סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
אמזון לוגו מטה החברה בנגאלורו הודו
אמזון לוגו מטה החברה בנגאלורו הודו (צילום: רויטרס)

האם הפיטורים יגיעו לישראל? אמזון מעסיקה יותר מ־1,300 עובדים בארץ

מענן ועד אלקסה: ענקית הקמעונאות והענן שלפי הדיווחים תפטר החל מהשבוע 10,000 עובדים, מקיימת פעילות בישראל כבר תשע שנים ויש לה מרכזי פיתוח בתל אביב, חיפה והרצליה. באמזון ישראל סירבו להשיב האם מהלך הפיטורים יכלול גם עובדים במרכזי הפיתוח בארץ

אמזון מקיימת פעילות בישראל כבר תשע שנים, וכיום יש לה מרכזי פיתוח – בתל אביב, בחיפה ובהרצליה. אמזון ישראל הוקמה כחברה עוד בשנת 2013 אולם המשרדים נפתחו רשמית ב־2014, ומאז הפעילות התרחבה באופן משמעותי, הן במספר הצוותים וגודלם והן במגוון תפקידיהם. כיום החברה מעסיקה, על פי הערכות, יותר מ־1,300 עובדים בשלושת מרכזי הפיתוח שלה. הודעת הגיוס האחרונה של אמזון ישראל היתה ב־2020, אז הודיעה על גיוס של כ־150 עובדים. עם זאת בחברה סירבו למסור אם הגיוס הושלם.
הצוותים בישראל תומכים בכמה מהפעילויות של אמזון העולמית, כולל כאלה הקשורות ישירות למחלקות בהן דווח כי יהיו פיטורים. כך למשל ישנו צוות העוסק בפיתוחי אלקסה ובעיקר ביישומי קניות דרך הסייעת הקולית. מעבדות אנאפורנה שמבוססות על הסטארט־אפ הישראלי של אביגדור וילנץ עוסקות בפיתוח חומרה לתמיכה ביישומי בינה מלאכותית במערכי מחשוב הענן של אמזון — AWS. ככל הידוע, הפיטורים יהיו בעיקר בחטיבות שמשמשות לפיתוחים עתידיים ושאינם מהווים מקורות הכנסה עיקריים כיום. אלקסה היא אחת הפעילויות האלה, כמו גם פיתוחי חומרה כדוגמת רמקולים חכמים. חטיבת הענן של אמזון מחזיקה בארץ מערך פיתוח גדול אולם נראה שחטיבה זו תסבול הכי פחות מהקיצוצים בהתחשב בכך שהיא יצרנית הרווח העיקרית של אמזון העולמית.
אמזון זכתה יחד עם גוגל בפרויקט נימבוס, פרויקט מחשוב הענן של ממשלת ישראל, ובמסגרתו התחייבה להקים לפחות שלושה מרכזי נתונים חדשים בארץ. עם זאת, ככל הנראה חרב הקיצוצים לא צפויה לכלול עובדים בתחומי הענן — הרווחיים מאוד שלה — אלא אמזון שוכרת בישראל שטחי נדל"ן רבים. ב־2017 שכרה 11 קומות משרדים במגדל עזריאלי שרונה בתל אביב־יפו, בשטח כולל של 25 אלף מ"ר וכן שכרה בניין משרדים בשטח של 12 אלף מ"ר בפרויקט מתם־ים בפארק מת"ם בחיפה. באמזון ישראל סירבו להשיב האם מהלך הפיטורים יכלול גם עובדים במרכזי הפיתוח בארץ.