש, לעניות דעתי מדובר במגבלה שכן פני השעון עגולים - מה שעשוי להביא להפסד של שטח פנים באפליקציות מסוימות שלא עברו התאמה לפורמט. עם זאת, רוב שעוני אנדרואיד הם כאלה כך שאין הרבה מאוד סיכויים שזה יקרה.
לסיכום החלק העיצובי, מדובר בשעון מאוד נאה, לא בולט ודיסקרטי, בקיצור - אלגנטי. מנגד רואים שמדובר בשעון חכם, גם כשפני השעון מופיעים - אנחנו עדיין רחוקים מכך שמסכי השעונים יעבירו תחושה של שעון אמיתי וזה עדיין מרגיש כמו ניסיון לסימולקרה. מנגד יש מלא פני שעונים מעוצבים לבחור מהם אז נקווה שתוכלו לבחור אחד לטעמכם.
חומרה וממשק: מהיר, אבל החוגה המכנית אולי לא תתאים לכל אחד
נתחיל עם נתוני המפרט הטכני: לשעון יש 1.5 גיגה-בייט זכרון פעולה, 16 גיגה-בייט מרחב אחסון ומעבד סמסונג אקסינוס W920 בגודל 5 ננומטר. אלו נתונים משותפים גם לווטש 4 וגם לדגם הפרימיום. הם מספיקים להפעיל כל סוג של אפליקציה שמופיעה כאן. ההבדל העיקרי בין מעבד לשעון ולטלפון הוא שהראשון צריך להציג ביצועים מהירים וחסכוניים בלי להתחמם. מהבחינה הזו האקסינוס עושה עבודה מצוינת.
מרחב האחסון מספיק בהחלט לשעון חכם, רוב האפליקציות לא שוקלות יותר מכמה עשרות מגה-בייט במקרה הרע כך שיש לכם מקום להרבה מאוד מהן. הסוללה כאן בת 361 מיליאמפר שעה שזה מעט יחסית והיא נטענת דרך תקן Qi האלחוטי. בסך הכל יש כאן מספיק חשמל לקצת יותר מ-24 שעות פעולה אם כל הפונקציות מופעלות. כיבוי של כל מה שלא נחוץ למעט פני השעון יאפשר תיאורטית זמן המתנה של עד 10 ימים. אבל אם תכבו חלק מהרכיבים כגון NFC המשמש לתשלום ועוד כל מיני תוכלו להגיע ליומיים-שלושה בלי מטען.
אפליקציות הן עקב אכילס כאן. המעבר ל-Wear OS אולי מאפשר לקבל את גיבוי חנות האפליקציות של גוגל, אך אין הרבה מאוד אפליקציות לבחור מהן. אמנם החשודות המיידיות של גוגל כגון Fit או יוטיוב פרימים למוזיקה כאן, וגם ספוטיפיי, אבל לא תמצאו כאן את אפל מיוזיק למשל - למרות שיש לשירות אפליקציית אנדרואיד - או את טיידל למשל. אז שימו לב לשירות שבו אתם משתמשים ובדקו שיש לו אפליקציה מקבילה לשעון Wear OS.
אין כאן את גוגל אסיסטנט אלא רק את גרסת סמסונג לסייעת דיגיטלית - ביקסבי המאותגרת עברית ופונקציונליות. יש גם תמיכה בסמסונג פיי - אבל עדיין לא ברור מתי זה יפעל בארץ. בכלל בסמסונג מאוד רוצים שתשדכו לשעון גם סמארטפון של החברה כך שהרבה מאוד פיצ'רים של השעון לא יפעלו בטלפון שאינו של סמסונג - אלא רק המקבילות הגוגליות. זה מזכיר את הבחירה של אפל, הווטש לא עובד עם שום סמארטפון אנדרואיד.
השעון מאוד מוכוון בריאות וכולל חיישנים לכל דבר כמעט: חמצן בדם, קצב לב - ECG (מאושר רפואית), לחץ דם ואחוזי שומן. לטעמי החיישנים מעט נוטים להיות לטובת הנבדק. כך למשל השעון יודע לזהות מצב התאמצות כמו הליכה מהירה, רק שהוא הפעיל אותו אצלי בכל עת שהלכתי קצת יותר מהר מהממוצע. זה מגוחך מהבחינה הזו שלא הייתי כלל במצב ספורטיבי, אלא רק בהליכה טיפה מהירה. ניסיתי גם למדוד אחוזי שומן וזה סיפק לי נתונים די דומים לאלה של מד שומן מקצועי בכמה אחוזים לכאן או לשם.
בסך הכל השעון ייתן לכם סקירה די מקיפה על מצב הבריאות שלכם. והוא יעשה את זה באופן די מדויק. את מדי לחץ הדם והלב לא בדקתי - אבל אם הם מדויקים כמו שאר החיישנים ויש להם אישור FDA - התוצאות יהיו אמינות למדי. אגב, יש כאן תמיכה בסים וירטואלי, מה שתיאורטית מאפשר לכם להשתמש בו ללא טלפון מוצמד. שימושי למדי אם עושים ספורט למשל, אבל לא ברור אילו ספקיות יתמכו אם בכלל בתכונה הזו.
ממשק ההפעלה הוא One UI 3 של סמסונג. מכיוון שאין כאן יותר מדי שינוים עיצוביים ביחס לאלה של גוגל, כנראה שלא תשימו לב אליו. הוא מאפשר לשלוט על השעון בשלושה אופנים: מחוות מסך - סווייפ לימין או לשמאל מעביר את כרטיסיות האפליקציות ומאפשר לשלוט עליהן. סווייפ מלמעלה למטה מגלה את ההגדרות וקיצורי הדרך לתכונות שונות. אותה פעולה מלמטה למעלה חושפת את מגירת האפליקציות שניתן לגלול כמו בסמארטפון. כפתורי החומרה מאפשרים לחזור לבית או לפעולה האחרונה, והחוגה מאפשרת לבחור בין כרטיסיות האפליקציות השונות או כממשק בחירה בתוך אפליקציות. למשל בגלילה של נתונים רבים.
מכל הבחינות הממשק של סמסונג יעיל ומהיר. לא תסתבכו יותר מדי והגישה לכל האפליקציות והתכונות נעימה וקלה. מנגד, לפעמים לא קל למצוא את הפונקציה שאתם רוצים. החוגה מדויקת למדי אך אם תריצו אותה מהר מדי היא לא תמיד תביא אתכם לאן שרציתם בפעם הראשונה. עוד בעיה שצפיתי היא שהשעון לא תמיד מתעורר בהרמת פרק יד. זה דורש לפעמים כמה נסיונות וזה נראה פתטי למדי לצופה מבחוץ. עדיף ללחוץ על אחד מכפתורי החומרה או פשוט להפעיל את התצוגה התמידית שכאמור לועסת לכם הרבה מאוד מקיבול הסוללה בדרך. עם כל הטענות האלה, בסך הכל הווטש 4 קלאסיק הוא כנראה שעון האנדרואיד הטוב בסביבה. זה לא שיש לו יותר מתחרים בגזרת Wear OS, אבל אלה שקיימים נותנים חווייה יותר ממוקדת.
סיכום ואלטרנטיבות: הכי טוב בתחומו, אבל עדיין לא מתחרה לאפל ווטש או גרמין
כשעון חכם לשימוש יומיומי ומבוסס גוגל, הווטש 4 קלאסיק הוא הטוב ביותר כיום. מנגד יש כמה אלטרנטיבות כמו שעוני גרמין או שיאומי שמשתמשים בממשק משלהם ובזכות זאת מסוגלים להחזיק הרבה יותר זמן ללא טעינה מאשר הווטש 4 קלאסיק. מנגד, יש עוד פחות אפליקציות חיצוניות שתומכות בשעונים שלהן. אם יש לכם אייפון ואתם שוקלים את הווטש 4 - אל - הוא לא יכול לעבוד עם אייפון (בניגוד לשיאומי או גרמין).
עוד מגבלה היא שאם אין לכם סמארטפון סמסונג, חלק מתכונות הפרימיום כמו מדידת אק''ג לא יפעלו לכם. הווטש 4 קלאסיק נמכר ב-1,550 שקל או 1,450 שקל בהתאם לגודל, הגרסה הזולה יותר תעלה לכם 1,150 או 1,000 שקל בהתאם לגודל. אם יש לכם סמארטפון סמסונג ואתם רוצים שעון חכם שישלים לכם את הערכה - לכו עליו. אם אתם משתמשים בסמארטפון אנדרואיד אחר או אייפון - סורו הצידה ונסו את המתחרים שעשויים להציע לכם יותר תמורה לכסף.