שינוי מגמה: זינוק בביקוש למחשבים נייחים בעקבות העבודה מהבית
שינוי מגמה: זינוק בביקוש למחשבים נייחים בעקבות העבודה מהבית
מכירות המחשבים הנייחים צפויות לזנק השנה ב-7% השנה והמנצחת הגדולה היא לנובו הסינית. בכיר ב-HP: "בתחילת הקורונה אנשים הסתפקו במחשב נייד לעבודה מהבית, אבל עכשיו הם רוצים לשפר את התפוקה ומעדיפים מחשב נייח"
ההכרזה על מותו של המחשב השולחני היתה כנראה קצת מוקדמת - מכירת המחשבים השולחניים צפויים לזנק השנה ב-7%, כך לפי נתוני IDC שפורסמו בוול סטריט ג'ורנל בסוף השבוע. מדובר בשינוי מגמה מפתיע לאחר שבמשך שנים סר חינו של ה-PC הנייח והמגושם לטובת מחשבים ניידים וקלילים.
בעוד שבתחילת מגפת הקורונה והמעבר לעבודה מהבית רבים קנו או החליפו מחשבים ניידים, כעת מתברר שעם התבססות מגמת העבודה המרוחקת, המחשב השולחני חזר לשמש כתחנת עבודה.
גם Dell וגם HP דיווחו על שינוי המגמה. "אנשים הסתפקו במחשב נייד לעבודה מהבית כל עוד הם חשבו שמדובר במצב זמני", אמר אלכס צ'ו, נשיא חטיבת המחשבים האישיים ב-HP. "אבל מהרגע שהם רוצים לשפר את התפוקה, הם יעדיפו מסך גדול או זוג מסכים, עכבר ומקלדת נוחים".
העוצמה מנצחת
למרות הכל, גם מכירות הניידים ממשיכות במלוא המרץ. אמנם פחות מבשנה שעברה, אך עדיין מדובר בגידול של 15% ב-2021 לעומת 29% ב-2020.
אבל הגידול במכירות מחשבים שולחניים אכן מהווה הפתעה רצינית. הפעם הראשונה שמכירות הניידים עקפו את הנייחים היתה ב-2009 ומאז הפער רק הלך וגדל. זאת ועוד, התפוצה הנרחבת של סמארטפונים ומכשירי מובייל אחרים הביא לירידה חדה במכירות המחשבים עד כדי כך שלפני שנים אחדות הקונצנזוס בשוק היה שמדובר בקטגוריה שצפויה להיעלם בעתיד.
אך מגפת הקורונה ושינויי הרגלי העבודה שהיא הביאה איתה טרפו לחלוטין את הקלפים. כמו הזינוק במכירות המחשבים, גם טאבלטים חזרו לשמש כאמצעי לצריכת תוכן בבתים רבים, כשרוב בני המשפחה משתמשים בהם כמסכים אישיים. אבל המחשבים הנייחים מציעים מספר יתרונות שאין למחשבים ניידים: ראשית הם מספקים עוצמה גדולה יותר למשימות שדורשות כוח עיבוד כגון יצירת תוכן, חישובים כבדים וכמובן גם גיימינג.
בנוסף קל יותר לשלב בהם רכיבים איכותיים יותר מאשר ניתן למצוא במקביליהם הניידים. כך למשל מצלמות רשת יספקו לרוב איכות הרבה יותר טובה מאשר בלפטופ; ניתן לשדרג את היכולות שלהם יותר בקלות על ידי הוספת רכיבים חזקים יותר מה שהופך אותם ליותר חסכוניים לטווח ארוך; והרבה יותר נוח לעבוד עליהם זמן ממושך בזכות המסכים, המקלדות והעכבר הגדולים יותר.
אפילו מנכ''ל אינטל עבור למחשב נייח
בתעשייה מסכימים שככל שעובדים נוכחו שהם יצטרכו כנראה להמשיך לעבוד מרחוק לתקופה יותר ארוכה כך הם מעדיפים כעת להמיר את הניידים שלהם במחשבים נייחים. אפילו מנכ''ל אינטל, פט גלסינגר, הודה שהוא עבר משני לפטופים ששימשו אותו עד כה למחשב נייח, "אני לרוב עובד מהמשרד הביתי שלי, ישנם תסריטי שימוש בהם הנייח הוא פשוט הכלי המתאים יותר". אינטל אגב נהנית מהמגמה הזו בזכות היכולת שלה לייצר לעצמה את המעבדים שהיא מספקת ליצרניות המחשבים בניגוד ל-AMD, המתחרה הגדולה, שצריכה לייצר דרך קבלנים חיצוניים - כאשר קווי הייצור שלהם עמוסים לעייפה בגלל הזינוק בדרישה לשבבים.
אבל החזרה לעבודה מהבית אינה כל הסיפור. באופן אירוני, דווקא המגמה של חזרה למשרדים שהחלה לפני גלי זני הדלתא והאומיקרון של הקורונה, הביאה לא מעט מעסיקים להזמין ולחדש את צי המחשבים המשרדיים שלהם. לדברי Dell הזמנות המחשבים המשרדיים עלו בכ-41% ברבעון השני של 2021, ובכ-18% ברבעון האחרון של השנה שהסתיימה. רוב הנייחים שהוזמנו נועדו למשימות כבדות כגון חישובים גרפיים - משהו שמחשבים ניידים מתקשים לבצע בצורה יעילה ובמהירות.
אפילו אפל, שמחשבי המק השולחניים שלה לא זכו לעדכונים במשך תקופה ארוכה, חוותה זינוק בביקושים לאחר שהשיקה באפריל האחרון גרסה חדשה של האיימק עם מסך 24 אינץ' המצוידת במעבד ה-M1 החדש שלה.
כבר ברבעון שהושק זכה האיימק לזינוק של 23% בביקוש ביחס לתקופה המקבילה שנה קודם לכן. הביקושים המשיכו לגדול ב-60% בשלושת החודשים העוקבים להשקה. מספרים שבאפל כנראה לא ראו זה זמן רב בקטגוריית המוצר הזו.
המנצחת הגדולה - לנובו הסינית
אבל המנצחת הגדולה של השוק היא לנובו הסינית שהצליחה להכות את שאר היצרניות בסגמנט המחשבים השולחניים. החברה דיווחה בנובמבר על תוצאות הרבעון השני במהלכו היא ראתה זינוק של 29% בביקוש למחשבים משרדיים ביחס לתקופה המקבילה שנה קודם לכן (2020), וזינוק של 48% בביקושים למחשבים לעסקים קטנים ובינוניים (SMB). על פי החברה גם ההשקה של ווינדוס 11 כמו גם החזרה לעבודה צפויים להניב מכירות מינימליות של כ-350 מיליון מחשבים בשנה.
עם זאת על פי הערכות IDC הדרישה למחשבים צפויה לרדת עם הזמן. בחברת המחקר צופים ירידה של כ-10% במכירות לקראת 2025 והיא לא צופה שהמצב יחזור למספרים הנוכחיים או של לפני המגפה. ועדיין הדרישה למחשבים נייחים כנראה לא צפויה להיעלם בקרוב, הם מציעים יתרונות לא מעטים למשתמשים, כאלה שמחשבים ניידים כנראה לא יצליחו להציע אי פעם. או במילים אחרות: השמועות על מותו של הנייח היו כנראה מוגזמות מאוד.