הדילמה של פייסבוק: הגנה על הפרטיות או מאבק בפדופיליה
הדילמה של פייסבוק: הגנה על הפרטיות או מאבק בפדופיליה
פוסט שהעלתה החברה בסופ"ש לפיו "לא נהיה מוצפנים מקצה לקצה לפני 2022", מעלה תהיות בנוגע למחויבותה של פייסבוק להקשיח את האבטחה וההצפנה בשירותי הצ'אט השונים שלה, כפי שתומכי הפרטיות מצפים. אחת הסיבות - המאבק בפדופיליה
פייסבוק תמיד התהדרה בשימוש בהצפנה מקצה לקצה בווטסאפ ואף הוסיפה את הפיצ'ר לאפליקציית מסנג'ר - הצ'ט של הרשת החברתית.
אך פוסט שפורסם בבלוג החברה במהלך סוף השבוע האחרון מעלה תהיות בנוגע למחויבותה להקשיח את האבטחה וההצפנה בשירותי הצ'ט השונים שלה. החברה תמיד היתה מאוד עמומה לגבי תכניותיה להוספה עתידית של תכונות אבטחה, וזאת למרות שהסתבכה בשנים האחרונות בסדרה של שערוריות פרטיות ושימוש בנתוני משתמשיה ללא רשות.
כדי להסיר מעצמה את האחריות, או לפחות להסיט את האש לכיוון אחר, פייסבוק פירטה בפוסט שלה את כל המאמצים שלה לאבטח את המשתמשים בצ'טים שלה. ואולם התכונה העיקרית שצריכה היתה להיות מופעלת בכל האפליקציות כנראה שלא תגיע בקרוב. או אולי אפילו אי פעם. מדובר על הצפנה מקצה לקצה. תכונה זו מצפינה את הצ'טים בין המשתמשים מה שמונע מגורם חיצוני כגון האקר או מרגל לצותת לשיחה או לקרוא אותה אם הצליח לשים את הידיים שלו על הגיבויים.
הצפנה מקצה לקצה כאמור מופעלת כברירת מחדל בווטסאפ. במסנג'ר היא הוספה לפני מספר שנים - אך היא לא מופעלת מראש. כדי לעשות בה שימוש יש לפתוח מצב מיוחד בשיחה שנקרא Secret Conversation. מצב מאוד דומה למה שקיים בטלגרם למשל. שגם בה ההצפנה לא מופעלת בכל מצב. באפלקציית הצ'ט של אינסטגרם המצב בכלל גרוע יותר מכיוון שאין שם הצפנה כלל. וכעת על פי הפוסט של פייסבוק כנראה שלא בטוח שאי פעם גם תהיה.
"אנחנו עובדים קשה כדי לספק הצפנה כברירת מחדל לכל שירותי הצ'ט שלנו", נכתב על ידי גייל קנט, מנהלת מדיניות הצ'ט של החברה בפוסט. "ולמרות שאנו מצפים להתקדמות השנה, מדובר בפרויקט ארוך טווח ולא נהיה מוצפנים מקצה לקצה לפני 2022". אמנם קנט אומרת שהחברה עובדת קשה, אבל לא ברור כמה כבר קשה להרחיב שימוש בתכונה קיימת לאפליקציות שהחברה איחדה תחת פלטפורמה אחת כבר לפני כשנתיים. כך שהדחייה הזו נראית מאוד מוזרה שלא לומר חשודה.
כמחצית מעבירות המין המקוונות מתבצעות דרך אפליקציות של פייסבוק
אחת הסיבות לכך שאולי ההצפנה לא תיושם - או לפחות לא בצורה שלה מצפים תומכי הפרטיות, היא המאבק בפדופיליה ובפגיעה בקטינים. מסתבר שעל פי מחקר שערכה The National Society for the Prevention of Cruelty to Children, מלכ''ר בריטי שמהווה את המקבילה המקומית של המועצה הלאומית לשלום הילד הישראלית בשנה האחרונה, כמחצית מכל עבירות המין המקוונות בילדים מבוצעות דרך אפליקציות של פייסבוק, בעיקר שירותי הצ'ט. מעבר להצפנה מקצה לקצה באופן מלא ימנע מפייסבוק את היכולת לנטר את השיחות האלה ולמנוע שימוש של הצ'טים המוצפנים בידי פדופילים.
אבל זה לא רק ימנע מפדופילים לפעול. זה גם ימנע מפייסבוק לקבל גישה לאוצר בלום של מידע אישי שיכול לשמש אותה לשיפור פרופיל הפרסום של המשתמשים. הצפנה מקצה לקצה כברירת מחדל כנראה לא תגיע בקרוב - אם בכלל - לאפליקציות הצ'ט של פייסבוק. מצד אחד זה חבל כי זה עשוי לחסום ריגול תאגידי או ממשלתי, מצד שני מצב בו אי אפשר להגן על ילדים ברשת גם הוא אינו אידיאלי בלשון המעטה. הפתרון הוא כנראה היכנשהו באמצע, אבל לא בטוח שבפייסבוק בכלל שוקלים להיכנס לדיון הזה שממנו היא בכל מקרה לא תצא מנצחת בכל החזיתות.