סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
כשהוא מקופל זה כמו שני סמארטפונים צמודים אחד לשני
סמארטפון מתקפל (רפי קאהאן)

יצרני הסמארטפונים לא רוצים שתדעו: מצבם לא טוב

החברות אמנם הציגו דו"חות אופטימיים יחסית, אך דיווחים שונים מראים כי היקף הייצור יורד; כך למשל במפעל סמסונג בוויטנאם עובדים שלושה-ארבעה ימים בשבוע בלבד; גם הביקושים בשוק הענקי והחשוב בסין יורדים, ולפי גרטנר הביקוש העולמי צפוי להצטמצם ב-6% השנה

שוק הסמארטפונים לא במצב טוב. מחקרי השוק האחרונים מראים ירידה חדה ברכישה של טלפונים סלולריים חדשים. אבל עד כה היצרניות מנסות לשדר עסקים כרגיל, כאשר סמסונג אפילו הלכה רחוק יותר בשיחת המשקיעים המסורתית לאחר פרסום הדו"ח הרבעוני האחרון (והמוצלח יחסית) והצהירה שרוב בעיות האספקה והביקוש הנמוך למכשירים צפויים להסתיים בקרוב.
אבל כעת דיווח של סוכנות רויטרס עשוי להעמיד את האופטימיות של החברה באור קצת שונה. על פי הפרסום היום (ה') פועלי ייצור במפעל של החברה בווייטנאם, שאחראי על ייצור כמחצית מכלל הסמארטפונים של החברה (כ-100 מיליון מכשירים בשנה), סיפרו שהיקף הפעילות ירד באופן דרסטי ביחס למה שהכירו משנים שעברו. למעשה, רובם עברו לעבוד שלושה או ארבעה ימים בשבוע במקום שישה ימים בתעסוקה מלאה - מצב שהם לא זוכרים כמותו בחמש השנים האחרונות, גם בתקופות השחורות ביותר.
סמסונג צפויה להשיק את הסמארטפונים המתקפלים החדשים שלה בשבוע הבא ועל פי הצהרות בכיריה היא הפיצה לפחות 10 מיליון מכשירים כאלה מהדור הקודם (השלישי במספר, ר''ק) השנה. בנוסף היא מצפה למכור יותר השנה - יעד שאפתני - בייחוד שסמארטפונים אלה לא צפויים להציע חידושים יוצאי דופן ביחס לדורות הקודמים למעט ברמת הגימור או אמינות המסכים. עם זאת בניגוד למספרים שהציגה, בחברת המחקר IDC העריכו שסמסונג מכרה רק 7.1 מיליון מכשירים מתקפלים השנה. חברת DSCC, שמתמחה בתעשיית המסכים, נקבה במספר מעט גבוה יותר - 7.9 מיליון סמארטפונים מתקפלים.
על פי הערכות חברת המחקר גרטנר, שוק הסמארטפונים העולמי צפוי להצטמצם בכ-6% השנה. וכבר כעת עולים דיווחים מסין - חלקם מהממשלה עצמה - על צמצום דרסטי בביקוש לסמארטפונים במדינה, שמהווה את אחד השווקים הגדולים ביותר לטלפונים. אפל למשל מוכרת בסין פחות ממה שהיא רגילה לו - בדו"ח האחרון שלה שפורסם בשבוע שעבר היא אף ציינה ירידה של 1% במכירות, זאת לאחר שלושה רבעונים רצופים של גידול בביקוש. אמנם באפל לא ממש התרגשו והחברה עדיין הציגה ביצועים טובים, אך אין ספק שמדובר במצב רגיש. סין במצב כלכלי לא מזהיר בגלל סגרי הקורונה הרבים והירידה בביקוש למוצרי צריכה במערב - אותם היא מייצרת עבור רוב המותגים בעולם. על פי דיווחים שונים, שיעור אבטלת הצעירים מגיע כמעט לכ-20% מה שמוריד את הביקוש למוצרי טכנולוגיה - שכן הם הצרכנים העיקריים שלהם.
גם יצרניות הסמארטפונים הסיניות חוות את הירידה הזו. חברת המחקר קאונטרפוינט הציגה ירידה של כ-14.2% במכירות ברבעון השני השנה. על פי המספרים האלה, הפעם האחרונה שנמכרו כל כך מעט מכשירים בסין היה ברבעון הרביעי של 2012, כלומר לפני כמעט עשור. מכירות מותג Realme למשל ששייך לענקית האלקטרוניקה קבוצת BBK, ואף נמכר בישראל, התרסקו בכ-44% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. למעשה כל המותגים הסיניים חוו צניחה חדה במכירות, למעט HONOR שלמעשה החליפה את וואווי בשוק העולמי.
קשה לומר עד כמה תהיה קשה המכה של היצרניות. האינפלציה הגואה במערב, תוצאה של המלחמה באוקראינה בין היתר, הבעיות של סין שנובעות עדיין ממשבר הקורונה כמו גם הזינוק במחירי האנרגיה והמחסור בשבבים, כולם מרמזים על כך שהמצב כנראה ימשיך וידרדר לפני שהוא ישתפר. זה כנראה לא מה שענקיות הסמארטפונים רוצות לשדר - אבל זו ככל הנראה המציאות כפי שהיא משתקפת מהנתונים שפורסמו בשבועות האחרונים.